Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοί'Blue Economy Forum 2022: Οι μεγάλες προοπτικές της Γαλάζιας Οικονομίας για την Ελλάδα
Συνέδρια

'Blue Economy Forum 2022: Οι μεγάλες προοπτικές της Γαλάζιας Οικονομίας για την Ελλάδα

Βιώσιμος Τουρισμός, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη θάλασσα και έμφυλη διάσταση στη 'Γαλάζια Οικονομία'.


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2o Blue Economy Forum με θέμα τις μεγάλες προοπτικές της Γαλάζιας Οικονομίας για την Ελλάδα. Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας και των βάσεων που θέτουν για την επίτευξη των στόχων της ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, έγινε συζήτηση για την πολιτική που ακολουθείται για την προστασία των Ωκεανών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για την ανάδειξη των γαλάζιων και πράσινων πρωτοβουλιών για την Μεσόγειο, την κλιματική διπλωματία, για την βιώσιμη διαχείριση στους λιμένες και τις μεταφορές καθώς και για τις βιώσιμες μεταφορές και τη ναυτιλία. Ακόμα, στην ατζέντα βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις υδατοκαλλιέργειες και την αλιεία, η θαλάσσια ρύπανση από το πλαστικό και η ανάπτυξη νέων γαλάζιων τεχνολογιών. Τέλος, το συνέδριο εστίασε στη βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι γαλάζιες επενδύσεις και η περίπτωση της Ελλάδας, η ανανεώσιμη ενέργεια από θαλάσσιες πηγές, η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, των μαρινών και της παράκτιας οικονομίας με έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και το μέλλον της εργασίας και η διάσταση του φύλου στη γαλάζια οικονομία.

Συνεδρίες για Βιώσιμο Τουρισμό, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Θάλασσα και την Έμφυλη Διάσταση στη Γαλάζια Οικονομία
Το συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας της Δεκαετίας των Ωκεανών των Ηνωμένων Εθνών, επικεντρώθηκε στο βιώσιμο τουρισμό. Ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας ανέλυσε τη βιώσιμη διάσταση του τουρισμού σε συζήτηση με τον CEO του ξενοδοχειακού ομίλου Aldemar, κ. Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο συνέδριο της IUCN το φθινόπωρο του 2021, για τις τέσσερις βασικές προκλήσεις για την προστασία του πολύ μοναδικού θαλάσσιου περιβάλλοντος μας: απώλεια βιοποικιλότητας, μη βιώσιμη αλιεία, θαλάσσια ρύπανση ειδικά από πλαστικά και μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.

“Η βιωσιμότητα είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής μας”, ανέφερε ο υπουργός, ενώ επισήμανε πως το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στη διαδικασία εγκαθίδρυσης ενός κέντρου έρευνας και παρακολούθησης του θαλάσσιου τουρισμού στη Μεσόγειο. O κ. Αγγελόπουλος έδωσε την επιχειρηματική διάσταση στη συζήτηση, αναφέροντας τις προκλήσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελλάδα για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ. Καίρια παρέμβαση πραγματοποίησε στην ίδια συζήτηση ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, αναφερόμενος στη συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας μέσω του Ερευνητικού Κέντρου Παρακολούθησης του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τόνισε επίσης πως είναι απαραίτητο να ενταχθούν οι τοπικές κοινωνίες στη συζήτηση για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Τη “σκυτάλη” για τον τουρισμό πήραν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι της Χάλκης και Αστυπάλαιας.

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τη θάλασσα μίλησε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία ανέφερε ότι πως “χρηματοδοτούμε και υποστηρίζουμε φιλόδοξα  και τεράστιας τεχνικής πολυπλοκότητας έργα διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, προκειμένου να διαφοροποιήσουμε την πρόσβασή μας σε πόρους και τελικά να έρθουμε πιο κοντά στους γείτονές μας, όπως φαίνεται από τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia και EuroAfrica. Τα νησιά μας μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα της πράσινης μετάβασης και το project των GRECO Islands είναι ένα παράδειγμα αυτής της προσέγγισης”, ενώ η ελληνικής καταγωγής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Πολιτείας της Μασσαχουσέτης, κα Καθλίν Θεοχαρίδης, τόνισε πως η Μασαχουσέτη ήταν η πρώτη Πολιτεία που ξεκίνησε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράγμα που τους βοήθησε να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα και στις υπεράκτιες πηγές ενέργειας. Αλλά και με την ανάγκη για προστασία συγκεκριμένων ειδών όπως επίσης και θαλάσσιες μετακινήσεις. Ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΕΤΑΕΝ, σημείωσε πως τα θαλάσσια αιολικά είναι πολύ σημαντικά για την εξασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας ειδικά σε περιόδους ενεργειακής κρίσης και γεωπολιτικής κρίσης όπως σήμερα παράλληλα με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τη διάσταση της ισότητας των φύλων και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην συμπεριλιπτική Γαλάζια Οικονομία έθιξε ο διευθυντής του Γραφείου για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του FAO, κ. Στέφανος Φωτίου. Ο κ. Φωτίου σε συζήτησή του με την υπεύθυνη δημοσίας πολιτικής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO, κα Χριστίνα Δεληγιάννη, ανέφερε ότι η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών στηρίζεται στη συμπεριληπτική Γαλάζια Οικονομία, λόγω της πολλαπλότητας των θέσεων εργασίας και της οικονομικής δραστηριότητας που προέρχονται από τη θάλασσα και τις νέες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών για την ενδυνάμωση των γυναικών, ιδίως στον αγροδιατροφικό τομέα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024