Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςZurab Pololikashvili (UNWTO): Κάνοντας τον τουρισμό πιο δυνατό και έτοιμο για το μέλλον
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Zurab Pololikashvili (UNWTO): Κάνοντας τον τουρισμό πιο δυνατό και έτοιμο για το μέλλον

Η διασφάλιση εναρμονισμένων ταξιδιωτικών πρωτοκόλλων ήταν το μήνυμά μας από την πρώτη μέρα. Βρίσκονται στην "καρδιά" της επανεκκίνησης του τουρισμού σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως στους προορισμούς του βόρειου ημισφαιρίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), Zurab Pololikashvili, σε μήνυμά του στο τέλος του 2021, μιας χρονιάς που ο τουρισμός συνέχισε να δοκιμάζεται και “κλείνει” με την εμφάνιση της μετάλλαξης “Όμικρον”, σημειώνει μεταξύ άλλων:

“Αυτή ήταν μια άλλη χρονιά-πρόκληση για τις κοινωνίες μας, τις οικονομίες μας και τον τουρισμό. Πολλά εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις παραμένουν σε κίνδυνο, στο έλεος μιας εξελισσόμενης κρίσης και των ενεργειών των κυβερνήσεων. Ωστόσο, δεν είμαστε σε καμία περίπτωση στο ίδιο μέρος που βρισκόμασταν όταν κηρύχθηκε η πανδημία τον Μάρτιο του 2020. Στην πραγματικότητα, καταφέραμε να βάλουμε τις βάσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού γύρω από τους πυλώνες της βιωσιμότητας, της καινοτομίας, των ανθρώπων και της επένδυσης για ένα ανθεκτικό μέλλον.

Δουλεύοντας μαζί
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στους εμβολιασμούς και την ανίχνευση και θεραπεία του COVID-19. Έχουμε επίσης δει σημαντική πρόοδο στην εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ της διατήρησης της ασφάλειας των ανθρώπων και της διατήρησης ‘εν ζωή’ του τουρισμού, όπως φαίνεται από την αποτελεσματική συνεργασία του UNWTO με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από την αρχή της πανδημίας. Μια συνεργατική και πολυμερής προσέγγιση είναι και πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο της αξιοποίησης των διδαγμάτων που αντλήσαμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η διασφάλιση εναρμονισμένων ταξιδιωτικών πρωτοκόλλων ήταν το μήνυμά μας από την πρώτη μέρα. Βρίσκονται στην “καρδιά” της επανεκκίνησης του τουρισμού σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως στους προορισμούς του βόρειου ημισφαιρίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής.

Μας ενθαρρύνει επίσης η ανθεκτικότητα και η αποφασιστικότητα που προέρχονται από τον ίδιο τον τουριστικό τομέα, καθώς και από τα κράτη μέλη μας.

Όπως ποτέ άλλοτε, η πανδημία κατέστησε σαφή τη σημασία του τουρισμού για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Ο τουρισμός αποτελεί πλέον μέρος της παγκόσμιας συζήτησης και βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο των εθνικών όσο και των διεθνών σχεδίων δράσης για την ανάκαμψη.

Διεύρυνση της εντολής μας
Το ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς καινοτομίας και για start-up εταιρείες του UNWTO συνεχίζει να αυξάνεται, αναδεικνύοντας το ταλέντο που έχουμε απελευθερώσει και την κοινή μας ετοιμότητα να ακούσουμε νέες φωνές και να αγκαλιάσουμε νέες ιδέες. Το παγκόσμιο μας “οικοσύστημα” καινοτομίας αποτελείται πλέον από περισσότερες από 12.000 επιχειρήσεις σε 160 χώρες, 83 εκατ. δολ. σε κίνηση και 300 εταιρικούς συνεργάτες που εργάζονται επί του παρόντος σε νέες τεχνολογίες πάνω στον τουρισμό.

Αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του UNWTO προσεγγίζουν πρωτοφανή αριθμό ατόμων, υποδεχόμενα περισσότερους από 20.000 φοιτητές από 100 χώρες σε μόλις 18 μήνες. Προωθούμε τη διά βίου μάθηση χάρη σε συνεργασίες με τα πέντε κορυφαία ιδρύματα στον κόσμο στον τουρισμό και τη φιλοξενία. Συνολικά, το Πανεπιστήμιο IE, το Les Riches, το Glion Institute, το Ecole du Casse και το Swiss Education Group προσφέρουν 19 διαδικτυακά μαθήματα στα Ισπανικά, τα Αγγλικά και τα Αραβικά – ένα πραγματικό ‘διαδικτυακό πανεπιστήμιο πανεπιστημίων’.

