Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΜε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, αντιπαραθέσεις και παρουσίαση καινοτομιών, έληξε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γιώτινγκ
Συνέδρια

Με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, αντιπαραθέσεις και παρουσίαση καινοτομιών, έληξε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γιώτινγκ

Κύρια θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν οι προοπτικές και οι προβληματισμοί στον κλάδο του επαγγελματικού τουριστικού σκάφους, το θεσμικό πλαίσιο, οι λιμενικές εγκαταστάσεις, οι καινοτομίες, οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες, οι κατασκευαστικοί νεωτερισμοί, το ανθρώπινο δυναμικό στον κλάδο (με έμφαση και στην γυναικεία παρουσία στον κλάδο) και παρουσιάστηκαν πολλά παραδείγματα κλασικών, αλλά και καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και προϊόντων, που ήδη ενεργοποιούνται στην Ελλάδα.

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία, την Παρασκευή 25 και Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Αθηνών. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια που πραγματοποιείται ένα συνέδριο αποκλειστικά για το γιώτινγκ, ενώ βέβαια σε πολλά άλλα συνέδρια που αφορούν δραστηριότητες θαλάσσιου τουρισμού, έχουν υπάρξει ενότητες σχετικά με τον κλάδο αυτό.

Ο βασικός στόχος του συνεδρίου ήταν η συσπείρωση του κλάδου και η ανταλλαγή απόψεων με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που αφορά το yachting, το οποίο είναι προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και ενόψει της σεζόν του 2022 η οποία προβλέπεται καλύτερη μετά την πανδημία (με την επιφύλαξη τυχόν προβλημάτων από την κατάσταση στην Ουκρανία).

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου από νωρίς το πρωί με ενδιαφέρουσα θεματολογία και πολύ δυνατά πάνελ συζητήσεων. Σημαντικοί φορείς από όλους τους κλάδους του yachting στην Ελλάδα και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και σε άλλες χώρες, εξέφρασαν τις απόψεις τους, συζήτησαν, διαφώνησαν, συμφώνησαν και τελικά έθεσαν τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη του επαγγελματικού yachting στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης, δυστυχώς όμως με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων λόγω των μέτρων πρόληψης κατά της πανδημίας. Παρ’όλα αυτά η αίθουσα ήταν γεμάτη, ενώ το ενδιαφέρον παρέμεινε υψηλό μέχρι το τελευταίο panel του συνεδρίου.

Το συνέδριο χαιρέτησαν εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ο Α’ Κοσμήτορας και βουλευτής Δωδεκανήσου ο κ. Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκου, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης.

Στο συνέδριο είχε ενεργή παρουσία εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, με συμμετοχή σε ανάλογες ενότητες, των αρμόδιων υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, και Τουρισμού η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, και όλων των φορέων του κλάδου (με την σειρά παρουσίασης): Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Αλεξανδράτος), Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού – ΕΠΕΣΤ (πρόεδρος κ. Αντώνης Στελλιάτος), Greek Yachting Association (πρόεδρος κ. Μιχάλης Σκουλικίδης), Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ (γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Βερνίκος), Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ (πρόεδρος κ. Πάρις Λουτριώτης), Ένωση Μαρινών Ελλάδος (πρόεδρος κ. Σταύρος Κατσικάδης), Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματικών Ημερόπλοιων Σκαφών – ΠΕΝΕΤΗΣ (αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Βουλουμάνος), που ο καθένας, παρουσίασαν και υποστήριξαν τις θέσεις τους και επισήμαναν την ανάγκη γρήγορης αντιμετώπισης και επίλυσης τους, ενώ όλοι υποστήριξαν τις θετικές προοπτικές του κλάδου.

Το συνέδριο είχε κατανεμηθεί σε εννέα ενότητες – πάνελ, που συντόνισαν γνωστοί και έμπειροι δημοσιογράφοι και επικοινωνιολόγοι (Μηνάς Τσαμόπουλος, Χρύσα Βουλγαρίδου, Δήμος Μπουλούκος, Νικόλ Καζαντζίδου, Θεανώ Καλαποθαράκου, Στέφανος Παπανδρέου):
1. Το Μέλλον του Ελληνικού Yachting
2. Υποδομές & Προοπτική
3. Super/Mega Yachts Market, Brokers & Owners
4. Επιμόρφωση / Εκπαίδευση / Στελέχωση
5. Sailing Boats / Catamarans
6. Περιβάλλον & Θάλασσα
7. Γυναίεκς στο Χώρο του Yachting
8. Καινοτόμες Ιδέες & Επιχειρήσεις του Κλάδου
9. Yacht Refit / Design / Building / Repair / Shipyards

