Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαACI World: Τα αεροδρόμια έχασαν πάνω από 83,1 δισ. δολ. σε έσοδα το 2021
Αερομεταφορές

ACI World: Τα αεροδρόμια έχασαν πάνω από 83,1 δισ. δολ. σε έσοδα το 2021

Το 2021 η πανδημική κρίση προβλέπεται να έχει 'αφαιρέσει' 5,4 δισ. επιβάτες σε σύγκριση με την προβλεπόμενη, προ-COVID-19 πρόβλεψη για το 2021), δηλ. απώλεια 55% της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης. Οι ένοπλες συγκρούσεις, όπως η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία θα μπορούσαν να μειώσουν την ταχύτητα και το μέγεθος της ανάκαμψης.

Το Airports Council International (ACI) World δημοσίευσε τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια επιβατική κίνηση και στον κλάδο των αεροδρομίων, καθώς ο κλάδος εισέρχεται σε μια πιθανή καμπή στην ταξιδιωτική ανάκαμψη. Παρά τη βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη και τις επίμονες οικονομικές προκλήσεις, η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε βασικές αεροπορικές αγορές φέρνει κάποια ανανεωμένη αισιοδοξία και δυναμική εν μέσω της προσθήκης νέων γεωπολιτικών εντάσεων.

Κατά το 2021, η κρίση προβλέπεται ότι “αφαίρεσε” 5,4 δισ. επιβάτες σε σύγκριση με την προβλεπόμενη, προ-COVID-19 πρόβλεψη για το 2021), που αντιπροσωπεύει απώλεια 55% της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης. Αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το μισό από αυτό που ήταν το 2019, με την κίνηση για το 2021 να ανέρχεται συνολικά σε μόλις 4,4 δισ. επιβάτες (48,3%), από τους 9,2 δισ. επιβάτες, που πέταξαν πριν από δύο χρόνια.

Η εγχώρια κίνηση συνέχισε να “οδηγεί” την ανάκαμψη, φτάνοντας περίπου τους 3,4 δισ. επιβάτες, που αντιστοιχούν στο 63,4% των επιπέδων του 2019. Ο όγκος της διεθνούς επιβατικής κίνησης υστερούσε σημαντικά σε σχέση με την ανάκαμψη της εγχώριας κίνησης το 2021 και εκτιμάται ότι συνολικά θα ανέλθει σε μόνο 1,05 δισ. επιβάτες για το έτος, ή 27,8% του επιπέδου του 2019.

Το 2022, η κρίση του COVID-19 αναμένεται να “αφαιρέσει” σχεδόν 3,7 δισ. επιβάτες κατά τη διάρκεια του έτους, που αντιπροσωπεύει μείωση 36,1% στην παγκόσμια επιβατική κίνηση. Σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, αυτό είναι μείωση 28,9%.

Ο όγκος της εσωτερικής επιβατικής κίνησης προβλέπεται να ανακάμψει ταχύτερα το 2022 από ό,τι η διεθνής επιβατική κίνηση, φτάνοντας συνολικά τους 4,46 δισ. επιβάτες το 2022, ή το 84% του όγκου του 2019. Ενώ αναμένεται κάποια πιο θετική εικόνα, ειδικά το β’ εξάμηνο του 2022, ο όγκος των διεθνών επιβατών προβλέπεται να είναι ελαφρώς πάνω από τα 2 δισ. επιβάτες για το έτος, που αντιστοιχεί στο 53,8% του όγκου του 2019.

Οι επιπτώσεις στα έσοδα των διεθνών αεροδρομίων: Η κρίση του COVID-19 συνέχισε να επηρεάζει σοβαρά τα έσοδα των αεροδρομίων το 2021. Τώρα υπολογίζεται ότι, παγκοσμίως, τα αεροδρόμια έχουν χάσει περισσότερα από 83,1 δισ. δολ.σε έσοδα το 2021.

Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο κλάδος των αεροδρομίων αναμενόταν να αποφέρει έσοδα άνω των 175,8 δισ. δολ. το 2022. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19 στα έσοδα των αεροδρομίων θα συνεχιστούν το 2022, μειώνοντάς τα κατά 60,8 επιπλέον δισ. δολ. (ή 34,6% σε σύγκριση με την πρόβλεψη). Τα έσοδα των αεροδρομίων το 2022 προβλέπεται να φτάσουν μόνο το 72,6% των επιπέδων του 2019.

Η δυναμική που δημιουργείται από τα σχέδια για επανεκκίνηση θα έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Η επίδοση της παγκόσμιας οικονομίας επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του 2021, καθώς καταργήθηκαν περισσότεροι περιορισμοί, διευκολύνοντας το εμπόριο αγαθών και επιτρέποντας στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών να αναπτυχθούν.

Ενώ το ACI World παραμένει αισιόδοξο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολλαπλά πρόβληματα: από νέες πιθανές μεταλλάξεις, υψηλές τιμές αργού πετρελαίου, υψηλότερο πληθωρισμό έως διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι ένοπλες συγκρούσεις, όπως η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, και οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν την ταχύτητα και το μέγεθος της ανάκαμψης.

“Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους και τους συναδέλφους μας στην αεροπορία που επηρεάστηκαν από την κατάσταση στην Ουκρανία”, δήλωσε ο παγκόσμιος διευθυντής της ACI, Luis Felipe de Oliveira. “Όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, η ευελιξία και η προσαρμογή βρίσκονται στο DNA της αεροπορίας. Τα αεροδρόμια είναι εκπαιδευμένα για να χειρίζονται κρίσεις και η προτεραιότητα παραμένει η διατήρηση της ασφάλειας των ανθρώπων – ταξιδιωτών και προσωπικού. Αυτή είναι η Νο1 προτεραιότητα, πάντα. Ελπίζουμε σε μια ειρηνική επίλυση αυτής της κρίσης.

Στο παγκόσμιο τοπίο, έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία του COVID-19 πανδημία. Ωστόσο, τώρα έχουμε φτάσει σε ένα πιθανό σημείο καμπής. Η άνευ προηγουμένου παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού και η τελευταία σύσταση του ΠΟΥ, ότι οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τη ζήτηση των αερομεταφορών.

Οι χώρες εισάγουν τώρα μέτρα τα οποία το ACI υποστηρίζει εδώ και μήνες: την εφαρμογή προσεγγίσεων που βασίζονται σε εκτίμηση κινδύνου και στοιχεία, για την ασφαλή επιστροφή των ταξιδιών. Το ACI καλεί τώρα τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να αποκαταστήσουν τα ταξίδια, το εμπόριο και τον τουρισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης, η συνεχής δέσμευση για την ασφαλή επανέναρξη των ταξιδιών είναι κρίσιμη, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης των εθνικών και των διεθνών ρυθμιστικών αρχών. Παρά τους κινδύνους που υπάρχουν, ο κλάδος παραμένει βέβαιος ότι η πιθανότητα ανάκαμψης στα επίπεδα του 2019 εντός 2-3 ετών είναι προβλέψιμη“.

Τέλος, το ACI World δημοσίευσε μια νέα σειρά οδηγιών για να βοηθήσει τα αεροδρόμια να ενισχύσουν τα εμπορικά (όχι αεροπορικά) τους έσοδα, να βελτιώσουν την εμπειρία του ταξιδιώτη και να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη του κλάδου, καθώς τα ταξίδια αυξάνονται.

Πρόκειται για τα Optimal Integration of Airport Ground Access Services Handbook και Sustainable Airport Ground Access Policy Paper.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024