Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΛ. Τσιλίδης (FedHATTA): Τα ελληνικά τουριστικά γραφεία σε ετοιμότητα για το 2022
Τουριστικά γραφεία

Λ. Τσιλίδης (FedHATTA): Τα ελληνικά τουριστικά γραφεία σε ετοιμότητα για το 2022

Σε μήνυμά του για τη νέα χρονιά, ο πρόεδρος της FedHATTA αναφέρει ως μεγάλο εμπόδιο τις συναρμοδιότητες των υπουργείων.

Οδεύοντας προς το τέλος της δεύτερης συνεχούς χρονιάς ιστορικών συγκυριών στον παγκόσμιο τουρισμό, οι οποίες έθεσαν σε δοκιμασία τόσο τον κλάδο των τουριστικών γραφείων και τον τουρισμό γενικότερα, όσο και τον κόσμο ολόκληρο, η Ομοσπονδία FedHATTA έχει  συλλέξει νέα δεδομένα όσον αφορά να αναγκαία βήματα για την ανάκαμψη του ελληνικού οργανωμένου τουρισμού τη νέα χρονιά.

Το πρώτο δεδομένο, είναι η ευελιξία που εκ των πραγμάτων έπρεπε να αποκτήσουμε. Αυτά τα δύο χρόνια, η στρατηγική μας χτιζόταν μέρα με την ημέρα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και χαράζοντας τα επόμενα βήματά μας έχοντας πάντα εναλλακτικές λύσεις έτοιμες να εφαρμοστούν. Έχω την πεποίθηση ότι με αυτό το ρυθμό λειτούργησε και η γενικότερη καμπάνια για τον τουρισμό, καθώς η  επικαιρότητα έπρεπε να προηγείται των πλάνων μας.

Το δεύτερο δεδομένο είναι η προσαρμογή με τις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται πιεστικά, όπως η βελτίωση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών γραφείων, για ένα βιώσιμο τουριστικό οικοσύστημα – τάσεις οι οποίες ανιχνεύονται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Για τον σκοπό αυτό υιοθετήσαμε νέα προγράμματα μόλις λίγες ημέρες πριν το τέλος του 2021, ώστε να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα και στα τουριστικά γραφεία της Ελλάδας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να βαδίσουν στο μέλλον με γερά θεμέλια και με όλα τα αναγκαία εφόδια.

Το τρίτο δεδομένο, είναι η ενίσχυση των διεθνών μας σχέσεων, που τα δύο τελευταία χρόνια αποτέλεσε μονόδρομος για την Ομοσπονδία, αφού εν μέσω περιοριστικών μέτρων βρήκαμε τρόπους να ενδυναμώσουμε τις επαφές μας με πολλές τουριστικές αγορές της Ευρώπης, της Ασίας, της Ινδίας και της Αμερικής, με αποτέλεσμα να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να βρεθεί έξω από στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των διεθνών ταξιδιωτών. Η Ομοσπονδία εκπροσωπεί τα τουριστικά γραφεία, που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση και διακίνηση του τουριστικού μας προϊόντος, και σκοπός της είναι να αναπτύξει και να ενισχύσει το επάγγελμά μας, τον κλάδο μας.

Η τουριστική περιόδος του 2021 απαιτούσε εξ αρχής να ισορροπήσουμε σε λεπτό σχοινί και όλοι πια έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο 2022, με αισιοδοξία.

Επειδή όμως η αισιοδοξία δεν είναι έμπρακτο επιχείρημα, θα χρειαστούμε την στήριξη από πλευράς της Πολιτείας, κυρίως σε ό,τι αφορά την διευκόλυνση της πορείας της επίλυσης κάποιων ζητημάτων που φαίνεται να κωλυσιεργούν λόγω συναρμοδιοτήτων των υπουργείων και πολυφωνίας επάνω σε ζητήματα που “καίνε” για τον ελληνικό οργανωμένο τουρισμό.

Μπορώ να κατανοήσω το γεγονός ότι η δοκιμασία από την οποία χρειάστηκε να διέλθει ο ελληνικός τουρισμός τα δύο τελευταία χρόνια ήταν πρωτοφανής για τα πολιτικά δεδομένα, και ότι κάποιες πολιτικές αποφάσεις θα μπορούσαν να έχουν πιο ξεκάθαρο περιεχόμενο και να έχουν ληφθεί εγκαίρως όπως η διαλογή στα μέτρα αποκλεισμού ομάδων ταξιδιωτών και όχι τουριστικών αγορών. Όμως στην περίπτωση αυτή, όπως και σε κάθε περίπτωση κρίσης, αντί της πολυφωνίας χρειαζόμαστε μία αρμόδια αρχή, η οποία έχοντας γνώση των προβλημάτων και των ισορροπιών του κλάδου μας, και όντας η καθ’ύλην αρμόδια για τον τουρισμό, να παίρνει θέση και να λαμβάνει αποφάσεις. Χρειαζόμαστε δηλαδή ένα δυνατό Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο, ως το πλέον αρμόδιο υπουργείο, να είναι ο συντονιστής του έργου και να ανταποκρίνεται στα αιτήματα του κλάδου μας.

Έχουν υπάρξει καθυστερήσεις λόγω της ασάφειας που δημιουργεί η πολυφωνία, και αυτό δε βοηθά καθόλου τη ροή των γεγονότων και την επίλυση των θεμάτων που μας απασχολούν.

Ελπίζω το 2022 να είναι μια ήρεμη χρονιά, εποικοδομητική επαγγελματικά, με ευημερία για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων και γεμάτη ταξίδια για όλους μας!

Καλή χρονιά!

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024