Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςIATA προς κυβερνήσεις: 'Επιταχύνετε τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών'
Αερομεταφορές

IATA προς κυβερνήσεις: 'Επιταχύνετε τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών'

Όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι ο COVID-19 γίνεται μια ενδημική κατάσταση, με την οποία η ανθρωπότητα έχει πλέον τα 'εργαλεία' (συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών και των θεραπευτικών μέσων) για να ζήσει και να ταξιδέψει, ενισχύοντας την αυξανόμενη ανοσία του πληθυσμού.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προέτρεψε τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να επιταχύνουν τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξελίσσεται από το πανδημικό σε ενδημικό στάδιο. Η IATA ζήτησε την άρση όλων των ταξιδιωτικών περιορισμών (συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας και των τεστ) για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ, επιτρέποντας τα ταξίδια χωρίς καραντίνα για μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες, με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου πριν από την αναχώρηση, άρση ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και επιτάχυνση της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών. αναγνωρίζοντας ότι οι ταξιδιώτες δεν αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19 από ό,τι υπάρχει ήδη στον γενικό πληθυσμό.

“Με την εμπειρία της μετάλλαξης ‘Όμικρον’, υπάρχουν αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία και απόψεις που αντιτίθενται στη στόχευση των ταξιδιωτών με περιορισμούς και απαγορεύσεις από τις χώρες για τον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19. Τα μέτρα δεν απέδωσαν. Σήμερα η ‘Όμικρον’ είναι παρούσα σε όλα τα μέρη του κόσμου. Γι’αυτό, τα ταξίδια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για τον γενικό πληθυσμό. Τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για τα τεστ των ταξιδιωτών θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά εάν διατίθονταν για τη διανομή εμβολίων ή την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης”, δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

Σεβόμενη βέβαια τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε τη σύστασή της για “άρση ή χαλάρωση των απαγορεύσεων διεθνούς κυκλοφορίας, καθώς δεν παρέχουν προστιθέμενη αξία και συνεχίζουν να συμβάλλουν στο οικονομικό και κοινωνικό άγχος που βιώνουν τα κράτη. Η αποτυχία των ταξιδιωτικών περιορισμών που εισήχθησαν μετά τον εντοπισμό και την αναφορά της μετάλλαξης ‘Όμικρον’ για τον περιορισμό της διεθνούς εξάπλωσής της καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων με την πάροδο του χρόνου”.

Τι θα συμβεί όταν ο COVID-19 επιβεβαιωθεί ως ενδημικός;
Όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι ο COVID-19 γίνεται ενδημική κατάσταση – μια κατάσταση με την οποία η ανθρωπότητα έχει πλέον τα εργαλεία (συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού και της θεραπείας) για να ζήσει και να ταξιδέψει, ενισχυμένη από την αυξανόμενη ανοσία του πληθυσμού. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων της δημόσιας υγείας, για τη μετατόπιση της πολιτικής εστίασης από την κατάσταση της ατομικής υγείας σε πολιτικές που εστιάζουν στην προστασία του πληθυσμού. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και ο ταξιδιωτικός κλάδος να είναι καλά προετοιμασμένοι για τη μετάβαση και έτοιμοι να αφαιρέσουν το βάρος των μέτρων που διαταράσσουν αυτήν τη στιγμή τα ταξίδια.


Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

“Η τρέχουσα κατάσταση των ταξιδιωτικών περιορισμών είναι ένα χάος. (…) Η έρευνα από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει καταμετρήσει περισσότερα από 100.000 ταξιδιωτικά μέτρα σε όλο τον κόσμο που δημιουργούν πολυπλοκότητα στη διαχείριση των επιβατών, των αεροπορικών εταιρειών και των κυβερνήσεων. Έχουμε εμπειρία δύο ετών για να μας καθοδηγήσει σε μια απλοποιημένη και συντονισμένη πορεία προς κανονικά ταξίδια, όταν ο COVID-19 γίνει ενδημικός. Αυτή η κανονικότητα πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι ταξιδιώτες, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, δε θα παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι υπάρχει στον γενικό πληθυσμό. Και γι’αυτό οι ταξιδιώτες δεν πρέπει να υπόκεινται σε μεγαλύτερους περιορισμούς από αυτούς που ισχύουν για τη γενική κοινότητα”, λέει ο Walsh.

Και συνέχισε: “Χρειάζεται επείγουσα εξέταση αρκετών κρίσιμων ανησυχιώνσχετικά με τα εμβόλια. Ενώ η Ευρώπη ευθυγραμμίζεται σε μια περίοδο ισχύος 9 μηνών για τους αρχικούς εμβολιασμούς, αυτό δεν είναι καθολικό. Και η εγκυρότητα του ενισχυτικού εμβολιασμού δεν έχει αντιμετωπιστεί. Καθώς το α’ τρίμηνο του έτους είναι το κλειδί για τις κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής στο  βόρειο ημισφαίριο, είναι σημαντικό να παρέχουμε ασφάλεια στους πιθανούς ταξιδιώτες όσο το δυνατόν νωρίτερα. Οι κυβερνήσεις έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν την ταξιδιωτική ανάκαμψη. Η αντιμετώπιση ερωτήσεων σχετικά με την εγκυρότητα του εμβολιασμού είναι βασικό στοιχείο”.

Το ταξιδιωτικό πάσο της IATA
Η επιτυχημένη κυκλοφορία του IATA Travel Pass συνεχίζεται, με έναν αυξανόμενο αριθμό αεροπορικών εταιρειών να το χρησιμοποιούν ήδη σε καθημερινές πτήσεις για να υποστηρίξουν την επικύρωση των υγιονομικών διαπιστευτηρίων για ταξίδια. “Όποιοι και αν είναι οι κανόνες για τις απαιτήσεις εμβολιασμού, η βιομηχανία θα μπορεί να τους διαχειριστεί με ψηφιακές λύσεις, ‘ηγέτης’ των οποίων είναι το IATA Travel Pass. Είναι μια ώριμη λύση, που εφαρμόζεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό παγκόσμιων δικτύων”, δήλωσε ο Walsh.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024