Στο πρώτο πάνελ οι συζητήσεις αφορούσαν το καμποτάζ και το home porting, ίσως το πιο φλέγον ζήτημα που αφορά τα super και mega yachts, τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τις εταιρίες εξυπηρέτησης διερχομένων, καθώς και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας. Τα επίμαχα άρθρα 8 και 9 που με βάση το νομοσχέδιο θα επιτρέψουν να δοκιμαστεί η μερική άσκηση δραστηριότητας από επαγγελματικά σκάφη υπό ξένη σημαία. Αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων, με τους κ.κ. Αντώνη Στελλιάτο, πρόεδρο της ΕΠΕΣΤ, Γεώργιο Βερνίκο, γενικό γραμματέα Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γεώργιο Αλεξανδράτο εκπρόσωπο του Ναυτικού Επιμελητήριου, Μιχάλη Σκουλικίδη, πρόεδρο της GYA, Πάρι Λουτριώτη, πρόεδρο του ΣΙΤΕΣΑΠ και τον γενικό γραμματέα Λιμένων – Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο να ανταλλάσσουν απόψεις τόσο μεταξύ τους όσο και με εκπροσώπους εμπλεκομένων φορέων που βρίσκονταν στην αίθουσα. Το συνέδριο έδωσε το βήμα για ουσιαστική συζήτηση και γόνιμες αντιπαραθέσεις, σημαντικές σε ένα τόσο καθοριστικό ζήτημα.

Η συζήτηση στο panel που ακολούθησε, αφορούσε τις υποδομές, κυρίως τις μαρίνες, όπου κι εκεί το νέο νομοσχέδιο διευκολύνει την αντιμετώπιση της έλλειψης θέσεων ελλιμενισμού με πλωτούς προβλήτες, πέραν των χωροθετημένων μαρίνων, αλλά και την αξιοποίηση των ήδη αδειοδοτημένων χώρων. Η συζήτηση μεταξύ του γενικού γραματέα Λιμένων – Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, της γενικής γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κας Ολυμπίας Αναστασοπούλου, του προέδρου της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδος κ. Σταύρου Κατσικάδη και του αναπλ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γεωργίου Βαγγέλα, καθώς και οι ερωτήσεις από το ακροατήριο ξεκαθάρισαν το τοπίο, τόσο από νομοθετικής πλευράς όσο και της εφαρμογής των προθέσεων των φορέων.

Στο τρίτο πάνελ οι συζητήσεις στράφηκαν στο επιχειρηματικό μέρος του yachting που αφορά το εξαιρετικά ενδιαφέρον μέρος της αγοράς που περιλαμβάνει τα super και τα mega yachts. Ο κ. Θεόδωρος Χουλιαράς παρουσίασε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης του yachting, η κα Τζίνα Πολέμη ανέλυσε τις θετικές συνέπειες του COVID-19 στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, ο κ. Πάνος Λυμπερόπουλος ανέλυσε τις τάσεις της αγοράς κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, η κα Μαρία Μαυρουδή έθεσε το θέμα της ασφάλισης των σκαφών και ο κ. Μανώλης Στεφανάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο και τις επιπτώσεις που έχει στον κλάδο των μεγάλων
σκαφών.

Στο επόμενο πάνελ συζητήθηκαν από τους ομιλητές οι δραστηριότητες εκπαίδευσης των πληρωμάτων και στελεχών, όπου οι ομιλητές, κ.κ. Απόστολος Κόρακας, Κατερίνα Κώνστα, Γιώργος Παρίσης και Ιωάννης Στρατάκης, αναφέρθηκαν στην θεματολογία των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων, στους τρόπους και τεχνικές συμπεριφοράς, και στις εξειδικευμένες υπηρεσίες που χρειάζεται να παρέχονται και στις θαλαμηγούς.

Το τελευταίο πάνελ της πρώτης ημέρας επικεντρώθηκε στα ιστιοφόρα και τα καταμαράν, κυρίως τα bareboats (σκάφη χωρίς μόνιμο πλήρωμα) και τις ναυλώσεις αυτών, όπου ο κ. Πάρις Λουτριώτης επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, η κα Φωτεινή Κιταμρτζιάν παρουσίασε το case study της ανάπτυξης της Λευκάδας ως περιφερειακού προορισμού γιώτινγκ και τα χαρακτηριστικά που μπορούν να εκμεταλλευτούν και άλλες περιοχές, ο κ. Γαβριήλ Ευσταθίου έκανε μια διαφορετική προσέγγιση για την εφαρμογή του yield management στον κλάδο, ο κ. Γιάννης Δημητριάδης και η Barbara Gabriel αναφέρθηκαν στην διαμορφούμενη ζήτηση και τις νέες ιδιαιτερότητες στις ναυλώσεις και ο κ. Νικόλαος Βουλουμάνος επικεντρώθηκε στην δραστηριότητα των ημεροπλοίων.

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου τις εντυπώσεις κέρδισε το πάνελ με θέμα τις γυναίκες στο χώρο του yachting, ενός χώρου που οι κυρίες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το ακροατήριο άκουσε με προσοχή τις παρουσιάσεις από την κα Έλπη Πετράκη, πρόεδρο της Wista Hellas και την κα Κατερίνα Κώνστα, που αφορούσαν την ηγεσία, την κ. Θεοφανώ Μπαρδάκη, που μίλησε για τις υπηρεσίες concierge, την παρουσίαση της κ. Άννας Μωραΐτου σχετικά με το φωτισμό στα σκάφη, αλλά και της κας Δέσποινας Ψυχάρη, που αναφέρθηκε στο customer service, όντας Customer Service Manager της Μαρίνας Φλοίσβου.

