Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΔιάκριση του Dexamenes Seaside Hotel (k-studio) σε ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό
Hotel design

Διάκριση του Dexamenes Seaside Hotel (k-studio) σε ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

Στον διαγωνισμό της ΕΕ, 'EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award' προτάθηκαν συνολικά 532 έργα αρχιτεκτονικής. Το Dexamenes των k-studio είναι το μοναδικό ελληνικό έργο που διακρίθηκε στη φάση των 40 έργων που διεκδικούν το 2022 EU Mies Award.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ίδρυμα Fundació Mies van der Rohe ανακοίνωσαν τα 40 έργα που προκρίνονται στην επόμενη φάση του επίσημου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης “EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award”, ενώ το νικητήριο έργο θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2022.

Ο διαγωνισμός “European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award” έχει ως σκοπό να αναδείξει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική της Ευρώπης και να αναγνωρίσει έργα που μετασχηματίζουν το δομημένο περιβάλλον, καινοτομούν και αναπτύσσουν νέες ιδέες, ενώ οι κριτές εστιάζουν ιδιαίτερα στις αρχές της Κοινωνικής Συμπερίληψης, της Βιωσιμότητας, της Κυκλικής Οικονομίας, και της Αισθητικής Έρευνας.

Η επιτροπή των βραβείων απαρτίζεται από 7 μέλη: Tatiana Bilbao, πρόεδρος επιτροπής, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Triin Ojari, Georg Pendl, Spiros Pengas και Marcel Smets. Τα 40 προκρινόμενα έργα εκτείνονται σε 18 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Πιο αναλυτικά: 5 έργα διακρίθηκαν σε Αυστρία, Γαλλία και Ισπανία, 3 έργα σε Βέλγιο, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, 2 Έργα σε Δανία, Φινλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και 1 Έργο σε Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Το EU Mies Award απονέμεται κάθε δύο χρόνια και απευθύνεται σε ευρωπαϊκά έργα αρχιτεκτονικής που ολοκληρώνονται στη σχετική περίοδο αναφοράς, διάρκειας δύο ετών. Κατ’εξαίρεση λόγω COVID-19 η περίοδος αναφοράς του 2022 EU Mies Award, επεκτάθηκε και αναφέρεται σε περίοδο 2,5 ετών. Κατά την περίοδο αυτή προτάθηκαν συνολικά 532 έργα αρχιτεκτονικής. Το Dexamenes των k-studio είναι το μοναδικό ελληνικό έργο που διακρίθηκε (προκρίθηκε στην κατηγορία “Ξενοδοχεία και Εστίαση”) στη φάση των 40 έργων που διεκδικούν το 2022 EU Mies Award.

Η ιστορία του Dexamenes ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν στην Ελλάδα εκδηλώθηκε η “Σταφιδική Κρίση”, που σήμανε το τέλος μιας χρυσής περιόδου κατά την οποία η μαύρη κορινθιακή σταφίδα ήταν το κύριο εξαγωγικό προϊόν της χώρας, της “Εποχής της Σταφίδας”. Τότε ιδρύθηκε ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός που έχτισε το συγκεκριμένο οινοποιείο πάνω στη θάλασσα, προκειμένου να μετατρέπει τα απούλητα αποθέματα κορινθιακής σταφίδας σε κρασί και στη συνέχεια να το εξάγει απευθείας, φορτώνοντας τα πλοία που μπορούσαν να το προσεγγίσουν μέσω ενός ειδικού συστήματος με πλατφόρμα και σωληνώσεις που ήταν χτισμένο μέσα στη θάλασσα.

Ο κ. Νίκος Καραφλός, ο ιδιοκτήτης και “οραματιστής” του Dexamenes, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το k-studio πριν από αρκετά χρόνια με την ιδέα να μετατρέψει το εγκαταλελειμμένο πλέον οινοποιείο της δυτικής ακτής της Πελοποννήσου σε ξενοδοχείο. Βασική επιδίωξη του σχεδιασμού ήταν η ανάδειξη της ιστορίας του χώρου, η επανάχρηση μέσω recycling και upcycling υλικών, η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων κατά τη διάρκεια της κατασκευής, η διατήρηση των κτισμάτων, η αποφυγή περιττών προσθηκών καθώς και η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας με την προμήθεια κατασκευαστικών υλών από την περιοχή καθώς και την ανάθεση της κατασκευής σε τοπικά συνεργεία.

Το k-studio είναι ένα γραφείο design με τις ρίζες του στην αρχιτεκτονική. Ιδρύθηκε από τους Κωνσταντίνο και Δημήτρη Καραμπατάκη και σήμερα είναι μια ομάδα από περίπου 60 αρχιτέκτονες και σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, με έδρα στην Αθήνα. Η συνδυαστική τους προσέγγιση παράγει μοναδικές και καθηλωτικές εμπειρίες μέσω της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, και έτσι επιτυγχάνεται μια ολιστική σύλληψη εμπειρίας μέσα στην ευρεία γκάμα ξεχωριστών ποιοτήτων σε κάθε τους έργο.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024