Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗνωμένα Έθνη: Στο +4% η παγκόσμια οικονομία το 2022 – τεράστια η σημασία του τουρισμού
Τουρισμός και οικονομία

Ηνωμένα Έθνη: Στο +4% η παγκόσμια οικονομία το 2022 – τεράστια η σημασία του τουρισμού

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 73% το 2020, πέφτοντας σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και 30 χρόνια. Και ενώ ο τουρισμός σημείωσε μέτρια βελτίωση το γ' τρίμηνο του 2021, οι διεθνείς αφίξεις το διάστημα Ιαν.-Σεπτ. 2021 εξακολουθούσαν να είναι 20% κάτω από τα επίπεδα του 2020 και 76% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Ο σημαντικός ρόλος που θα παίξει ο τουρισμός στην ανάκαμψη των εθνικών οικονομιών και του παγκόσμιου εμπορίου τονίζεται στην έκδοση της Αναφοράς της Παγκόσμιας Οικονομικής Κατάστασης και Προοπτικών (WESP) των Ηνωμένων Εθνών για το 2022 (UN World Economic Situation and Prospects). Βασιζόμενη σε δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), η WESP υπογραμμίζει τη σημασία του κλάδου για την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμενων Κρατών (Small Island Developing States – SIDS).

Μετά από μια παγκόσμια συρρίκνωση 3,4% το 2020 και μια ανάκαμψη 5,5% το 2021, η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4% το 2022 και στη συνέχεια κατά 3,5% το 2023. Δεδομένης της σημασίας της ως κύριας κατηγορίας εξαγωγών (πριν από την πανδημία o τουρισμός ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος κλάδος στον κόσμο, μετά τα καύσιμα και τα χημικά) και αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ως πηγή απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης, η ανάκαμψη του κλάδου αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε: “Η ξαφνική διακοπή του διεθνούς τουρισμού που προκλήθηκε από την πανδημία έχει τονίσει τη σημασία του κλάδου τόσο για τις εθνικές οικονομίες όσο και για τα ατομικά μέσα διαβίωσης. Η εμβληματική αναφορά του ΟΗΕ χρησιμοποιεί δεδομένα και αναλύσεις του UNWTO για να αξιολογήσει το κόστος της φθίνουσας τουριστικής κίνησης και δείχνει πόσο σημαντική θα είναι η επανεκκίνηση του τουρισμού το 2022 και μετά”.

Πλήγματα σε θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και ισότητα
Η τελευταία αναφορά της έκθεσης του ΟΗΕ UN World Economic Situation and Prospects χρησιμοποιεί βασικά δεδομένα του UNWTO για τις διεθνείς αφίξεις τουριστών και τις εισπράξεις από τον τουρισμό για να καταδείξει πως ο αντίκτυπος της πανδημίας έγινε αισθητός πέρα από τον ίδιο τον κλάδο. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 73% το 2020, πέφτοντας σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και 30 χρόνια. Και ενώ ο τουρισμός σημείωσε μέτρια βελτίωση το γ’ τρίμηνο του 2021, οι διεθνείς αφίξεις μεταξύ Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 εξακολουθούσαν να είναι 20% κάτω από τα επίπεδα του 2020 και 76% κάτω από τα επίπεδα του 2019 (τα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους 2021 θα ανακοινωθούν από τον UNWTO στις 18 Ιανουαρίου).

Η κρίση είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην απασχόληση, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας, των ταξιδιωτικών υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου. Έχει επηρεάσει δυσανάλογα ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των νέων και των μεταναστών εργαζομένων, καθώς και των εργαζομένων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και δεξιότητες. Η όξυνση του χάσματος των φύλων είναι εμφανής, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη μείωση στην απασχόληση και τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό από τους άνδρες.

Διαφοροποίηση για ανάκαμψη
Αναλύοντας περαιτέρω τον ρόλο του κλάδου στην οικονομική ανάκαμψη, η αναφορά του ΟΗΕ σημειώνει ότι πολλοί προορισμοί, ιδιαίτερα οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, θα χρειαστεί να διαφοροποιήσουν τον τουρισμό τους καθ’όλη τη διάρκεια του 2022 και μετά. Βασιζόμενοι πάλι στην ανάλυση του UNWTO, η δημοσίευση δείχνει πόσοι προορισμοί αναπτύσσουν τον εγχώριο τουρισμό αλλα και και τον αγροτουρισμό για να βοηθήσουν τις τοπικές οικονομίες σε αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές να ενισχύσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να προστατεύσουν τους φυσικούς πόρους και την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τις γυναίκες, τους νέους και τους αυτόχθονες.

Επιπλέον, η αναφορά σημειώνει πως τα αναπτυσσόμενα μικρά νησιατικά κράτη μπορούν να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι τοπικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν περισσότερα από τα οικονομικά οφέλη που αποφέρει ο διεθνής τουρισμός, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι αυτή η “τουριστική διαρροή” ανέρχεται περίπου στο 80% όλων των τουριστικών δαπανών στην περιοχή της Καραϊβικής.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024