Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονNatura 2000- Click στη φύση, νέος πανελλήνιος φωτογραφικός διαγωνισμός
Περιβάλλον

Natura 2000- Click στη φύση, νέος πανελλήνιος φωτογραφικός διαγωνισμός

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το WWF Ελλάς και οι εταίροι του έργου LIFE-IP 4 NATURA καλούν τους πολίτες να γίνουν πρεσβευτές των περιοχών Natura 2000, αποτυπώνοντας την ομορφιά και τον πλούτο ζωής που φιλοξενούν και προστατεύουν.

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του πρώτου διαγωνισμού “Natura 2000 – Click στη φύση!” που προσέλκυσε περισσότερες από 1.000 συμμετοχές, το WWF Ελλάς και οι εταίροι του έργου LIFE-IP 4 NATURA μας καλούν να γίνουμε ξανά πρεσβευτές των περιοχών Natura 2000. Με άλλα λόγια, να γίνουμε πρεσβευτές των περιοχών, όπου τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας βρίσκουν πολύτιμο καταφύγιο για  την επιβίωσή τους και οι οποίες, με τα μοναδικά τοπία τους, την ομορφιά τους και με τον πλούτο ζωής που φιλοξενούν, σφραγίζουν και διαμορφώνουν την ταυτότητα της γνωστής σε όλο τον κόσμο “ελληνικής φύσης”.

Ο φωτογραφικός διαγωνισμός “Natura 2000 – Click στη φύση!” υλοποιείται με τη στήριξη του περιοδικού “Φωτογράφος” και απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες, όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν πλούσια δώρα, διαγωνιζόμενοι σε 4 θεματικές κατηγορίες:

  • Άνθρωπος & φυσικό περιβάλλον
  • Πτηνά
  • Ζώα & Φυτά
  • Τοπίο

Μοναδική προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι οι φωτογραφίες που θα κατατεθούν να έχουν ληφθεί σε μία από τις 446 περιοχές Natura 2000 της χώρας μας.

Σκοπός του φωτογραφικού διαγωνισμού είναι να αναδείξει τόσο την ομορφιά, όσο και την ανεκτίμητη οικολογική αξία των περιοχών Natura 2000 στη χώρα μας, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τους κινδύνους που θέτουν σε άμεση απειλή τα μοναδικά αυτά οικοσυστήματα, όπως είναι η κλιματική κρίση και οι πολύπλευρες επιπτώσεις της.

Στην Ελλάδα συναντάμε 450 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 62 απειλούνται με εξαφάνιση. Συναντάμε 115 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων τα 28 απειλούνται με εξαφάνιση. Στις θάλασσες και στα ποτάμια μας συναντάμε 630 είδη ψαριών, αλλά 28 από αυτά κινδυνεύουν επίσης να εξαφανιστούν.

Η απώλεια βιοποικιλότητας, μια κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Πρόκειται για μια κρίση που αθόρυβα, αλλά με επιταχυνόμενους ρυθμούς καθιστά τον πλανήτη μας όλο και πιο φτωχό σε ζωή. Για την προστασία της βιοποικιλότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου: το δίκτυο Natura 2000. Ένα δίκτυο που στη χώρα μας εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας τα πιο πολύτιμα και πιο ευάλωτα χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης.

Απέναντι στην παγκόσμια πρόκληση της απώλειας βιοποικιλότητας, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει δυσανάλογα σημαντικό -σε σχέση με το μέγεθός της- ρόλο. Κι αυτό, διότι διαθέτει υψηλό ποσοστό ενδημισμού. Φιλοξενεί δηλαδή μεγάλο αριθμό ειδών που εξαπλώνονται αποκλειστικά στη χώρα μας και πουθενά αλλού στον κόσμο!

Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022, ενώ τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στις 21 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024