Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τεχνολογία

Η ασφάλεια στην εποχή των 'έξυπνων' κτιρίων

Βίκυ Καραντζαβέλου - 24 Ιανουάριος 2022, 09:58

O 'έξυπνος' ανελκυστήρας, η αχαρτογράφητη ελληνική αγορά, το πρόγραμμα 'Εξοικονομώ' και η σημασία των big data.


Με σύμμαχο την τεχνολογία και το αυξημένο βιοτικό επίπεδο, σε πολλές χώρες του κόσμου η κατασκευή “έξυπνων” σπιτιών είναι επιλογή οικονομικά εφικτή. Αν κάποτε τα βλέπαμε να φιγουράρουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και εντυπωσιαζόμασταν από
τις δυνατότητές τους και, κυρίως από την διασυνεσιμότητα μεταξύ των διαφόρων συσκευών, στον 21 ο αιώνα είναι πραγματικότητα και αποτελούν βασικό συστατικό των “έξυπνων” πόλεων που δημιουργούνται σταδιακά προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει ο άνθρωπος στον πλανήτη Γη.

Έρευνες καταδεικνύουν πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από το δομημένο περιβάλλον ισοδυναμούν με 8,65 δισ. τόνους! Κοινώς τα κτήρια είναι υπεύθυνα για το 40% περίπου του συνόλου των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως, γεγονός που δημιουργεί αυξανόμενη πίεση στον κλάδο του real estate να αλλάξει τις πρακτικές που εφαρμόζει.Ποια στοιχεία όμως καθορίζουν την “ευφυΐα” μιας κτιριακής εγκατάστασης και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ασφάλειας και της εξοικονόμησης ενέργειας; Σε τι βαθμό περιορίζεται η ενέργεια που καταναλώνουμε όταν χρησιμοποιούμε ένα “έξυπνο” ασανσέρ, όπου αξιοποιώντας τα δεδομένα μπορούμε παράλληλα να προβλέπουμε και προλαμβάνουμε τυχόν βλάβες, ακόμη και να πραγματοποιήσουμε εξ αποστάσεως απεγκλωβισμό;

Report της Global Market Insights υπογραμμίζει ότι το 2020 η αγορά των “έξυπνων” ανελκυστήρων άγγιζε σε αξία τα 13,5 δισ. δολ. και μέσα σε μια επταετία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 23,5 δις δολ., λόγω της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται παγκοσμίως.

Στο Think Big, ο κ. Νάσος Μπίκας, διευθύνων σύμβουλος της Valsamidis AE, εξηγεί στη δημοσιογράφο κα Μαρία Ακριβού πως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Internet of Things ενσωματώνονται στους “έξυπνους” ανελκυστήρες, μιλά για τις ευκαιρίες ανακαίνισης μέσω του νέου προγράμματος “Εξοικονομώ” και απαντά σε πρακτικά ερωτήματα που απασχολούν τους χρήστες.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top