Όλα αυτά υποστηρίζονται από αναλύσεις δεδομένων για επενδύσεις στον τουρισμό, που υποστηρίζονται από τη συνεργασία μας με τους ‘Financial Times’. Μέσω αυτού, δημιουργήσαμε τις πρώτες τουριστικές επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές του UNWTO, τις οποίες τώρα κλιμακώνουμε για να δημιουργήσουμε κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων ανά χώρα.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι αδιανόητη χωρίς ‘πράσινες’ επενδύσεις. Συνεργαζόμαστε με ιδρύματα όπως το International Finance Corporation της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Inter-American Development Bank. Μέχρι σήμερα, πάνω από 200 επενδυτές αποτελούν μέρος του παγκόσμιου επενδυτικού δικτύου του UNWTO, που προωθεί κρίσιμες εργασίες, όπως η υποστήριξη αλυσίδων ξενοδοχείων σε 50 χώρες, ώστε να γίνουν πιο βιώσιμες.

Για τους ανθρώπους και τον πλανήτη
Ο τουρισμός είναι έτοιμος να εργαστεί σκληρά και να ανταποκριθεί στις ευθύνες του απέναντι στους ανθρώπους και τον πλανήτη, όπως αποδεικνύεται από το τεράστιο ενδιαφέρον που έχουμε λάβει στη Διακήρυξη της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό, που παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP26. Λαμβάνουμε έναν αυξανόμενο αριθμό δεσμεύσεων για τη μείωση των εκπομπών στο μισό έως το 2030 και για την επίτευξη του NetZero έως το 2050 το αργότερο, με εκατοντάδες χώρες-μέλη, μεμονωμένους προορισμούς, παγκόσμιες εταιρείες και τοπικούς ‘παίκτες’ στον τουρισμό, καθώς και ΜΜΕ, να συμμετέχουν – και να αυξάνονται με τον καιρό.

Και για τους ανθρώπους, φροντίζουμε τα οφέλη που προσφέρει ο τουρισμός να απολαμβάνονται όσο το δυνατόν ευρύτερα και δίκαια. Αυτό περιλαμβάνει την καθιέρωση του τομέα ως μοχλού ανάπτυξης της υπαίθρου, όπως αυτή γιορτάζεται μέσω της πρωτοβουλίας του UNWTO για τα Καλύτερα Τουριστικά Χωριά. Ξεκινώντας με μεγάλο ενθουσιασμό φέτος, 44 χωριά από 32 χώρες έλαβαν την αναγνώριση κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευσή μας, επειδή έδειξαν δέσμευση στην τουριστική ανάπτυξη, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η 24η Γενική Συνέλευση του UNWTO στη Μαδρίτη συγκέντρωσε τα μέλη μας για να μιλήσουν με μια κοινή φωνή. Τα μέλη επαίνεσαν το έργο του UNWTO κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το όραμά του για το μέλλον, τόσο του Οργανισμού όσο και του κλάδου, υποστηρίζοντας βασικές πρωτοβουλίες όπως ο πρώτος Διεθνής Κώδικας για την Προστασία των Τουριστών, ένα νομικό πλαίσιο-ορόσημο που έχει σχεδιαστεί για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στα ταξίδια, ζωτικό συστατικό για την ανάκαμψη.

Η υποστήριξη για τον UNWTO δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή ή πιο ορατή. Τους τελευταίους 12 μήνες έχουμε ενισχύσει βασικές συνεργασίες μας, μεταξύ των οποίων η G20 και η G7, καθώς και ο ICAO (ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), ο FAO (ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), η Παγκόσμια Τράπεζα, η IDB (Inter-American Development Bank), η CAF, (The Development Bank of Latin America) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Έχουμε ενισχύσει περαιτέρω τη “φωνή” μας στα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης-ορόσημο του τουρισμού και του UNWTO από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η πανδημία τις τελευταίες εβδομάδες του έτους μάς δίνει σε όλους λόγους ανησυχίας και να θέσουμε ξανά τη δημόσια υγεία πάνω από ο,τιδήποτε άλλο. Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν και πάλι την αρχική μας θέση: ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω της συνεργασίας και των ενεργειών που βασίζονται σε στοιχεία και όχι σε εικασίες ή πολιτική στρατηγική”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024