Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςExpedia: Αυξανόμενη η τάση για ταξίδια, διαρκής η ζήτηση για προορισμούς ‘long-haul’
Τάσεις

Expedia: Αυξανόμενη η τάση για ταξίδια, διαρκής η ζήτηση για προορισμούς ‘long-haul’

Καθώς τα σύνορα σε όλο τον κόσμο συνέχισαν να ανοίγουν ξανά για διεθνείς ταξιδιώτες το δ' τρίμηνο, το διεθνές χρονικό 'παράθυρο' αναζήτησης επιμηκύνθηκε. Το 40% των διεθνών αναζητήσεων έφτασε στις 31+ ημέρες, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με το γ' τρίμηνο.

Η Expedia Group Media Solutions έδωσε στη δημοσιότητα την τελευταία (δ΄τριμήνου 2021) Αναφορά Τάσεων Ταξιδιωτικής Ανάκαμψης “Q4 2021 Travel Recovery Trend Report.

“Η πανδημία συνέχισε να επηρεάζει τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος του 2021, αλλά το δ’ τρίμηνο είδαμε σταθερούς  όγκους στις διεθνείς αναζητήσεις, επιμήκυνση των χρονικών ‘παραθύρων’ αναζήτησης και περισσότερους διεθνείς προορισμούς να εμφανίζονται στις τοπικές λίστες των 10 κορυφαίων προορισμών”, δήλωσε η Jennifer Andre, Global Vice President Media Solutions του ομίλου. “Οι καταναλωτές έχουν μάθει πως να ταξιδεύουν κάτω από διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν να προσαρμόζονται και να εξελίσσουν τις συμπεριφορές και τις προτιμήσεις τους, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται. Μας ενθαρρύνει η συνολική ετήσια πρόοδος και παραμένουμε σίγουροι για τη δυναμική των ταξιδιών και την ανθεκτικότητα τόσο της βιομηχανίας όσο και των ταξιδιωτών”.

Τα βασικά ευρήματα από την νέα έκθεση της Expedia Group Media Solutions περιλαμβάνουν:

Η διάθεση για ταξίδια συνεχίζει να αυξάνεται
Παρά τις ανωμαλίες λόγω COVID-19, εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια όρεξη για ταξίδια σε σύγκριση με το 2020. Ο παγκόσμιος όγκος αναζητήσεων το δ’ τρίμηνο ήταν σταθερός σε βάσει τριμήνου, αλλά αυξητικός καά άνω του 70% σε ετήσια βάση, γεγονός που δείχνει  ότι οι ταξιδιώτες εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν. Στην περιοχή Ασίας – Ειρηντικού, ο όγκος αναζητήσεων αυξήθηκε σχεδόν κατά 35% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο, λόγω των πρόσθετων ταξιδιοωτικών “διαδρόμων” για εμβολιασμένους και του ανοίγματος των διεθνών συνόρων σε πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και τα Φίτζι.

Εξετάζοντας τα δεδομένα ανά εβδομάδα, οι διεθνείς αναζητήσεις αυξάνονται όταν γίνονται σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα για την πανδημία και δραστηριότητες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του εκ νέου ανοίγματος των συνόρων των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες από 33 χώρες, όπως και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 27ης Δεκεμβρίου, πιθανώς λόγω της αντίδρασης των ταξιδιωτών σε χιλιάδες καθυστερημένες ή ακυρωμένες πτήσεις.

Ωστόσο, αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον διατηρήθηκε τις πρώτες εβδομάδες του 2022, με τους διεθνείς όγκους αναζητήσεων, αλλά και της Β. Αμερικής και της περιοχής EMEA ακόμη υψηλότερους τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2021. Αυτή η επιθυμία για ταξίδια συμπληρώνεται επίσης από μια φαινομενική ανθεκτικότητα στη νοοτροπία των ταξιδιωτών, όπως αποδεικνύεται από τα ποσοστά ακύρωσης καταλυμάτων, τα οποία παρέμειναν σταθερά σε όλο το δ’ τρίμηνο παρά τους συνεχείς και απρόβλεπτους αντίθετους παράγοντες λόγω πανδημίας.

Τα “παράθυρα” αναζήτησης επιμηκύνονται, καθώς τα σύνορα ανοίγουν ξανά
Καθώς τα σύνορα σε όλο τον κόσμο συνέχισαν να ανοίγουν ξανά για διεθνείς ταξιδιώτες το δ’ τρίμηνο, το παγκόσμιο χρονικό “παράθυρο” αναζήτησης επιμηκύνθηκε. Το 40% των διεθνών αναζητήσεων έπεσε στις 31+ ημέρες, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο. Σε περιφερειακό επίπεδο, η περιοχή EMEA σημείωσε τη μεγαλύτερη στροφή προς μεγαλύτερα “παράθυρα” αναζήτησης, με το παράθυρο αναζήτησης 31+ ημερών να αυξάνεται κατά 30% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο.

