Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΣτο 50% η πληρότητα τα τριήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στην Κύπρο
Κύπρος

Στο 50% η πληρότητα τα τριήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στην Κύπρο

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΕΥΞΕ είπε ότι στα ορεινά θέρετρα η επισκεψιμότητα ήταν μεγαλύτερη και σε αυτό συνέβαλε και η λειτουργία των εορταστικών τουριστικών χωριών (Χριστουγεννιάτικα Χωριά) που φρόντισε να κάνει το Υφυπουργείο Τουρισμού. Σημείωσε ότι οι πληρότητες στην ύπαιθρο και στα ορεινά σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξαν και το 70%.

Περίπου στο 50% κυμάνθηκαν οι πληρότητες των ξενοδοχείων κατά τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) κ. Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη. Ο ίδιος σημειώνει πως σε παγκύπρια κλίμα σε λειτουργία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το 20% των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ρουσουνίδης, ανέφερε πως στις αρχές του Δεκεμβρίου, πριν τη μεγάλη έκρηξη κρουσμάτων και την έξαρση της μετάλλαξης “Όμικρον”, διαφάνηκε ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση στο εσωτερικό για ολιγοήμερες αποδράσεις, αξιοποιώντας και το σχέδιο ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού κυρίως κατά τα εορταστικά τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Δυστυχώς παρατήρησε, μετά από λίγες εβδομάδες και λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης και της επιδημιολογικής εικόνας κάποιοι έκαναν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο των ακυρώσεων της τελευταίας. Ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε πως η κίνηση περιορίστηκε σε χαμηλά, για την εποχή, επίπεδα, κυρίως στα ορεινά και στην ύπαιθρο, αλλά και σε πολύ λίγες μονάδες, σε Λεμεσό και Πάφο.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΕΥΞΕ είπε ότι στα ορεινά θέρετρα η επισκεψιμότητα ήταν μεγαλύτερη και σε αυτό συνέβαλε και η λειτουργία των εορταστικών τουριστικών χωριών που φρόντισε να κάνει το Υφυπουργείο Τουρισμού, με αποτέλεσμα αρκετοί να τα επισκεφτούν και κάποιοι εξ αυτών να διανυκτερεύσουν στα εν λόγω χωριά. Ενδεικτικά, σημείωσε, οι πληρότητες στην ύπαιθρο και στα ορεινά σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξαν και το 70% κατά την περίοδο των τριημέρων.

Όσον αφορά τον Ιανουάριο, ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε πως λόγω της κατάστασης που επικρατεί, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη, δε διαφαίνεται να υπάρχει σημαντική τουριστική κίνηση από το εξωτερικό, λόγω της ανασφάλειας και αβεβαιότητας που επικρατεί με την μετάλλαξη Όμικρον. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως ο Σύνδεσμος αξιολογεί την κατάσταση επί καθημερινής βάσης, ευελπιστώντας πως, εάν τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν αποδώσουν, τότε θα ξεκινήσει να γίνεται ένας προγραμματισμός για την νέα χρονιά για το 2022.

Κάνοντας έναν απολογισμό για το 2021, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η απερχόμενη χρονιά μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη: Το α΄ εξάμηνο ήταν “αντανάκλαση του καταστροφικού 2020” με σχεδόν μηδαμινές τουριστικές εισροές, ενώ το β’ εξάμηνο κατέγραψε μια “υποφερτή τουριστική κίνηση”, δίνοντας την ευκαιρία να φτάσουμε στο 50% των αφίξεων του 2019. Εκτίμησε ωστόσο ότι η ολική ανάκαμψη της βιομηχανίας δεν αναμένεται πριν από τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Στέλνοντας ένα μήνυμα στα μέλη του ΠΑΣΥΞΕ ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε πως αυτή είναι η στιγμή της ατομικής ευθύνης ενός εκάστου, ώστε με σοβαρότητα και με σεβασμό να προσπαθήσουμε να κτίσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο για να έχουμε μια καλύτερη τουριστική χρονιά φέτος από το 2021.

Δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ στο SIGMA TV

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024