Ενδιαφέρον και με γυναίκες ομιλήτριες ήταν και το πάνελ “Περιβάλλον και Θάλασσα”, όπου οι κ.κ. Μαρία Λεκάκου, Αρετή Πριοβόλου και Κριστιάνα Πρεκεζέ, μαζί με τους κ.κ. Χριστόφορο Χαρίση και Γιώργο Κορφιά, αναφέρθηκαν σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, οικολογίας, αειφορίας και γενικότερα την ανάγκη να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και οι επαγγελματίες και το κοινό στην προστασία του θαλάσσιου και του παράκτιου περιβάλλοντος και για τις ενέργειες ανάπτυξης οικολογικής κουλτούρας.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν τα δύο επόμενα πάνελ που αναφέρονταν στις καινοτόμες επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς και στη σχεδίαση, ναυπήγηση, επισκευή και στην ανακαίνιση των σκαφών. Ο καπετάν Λουκάς Γκουρτσογιάννης άνοιξε τη συζήτηση μιλώντας για μεταφορές εμπορευμάτων με ιστιοφόρα σκάφη, ενώ ο κ. Ιωάννης Κωστόπουλος παρουσίασε τη Sammy, την πλατφόρμα online κρατήσεων θέσεων στις μαρίνες και ο κ. Ηλίας Μπογόρδος την πρωτοποριακή ελληνική εφαρμογή keeano, που παρέχει πληροφορίες πορτολάνου για λιμάνια και αγκυροβόλια. Τη “σκυτάλη” πήραν μετά ο κ. Ηλίας Χατζηεφραιμίδης, πρόεδρος της WIMA, ο κ. Νίκος Πολυκανδριώτης με τις προηγμένες λύσεις τεχνολογίας της Golden AS, όπως το Glass Bridge, o έμπειρος και γνωστός ναυπηγός κ. Νίκος Δαφνιάς, που μίλησε για το μέλλον των σχεδιάσεων mega yachts στην Ελλάδα, ο κ. Νίκος Μιχαλακόπουλος, που παρουσίασε τις υποδομές στην επισκευαστική ζώνη του Πειραιά και ο κ. Ευθύμιος Στασινός, που παρουσίασε τον κλάδο του refit στην Ελλάδα. Τη συζήτηση έκλεισε ο κ. Μαγουλάς, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και συζητήσεις πριν ακουστούν τα συμπεράσματα των ομάδων εργασίας.

To 1o Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting επικεντρώθηκε και πέτυχε να αποτελέσει ευκαιρία συσπείρωσης του κλάδου του επαγγελματικού Yachting στην Ελλάδα. Με έμφαση στην καινοτομία, την επαγγελματική εκπαίδευση, το περιβάλλον, τις υποδομές αλλά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, ανέδειξε την αναπτυξιακή πορεία της βιομηχανίας αυτής. Με τη συμμετοχή στελεχών του yachting, εταιρειών ναύλωσης, ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής, μαρινών, εταιρειών διαχείρισης μαρινών, εταιρειών παρεχόμενων υπηρεσιών υποστήριξης σκαφών, κατασκευαστριών εταιρειών σκαφών, brokers και λοιπών επαγγελματιών του κλάδου, άνοιξε το δρόμο σε ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο αύριο για το ελληνικό yachting.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με το επίσημο Gala που σήμανε τη λήξη του, όπου απονεμήθηκαν και τα τιμητικά βραβεία (Honorary Awards), σε εκπροσώπους φορέων του κλάδου και επιχειρήσεων με ιδιαίτερη παρουσία και καινοτομικά προϊόντα.

Tο συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΝΕΕ, του ΕΒΕΠ, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, ενώ η πρωτοβουλία και ο σχεδιασμός ανήκει στην συμβουλευτική εταιρεία ανάπτυξης θαλάσσιου τουρισμού BoatsAdvisor Hub&Events, σε συνεργασία με την εταιρεία Trinity Events που είχε αναλάβει την υλοποίησή του.

Special Features Editor - TravelDailyNews Media Network | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Χρήστος Πετρέας είναι συνεργάτης Σύνταξης – Special Features Editor του Travel Daily News Media Network. Ως επιστημονικός / επιχειρησιακός / τουριστικός / στρατηγικός / εκπαιδευτικός / σύμβουλος σε υπουργεία, φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις, επαγγελματικά ασχολείται με θέματα στρατηγικής επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ προορισμών καθώς και ειδικών – εναλλακτικών μορφών, με υπέρ 25ετή εμπειρία στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες (Βαλκάνια, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική, Μεσόγειο). Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εκτεταμένο επιστημονικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο, από το 1988 (>200 συγγραφές – εργασίες – δημοσιεύσεις), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024