Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣ. Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): 'Κορώνεια-Βόλβη και Κερκίνη, τα νέα θύματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη'
Περιβάλλον

Σ. Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): 'Κορώνεια-Βόλβη και Κερκίνη, τα νέα θύματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη'

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευθεί για την ανασύσταση και των 36 φορέων των περιοχών NATURA 2000 της χώρας.

Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζοντας τις Υπουργικές Αποφάσεις κατάργησης των Φορέων Διαχείρισης “Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής” και “Λίμνης Κερκίνης”, δήλωσε:

“Παραμονή Πρωτοχρονιάς η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην κατάργηση δύο ακόμα Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, αφήνοντας αθωράκιστα δύο σημαντικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα της χώρας, με διεθνή εμβέλεια και φήμη. Αυτήν τη φορά, στο ΦΕΚ 6362/Β/31-12-2021 εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις κατάργησης των Φορέων Διαχείρισης ‘Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής’ και ‘Λίμνης Κερκίνης’. Μετά την πρόσφατη κατάργηση επτά (7) Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών, την παραμονή των Χριστουγέννων, η διοίκηση του ΥΠΕΝ συνέχισε την ίδια τακτική και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς”.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, οι καταργήσεις οφείλονται στον “αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη 4685/2020 και προβλέπουν την ενσωμάτωση των καταργούμενων Φορέων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ένα ΝΠΙΔ που ίδρυσε η ΝΔ δίπλα στο ΥΠΕΝ, εφόσον η επιλογή της δεν ήταν να ενισχύσει τη δημόσια πολιτική για το φυσικό περιβάλλον”.

Και συνέχισε: “Έτσι, σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, οι μη κρατιστές δεξιοί θα βολεύουν τα δικά τους παιδιά και θα βγάζουν τις αποφάσεις που τους συμφέρουν για περιοχές σε όλη την Ελλάδα, για αδειοδοτήσεις έργων και τακτοποίηση ημετέρων και της διαπλοκής. Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους. Πιθανά αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην ταχεία κατάργηση του φορέα της Κορώνειας, εφόσον η διοίκησή του είχε ορθά αντιδράσει στην παράνομη χωροθέτηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων ΕΝΤΟΣ του Εθνικού Πάρκου της Κορώνειας.

Θυμίζουμε ότι με τον νόμο 4519/2018, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης αυτών των περιοχών με εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών και συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων και στην αδειοδότηση. Παράλληλα, ενέταξε για πρώτη φορά τους φορείς στον κρατικό προϋπολογισμό, ανέθεσε τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες σε όλη τη χώρα για να ξεκαθαριστούν οι χρήσεις γης και είχε προγραμματίσει και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με εξασφάλιση των μέχρι σήμερα συμβασιούχων επί δεκαετίες.

Με τις επιλογές της ΝΔ οι εργαζόμενοι μένουν στον αέρα, όπως αναδείχθηκε και με πρόσφατη ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η χώρα κινδυνεύει από τη νέα ευρωπαϊκή καταδίκη (C-949/19, 17-12-2020), ενώ στην περίπτωση της Κορώνειας έχει αποδειχθεί ότι όλες οι δεσμεύσεις υπουργών ήταν απλώς ψέματα. Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευθεί για την ανασύσταση και των 36 φορέων των περιοχών NATURA 2000 της χώρας μας και την εξασφάλιση των εργαζομένων, ως προγραμματική δέσμευση προτεραιότητας της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας”.

Με σημερινή του ανάρτηση ο κ. Φάμελλος συμπλήρωσε: “Με ένα ΦΕΚ της 31/12 -που άργησε να εκδοθεί- καταργείται και ο Φορέας Θερμαϊκού Κόλπου. Είναι προφανές ότι δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο μέχρι να τα ξεπουλήσουν όλα!

Το 2018 η Θεσσαλονίκη απέκτησε επιτέλους ένα Φορέα που διεκδικούσε χρόνια. Για δεκαετίες ήταν πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ και των επιστημόνων. Ενώ οι υποσχέσεις των κυβερνήσεων είχαν κλείσει δεκαετία (Κ.Καραμανλης ΔΕΘ). Ο Φορέας του Θερμαϊκού Κόλπου δεν ήταν απλά ο φορέας διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 του ευρύτερου Θερμαϊκού Κόλπου. Προφανώς τις περιλαμβάνει και έχει την ευθύνη διαχείρισης. Εξάλλου το 2018 για πρώτη φορά εντάχθηκαν σε φορέα οι περιοχές της Επανομής και του Αγγελοχωρίου, σπουδαίοι υγροβιότοποι που ήταν εκτός προστασίας.

Και φυσικά με τη συγκρότηση του Φορέα του Θερμαϊκού ανατέθηκε και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ΕΠΜ για την προστασία και διαχείριση όλων των προστατευόμενων περιοχών, για τις οποίες δεν φρόντισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρά το ότι ήταν δίπλα στην Θεσσαλονίκη.

Όμως στον Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου ανατέθηκε για πρώτη φορά νομοθετικά ο συντονισμός και η άσκηση πολιτικών για όλα τα θέματα του Κόλπου, ανεξαρτήτως της ένταξης σε περιοχή Natura 2000. Για αυτό επιλέχτηκε το μοντέλο που προτείνει ο ΟΗΕ για μείζονα τοπικά περιβαλλοντικά θέματα και ιδρύθηκε ένας φορέας, όπως χρόνια ζητούσε η Θεσσαλονίκη. Όπου γύρω από ένα τραπέζι δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι φορείς, να μην κρύβονται ευθύνες και αρμοδιότητες και μεταφέρονται από τον Άννα στον Καϊάφα και να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς και ένα συντονιστικό κέντρο, και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα.

Με την κατάργηση του Φορέα όλες οι αποφάσεις για τη διαχείριση του Θερμαϊκού Κόλπου πηγαίνουν στην Αθήνα, σε ένα γαλάζιο φορέα που φτιάχτηκε δίπλα αλλά έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πλούσιο περιβαλλοντικό έργο των στελεχών του Φορέα και των διοικήσεων μένει στον αέρα. Η περιοχή του δήμου Δέλτα πλήττεται και ανοίγει η όρεξη σε διάφορα τοπικά συμφέροντα που αμφισβητούσαν τους κανόνες προστασίας, η έδρα του φορέα στη Χαλάστρα μένει ορφανή, εφόσον ο νόμος Χατζηδάκη προβλέπει η διεύθυνση να μεταφερθεί στο Λαγκαδά. Ακόμα και οι εργαζόμενοι μένουν ξεκρέμαστοι.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση των φορέων της Θεσσαλονίκης. Των φορέων που για πολλά χρόνια διεκδικούσαν Φορέα Θερμαϊκού Κόλπου. Και δυστυχώς περιμένουμε τα πρώτα προβλήματα ρύπανσης και ασυνεννοησίας για θέματα του Θερμαϊκού. Και τα ευρωπαϊκά πρόστιμα. Εμείς θα ξέρουμε τον υπεύθυνο: Κυριάκος Μητσοτάκης”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024