Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςEuropean Tourism Manifesto: 'Ζητάμε ενιαία ταξιδιωτικά μέτρα, αναγνώριση όλων των εγκεκριμένων από τον ΠΟΥ εμβολίων'
Ευρωπαϊκή Ένωση

European Tourism Manifesto: 'Ζητάμε ενιαία ταξιδιωτικά μέτρα, αναγνώριση όλων των εγκεκριμένων από τον ΠΟΥ εμβολίων'

70 ταξιδιωτικοί και τουριστικοί οργανισμοί της Ευρώπης εκφράζουν την υποστήριξή τους σε κάθε προσπάθεια –βασισμένη σε επιστημονικά στοιχεία– για να συνεχιστεί η προστασία και η διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας και να αποφευχθεί ένα 'συνονθύλευμα' διαφορετικών εθνικών μέτρων εντός της ΕΕ/ΕΟΧ, καθώς και διεθνώς.

Υπό το πρίσμα της εξελισσόμενης επιδημιολογικής κατάστασης και της συνεχιζόμενης εμφάνισης νέων μεταλλάξεων του COVID-19 (π.χ. Omicron), η συμμαχία European Tourism Manifesto, μια ομάδα 70 δημόσιων και ιδιωτικών ταξιδιωτικών και τουριστικών οργανισμών και “φωνή” του κλάδου στην Ευρώπη, αναγνωρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επικαιροποιημένες συστάσεις του Συμβουλίου για ταξίδια εντός της ΕΕ και για εισερχόμενα ταξίδια προς την ΕΕ, όπως δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

“Χαιρετίζουμε τις συνεχείς προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασφαλίσει μια συντονισμένη προσέγγιση στα ταξιδιωτικά μέτρα και υποστηρίζουμε την προτεινόμενη στροφή σε μια προσέγγιση που βασίζεται στους μεμονωμένους ταξιδιώτες, για τους οποίους αρκεί ένα έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID (DCC) της ΕΕ για ταξίδια χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις (χωρίς περαιτέρω τεστ ή καραντίνα). Αυτό είναι σύμφωνο με την πλέον πρόσφατη, έγκυρη και επιστημονική ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η οποία επιβεβαιώνει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί γενικά δεν έχουν αποτελεσματικό αντίκτυπο στην εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη”, αναφέρει η European Tourism Manifesto.

Και συνεχίζει: “Η εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ ήταν τεράστια επιτυχία και γίνεται διεθνές πρότυπο. Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να τονίσουμε τα ακόλουθα σημεία:

  • Εγκυρότητα του EU Digital COVID Certificate: Είναι υψίστης σημασίας όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μια τυπική διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός βάσει της καθε μίας εθνικής νομοθεσίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών. Ωστόσο, η σύσταση να μειωθεί η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολίου σε εννέα μήνες και να απαιτηθεί μια πρόσθετη (“αναμνηστική”) δόση για τη διατήρηση αυτού του καθεστώτος, θα δημιουργήσει ‘ασυμμετρία’ μεταξύ των χωρών της ΕΕ με διαφορετικά εθνικά επίπεδα εμβολιασμού, καθώς και διαθεσιμότητα των αναμνηστικών δόσεων.
  • Ταχεία εφαρμογή: Προτρέπουμε τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με τις επικαιροποιημένες συστάσεις του Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις μας που περιγράφονται σε αυτό το έγγραφο το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή τους πριν από την εορταστική περίοδο. Η ημερομηνία εφαρμογής της 10ης Ιανουαρίου 2022 που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ αργά για να επηρεάσει θετικά τις διακοπές των Χριστουγέννων – τόσο οι πολίτες όσο και η βιομηχανία απαιτούν βεβαιότητα και συνεκτικούς κανόνες, για να προετοιμαστούν για ταξίδια στο τέλος του έτους. Σημείωση: Μια κατακερματισμένη προσέγγιση θα έχει επίσης αντίκτυπο στην άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022, καθώς οι ταξιδιώτες (πολίτες της ΕΕ και εκτός ΕΕ) αρχίζουν να προγραμματίζουν τις διακοπές τους γύρω στα Χριστούγεννα.
  • Έντυπο Ψηφιακού Εντοπισμού Επιβατών ΕΕ (dPLF): Καλούμε τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν γρήγορα το υπάρχον dPLF, για να επιτύχουν περαιτέρω εναρμόνιση των ταξιδιωτικών μέτρων και να διευκολύνουν τον εντοπισμό επαφών πέρα από τα σύνορα της ΕΕ.
  • Χάρτης ECDC: Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο περιφερειακός χρωματικός χάρτης του ECDC θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως πηγή πληροφοριών όσον αφορά στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, παρά την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βασίζεται σε μεμονωμένους ταξιδιώτες. Ακόμη και με τα νέα κριτήρια εμβολιασμού (που προστέθηκαν στα ποσοστά κρουσμάτων και τεστ), πιστεύουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω σύγχυση για τα ταξίδια εντός της ΕΕ, ιδίως για οικογένειες με παιδιά, λόγω διαφορετικών μέτρων.
  • Ταξίδια εκτός ΕΕ βάσει εγκεκριμένων εμβολίων από τον ΠΟΥ εμβολίων ή ήδη νόσησης: Χαιρετίζουμε την πρόταση για όλα τα κράτη-μέλη να αναγνωρίσουν τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο, η πρόσθετη απαίτηση παροχής αρνητικού τεστ PCR για ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ, αλλά όχι εγκεκριμένο από τον EMA, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σύστημα δύο επιπέδων που θα ήταν πολύ ‘δυσκίνητο’ να τεθεί σε εφαρμογή. Ως εκ τούτου, καλούμε τα κράτη-μέλη να αναγνωρίσουν ολόκληρο τον κατάλογο των εγκεκριμένων από τον ΠΟΥ εμβολίων χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις για τους ταξιδιώτες. Αυτό να ισχύει εξίσου για τους ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει. Δεν υπάρχει κανένας δικαιολογημένος λόγος για τον οποίο να απαιτείται πρόσθετο τεστ PCR από ταξιδιώτες εκτός ΕΕ που έχουν αναρρώσει, ενώ αυτό δεν απαιτείται από ταξιδιώτες της ΕΕ”.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024