Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςIATA: Η ταξιδιωτική δυναμική αυξάνεται, οι περιορισμοί φεύγουν – Αύξηση 11% στα διεθνή εισιτήρια
Αερομεταφορές

IATA: Η ταξιδιωτική δυναμική αυξάνεται, οι περιορισμοί φεύγουν – Αύξηση 11% στα διεθνή εισιτήρια

Η βελτίωση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των περιόδων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2022 είναι η ταχύτερη τέτοια αύξηση για οποιαδήποτε περίοδο δύο εβδομάδων από την έναρξη της κρίσης.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) δημοσίευσε στοιχεία, τα οποία που δείχνουν αυξανόμενη δυναμική στην ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών, καθώς αίρονται οι περιορισμοί.

Βελτιωμένες οι πωλήσεις εισιτηρίων
Η IATA ανέφερε απότομη αύξηση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες για τα διεθνή εισιτήρια που πωλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες (σε αναλογία με τις πωλήσεις του 2019).

  • Την περίοδο γύρω στις 8 Φεβρουαρίου (μέσος όρος +/-7 ημερών) ο αριθμός των εισιτηρίων που πωλήθηκαν διαμορφώθηκε στο 49% της ίδιας περιόδου του 2019.
  • Την περίοδο περίπου στις 25 Ιανουαρίου (μέσος όρος +/-7 ημερών) ο αριθμός των εισιτηρίων που πωλήθηκαν διαμορφώθηκε στο 38% της ίδιας περιόδου του 2019.
  • Η βελτίωση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των περιόδων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2022 είναι η ταχύτερη τέτοια αύξηση για οποιαδήποτε περίοδο δύο εβδομάδων από την έναρξη της κρίσης.

Προοδευτικά άρση των μέτρων λόγω COVID-19
Το “άλμα” στις πωλήσεις εισιτηρίων σημειώνεται καθώς περισσότερες κυβερνήσεις ανακοινώνουν χαλάρωση των περιορισμών λόγω COVID-19, στα σύνορά τους. Έρευνα της IATA σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις 50 κορυφαίες αγορές αεροπορικών ταξιδιών στον κόσμο (που αποτελούν το 92% της παγκόσμιας ζήτησης το 2019, όπως μετρήθηκε βάσει RPK – εσόδων από χιλιόμετρα επιβατών) αποκάλυψε την αυξανόμενη πρόσβαση που είναι διαθέσιμη στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

  • 18 αγορές (που αποτελούν περίπου το 20% της ζήτησης του 2019) είναι “ανοιχτές” σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες, χωρίς απαιτήσεις για καραντίνα ή τεστ πριν από την αναχώρηση.
  • 28 αγορές είναι “ανοιχτές” σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες χωρίς απαιτήσεις καραντίνας (συμπεριλαμβανομένων των 18 αγορών που αναφέρονται παραπάνω). Αυτό αποτελεί περίπου το 50% της ζήτησης του 2019.
  • 37 αγορές (που αποτελούν περίπου το 60% της ζήτησης του 2019) είναι “ανοιχτές” σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες υπό διαφορετικές συνθήκες (18 δεν έχουν περιορισμούς, άλλες απαιτούν τεστ ή καραντίνα ή και τα δύο).

Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν ένα “κύμα” χαλάρωσης των μέτρων που ανακοινώθηκαν σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Γαλλία, οι Φιλιππίνες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Σουηδία.

“Η δυναμική προς την ομαλοποίηση της επιβατικής κυκλοφορίας αυξάνεται. Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν πολύ πιο εκτεταμένα με λιγότερη ταλαιπωρία από ό,τι ακόμη και πριν από μερικές εβδομάδες. Αυτό δίνει σε αυξανόμενους αριθμούς ταξιδιωτών την αυτοπεποίθηση να αγοράσουν εισιτήρια. Και αυτά είναι καλά νέα! Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Ενώ η πρόσφατη πρόοδος είναι εντυπωσιακή, ο κόσμος απέχει πολύ από τα επίπεδα συνδεσιμότητας του 2019. Δεκατρείς από τις 50 κορυφαίες ταξιδιωτικές αγορές εξακολουθούν να μην παρέχουν εύκολη πρόσβαση σε όλους τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Αυτό περιλαμβάνει μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Ινδονησία και η Ιταλία”, δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

Η IATA συνεχίζει να ζητά:

  • Κατάργηση όλων των ταξιδιωτικών φραγμών (συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας και των τεστ) για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,
  • Δυνατότητα μετακίνησης χωρίς καραντίνα για μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου (rapid) πριν από την αναχώρηση
  • Κατάργηση ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και
  • Επιτάχυνση της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, αναγνωρίζοντας ότι οι ταξιδιώτες δεν ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19 από ό,τι υπάρχει ήδη στον γενικό πληθυσμό.

“Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είχαν σοβαρό αντίκτυπο στους ανθρώπους και στις οικονομίες. Ωστόσο, δεν έχουν σταματήσει την εξάπλωση του ιού. Και είναι καιρός για τον τερματισμό τους, καθώς μαθαίνουμε να ζούμε και να ταξιδεύουμε σε έναν κόσμο που θα έχει κινδύνους από τον COVID-19 στο άμεσο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει ο αποκλεισμός του πληθυσμού που ταξιδεύει, με ειδικά μέτρα. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι ταξιδιώτες δεν ενέχουν περισσότερους κινδύνους σε μια αγορά από ό,τι αυτούς που είναι ήδη εκεί. Πολλές κυβερνήσεις το έχουν ήδη αναγνωρίσει αυτό και έχουν αφαιρέσει τους περιορισμούς. Πρέπει να ακολουθήσουν πολύ περισσότεροι”, είπε ο Walsh.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024