Το δ’ τρίμηνο, το 60% των παγκόσμιων εσωτερικών αναζητήσεων αντιστοιχούσε σε “παράθυρο” αναζήτησης 0-21 ημέρες, μια ελαφρά πτώση βάσει σύγκρισης τριμήνων, καθώς οι ταξιδιώτες έψαχναν για εσωτερικά ταξίδια πιο μακρυα – ιδίως κατά την περίοδο των διακοπών. Οι περιοχές Β. Αμερικής, EMEA και Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν άνοδο στο “παράθυρο” εσωτερικής αναζήτησης 31+ ημερών, και με τις τρεις περιοχές να εμφανίζουν αύκηση άνω του 10% σε τριμηνιαία σύγκριση.

Το μερίδιο του διεθνούς “παραθύρου” αναζήτησης είχε διακύμανση όλο το δ’ τρίμηνο, με περίπου 40% των παγκόσμιων διεθνών αναζητήσεων να πραγματοποιούνται στο παράθυρο αναζήτησης 0-21 ημέρες, μείωση 10% από το γ’ τρίμηνο. Το μερίδιο για το παράθυρο διεθνούς αναζήτησης 31-90 ημερών αυξήθηκε κατά 20% σε τριμηνιαία σύγκριση.

Διαρκής η ζήτηση για προορισμούς μεγάλων αποστάσεων
Μια τάση που είδαμε για πρώτη φορά το β’ τρίμηνο –ταξιδιώτες που αναζητούν και κάνουν κράτηση προορισμών πιο μακριά– συνεχίστηκε και στο δ’ τρίμηνο. Η περιοχή της λατιν8ικής Αμερικής ηγήθηκε αυτής της τάσης, με 5 από τους 10 κορυφαίους προορισμούς με κρατήσεις για ταξιδιώτες που ζουν εκεί να βρίσκονται σε άλλα μέρη του κόσμου. Επιπλέον, προορισμοί εκτός περιοχής Ασίας-Ειρηνικού (APAC) –Ντουμπάι και Χονολουλού– ήταν οι 2 από τους 4 νεοεισερχόμενους στο top10 της APAC, με το Σίδνεϊ και τη Σιγκαπούρη επίσης να εντάσσονται στη λίστα.

Αντίθετα, οι ταξιδιώτες της Βόρειας Αμερικής συνέχισαν να κάνουν κρατήσεις πιο κοντά στο σπίτι τους, με το Cancun να είναι ο μόνος προορισμός εκτός της περιοχής στη λίστα των 10 κορυφαίων για όσους κάνουν κράτηση στη Β. Αμερική. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά φαίνεται πιθανό να αλλάξει φέτος. Η έκθεση της Expedia διαπίστωσε ότι το 68% των Αμερικανών σχεδιάζει να κάνει μεγάλα ταξίδια στο επόμενο ταξίδι τους και πολλοί “κοιτάζουν” διηπειρωτικούς προορισμούς, όπως η Ρώμη, το Μπαλί, το Λονδίνο και το Παρίσι το 2022.

Το Παρίσι, το Ντουμπάι, η Πόλη του Μεξικού, το Τόκιο και η Μαδρίτη σημείωσαν διψήφια αύξηση στις κρατήσεις ξενοδοχείων σε τριμηνιαία σύγκριση. Εξετάζοντας τους 25 προορισμούς με τις περισσότερες κρατήσεις παγκοσμίως, το Ντουμπάι μετακινήθηκε από τη 18η θέση το γ’ τρίμηνο στην 6η το δ’ τρίμηνο – λόγω της αύξησης κατά 40% στις διανυκτερύσεις σε τριμιναία σύγκριση. Την ίδια περίοδο, το Τόκιο πέρασε από την 41η στην 24η, η Πόλη του Μεξικού από την 23η στη 17η και το Παρίσι από τη 12η στην 5η.

Τα ενοικιαζόμενα καταλύματα διατηρούν τη δημοτικότητά τους
Το δ’ τρίμηνο, οι παγκόσμιες κρατήσεις καταλυμάτων –για ξενοδοχεία και ενοικιάσεις καταλυμάτων συνολικά– αυξήθηκαν πάνω από 50% σε ετήσια βάση. Συγκρίνοντας τις κρατήσεις το γ’ και το δ’ τρίμηνο, υπήρξε μια μετατόπιση του μεριδίου από τα ξενοδοχεία σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, λόγω της περιόδου αιχμής των διακοπών και της συνεχιζόμενης δημοτικότητας των ταξιδιών φίλων και οικογενειών. Η Λατινική Αμερική είχε ένα ιδιαίτερα ισχυρό τρίμηνο για τις κρατήσεις ενοικίων για διακοπές, οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από 100% σε σχέση με το τρίμηνο.

Η μέση διάρκεια παραμονής για ενοικιάσεις διακοπών το δ’ τρίμηνο αυξήθηκε ελαφρά στις 5,4 ημέρες, από τις 5,2 ημέρες που παρατηρήθηκαν σε όλο το 2ο και το γ’ τρίμηνο. Στην EMEA, η μέση διάρκεια παραμονής σε ενοικίαση διακοπών ξεπέρασε το όριο της μίας εβδομάδας, στις 7,1 ημέρες.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024