Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τάσεις

ETC: Η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική ζήτηση θα είναι μόλις 20% κάτω από τα επίπεδα προ-Covid το 2022

Κωνσταντίνα Τζιούπη - 17 Φεβρουάριος 2022, 11:44

Η Ευρώπη κατέγραψε μείωση 62% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2021 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με την 'Όμικρον' να διακόπτει την ανάκαμψη στα τέλη του 2021. Οι απώλειες των αεροπορικών εταιρειών ανήλθαν συνολικά σε 18,5 δισ. ευρώ το 2021, με 1,4-1,5 δισ. λιγότερους επιβάτες από το 2019.


Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την μετάλλαξη “Όμικρον” επηρέασε αρνητικά τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα της Ευρώπης στο  τέλος του δ’ τριμήνου 2021, εμποδίζοντας τις προοπτικές ανάκαμψής του το α’ τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, η αισιοδοξία παραμένει, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) προβλέπει ότι οι τουριστικές αφίξεις θα είναι μόλις 20% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα το 2022, παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος. Η πιο  πρόσφατη έκδοση της τριμηνιαίας αναφοράς “European Tourism Trends & Prospects” από την ETC συνεχίζει να παρακολουθεί τον αντίκτυπο του COVID-19 στον τομέα, εξετάζοντας πως η ταξιδιωτική δραστηριότητα ανακάμπτει, καθώς ο κόσμος μαθαίνει να ζει με τον COVID-19.

Σχολιάζοντας τη νέα αναφορά, ο Luís Araújo, πρόεδρος του ETC, δήλωσε: “Από την αναφορά μας, είναι σαφής ο ασφυκτικός αντίκτυπος της αβεβαιότητας που επιφέρει η ‘Όμικρον’. Η ETC είναι αισιόδοξη ότι ο ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός τομέας θα ξεπεράσει την ‘Όμικρον’ και τις πολλές άλλες προκλήσεις που παρουσιάζονται το 2022. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα του κλάδου εξαρτάται από το πόσο η ΕΕ δρα προληπτικά για την ανάπτυξη ενδημικών στρατηγικών, που θα επιτρέψουν τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών τόσο για τα ενδοευρωπαϊκά όσο και για τα διεθνή ταξίδια. Καθώς μαθαίνουμε να ζούμε με τον COVID-19, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πρέπει να επιτύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διαχείρισης των υγειονομικών κινδύνων και της διευκόλυνσης της κινητικότητας”.

Η Όμικρον διακόπτει την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού τομέα το δ’ τρίμηνο του 2021
Το 2021, η ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρώπη, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, έθεσαν το γόνιμο έδαφος για μια τουριστική ανάκαμψη. Ωστόσο, η εμφάνιση της μετάλλαξης “Όμικρον” στο τέλος του έτους καθυστέρησε αυτή την ανάκαμψη, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί “αναδιπλώθηκαν”, για να καταπολεμήσουν τα ποσοστά μόλυνσης, που έσπασαν ρεκόρ.

Δεκάδες χιλιάδες εμπορικές πτήσεις σε όλη την Ευρώπη ακυρώθηκαν την περίοδο των Χριστουγέννων λόγω έλλειψης προσωπικού. Αν και όχι τόσο σοβαρή όσο όταν επικράτησε αρχικά η πανδημία το 2020, προκάλεσε απώλειες στις αεροπορικές εταιρείες ύψους 18,5 δισ. ευρώ το 2021, με αποτέλεσμα 1,4-1,5 δισ. λιγότερους επιβάτες από το 2019.

Τα γεγονότα αυτά ήταν αποθαρρυντικά, μετά από μια καλοκαιρινή περίοδο πολλά υποσχόμενης ανάκαμψης. Συνολικά, τα ετήσια στοιχεία κάνουν λόγο για εκτιμήσεις μείωσης κατά 62% των τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη το 2021 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Η ETC σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί συνεχίζουν να ανακάμπτουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Η Κροατία (-37%), η Γαλλία (-39%) και το Μονακό (-40%) σημείωσαν τις πιο ήπιες μειώσεις, με βάση τα στοιχεία μέχρι τον Δεκέμβριο 2021, λόγω της ζήτησης από γειτονικές και μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές εξερχόμενου τουρισμού. Ταυτόχρονα, σημαντικές μειώσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία (-80%) και σε κεντρικούς/ανατολικούς προορισμούς: Τσεχία (-81%), Λετονία (-78%), Εσθονία (-77%), Σλοβακία (-76%). ) και Λιθουανία (-74%).

Θετικές προοπτικές για τα ευρωπαϊκά ταξίδια το 2022
Αν και η “Όμικρον” αναμένεται να δυσκολέψει την τουριστική ανάκαμψη στην Ευρώπη το α’ τρίμηνο του 2022, οι ταξιδιωτικές προοπτικές για την ήπειρο συνολικά παραμένουν θετικές. Με τη συνειδητοποίηση ότι η νέα μετάλλαξη, αν και εξαιρετικά μεταδοτική, απέχει πολύ από την απειλή που είχε αρχικά θεωρηθεί, πολλοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη αρχίζουν να χαλαρώνουν.

Λόγω της δυναμικής των εγχώριων και ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών, η συνολική ταξιδιωτική ζήτηση αναμένεται να είναι 20% χαμηλότερη από τα προ-πανδημικά επίπεδα το 2022. Ενώ τα ταξίδια εσωτερικού αναμένεται να ξεπεράσουν τα υψηλά επίπεδα προ πανδημίας το 2022, τα διεθνή ταξίδια θα είναι πιο αργά και δεν είναι πιθανό να ανακάμψουν πλήρως μέχρι το 2024.

Μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη το δ’ τρίμηνο του 2021 ήταν η επανέναρξη των ταξιδιών μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, που έγινε τον Νοέμβριο του 2021, και πιθανότατα θα συμβάλει στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού το 2022. Η ETC αναμένει ότι το μερίδιο των ευρωπαϊκών ταξιδιών από τις ΗΠΑ θα επιστρέψει σε προ-πανδημικά επίπεδα σχετικά γρήγορα και μπροστά από τη ζήτηση από άλλες αγορές μεγάλων αποστάσεων, όπως η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με σημαντική βελτίωση από φέτος.

Παρά την αισιοδοξία σχετικά με την αύξηση των διεθνών ταξιδιών, η παρατεταμένη πολιτική της Κίνας για “Zero Covid” παρουσιάζει έναν βαθμό αβεβαιότητας και μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τα παγκόσμια ταξίδια μέχρι το 2022.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top