Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τάσεις

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία 'πυροδοτεί' και άνοδο στις ακυρώσεις πτήσεων

Τατιάνα Ρόκου - 09 Μάρτιος 2022, 12:45

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, Ελλάδα και Κύπρος συμπεριλαμβανόντουσαν στους 20 κορυφαίους προορισμούς κρατήσεων των Ρώσων ταξιδιώτες για τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Μάλιστα, η Κύπρος υπέστη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά άμεσης ακύρωσης την περίοδο 24-26 Φεβρουαρίου (300%).


Τα τελευταία στοιχεία από την ForwardKeys αποκαλύπτουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μια άμεση άνοδο στις ακυρώσεις πτήσεων από και προς τη Ρωσία. Στις 25 Φεβρουαρίου, την ημέρα μετά την έναρξη της εισβολής, κάθε κράτηση που έγινε για ταξίδι στη Ρωσία αντισταθμίστηκε από έξι ακυρώσεις προϋπαρχουσών κρατήσεων. Οι αγορές εξερχόμενου τουρισμού που παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά ακύρωσης, κατά σειρά όγκου, ήταν η Γερμανία 773%, η Γαλλία 472%, η Ιταλία 152%, το Ηνωμένο Βασίλειο 254%, η Ινδία 285% και η Τουρκία 116%.Η εισβολή προκάλεσε επίσης κατάρρευση στην αγορά των ρωσικών εξερχόμενων ταξιδιών. Οι προορισμοί που υπέστησαν τα υψηλότερα ποσοστά άμεσης ακύρωσης την περίοδο 24-26 Φεβρουαρίου, ήταν η Κύπρος (300%), η Αίγυπτος (234%), η Τουρκία (153%), το Ηνωμένο Βασίλειο (153%), η Αρμενία (200%) και Μαλδίβες (165%).Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, οι ρωσικές κρατήσεις εξερχόμενων πτήσεων για τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο είχαν ανακάμψει στο 32% των επιπέδων πριν από την πανδημία, με ορισμένα “hotspot” διακοπών να τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά. Το Μεξικό πρωτοστατούσε, με τις κρατήσεις πτήσεων στο +427% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Ακολούθησαν οι Σεϋχέλλες με +279%, η Αίγυπτος με +192% και οι Μαλδίβες με +115%. Οι προοπτικές για ταξίδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, ήταν σημαντικά ισχυρότερες, καθώς οι κρατήσεις πτήσεων ανήλθαν στο 46% των επιπέδων του 2019 με προορισμούς όπως οι Μαλδίβες με +78%, οι Σεϋχέλλες με +275% και η Αίγυπτος με +216%.

Για ορισμένες από τις χώρες που αναφέρονται παραπάνω, όπως οι Σεϋχέλλες, οι Μαλδίβες και η Κύπρος, οι αφίξεις από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό όλων των διεθνών αφίξεων και έτσι, μια κατάρρευση στα ρωσικά ταξίδια θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες τους που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Οι χώρες που υποφέρουν σήμερα περισσότερο περιλαμβάνουν την Αρμενία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 47% όλων των επισκεπτών, το Αζερμπαϊτζάν το 44%, το Ουζμπεκιστάν το 34%, τη Βουλγαρία το 18%, τις Σεϋχέλλες το 16%, τις Μαλδίβες το 15% και την Κύπρο το 13%.

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, οι 20 κορυφαίοι προορισμοί που έκαναν κρατήσεις περισσότερο οι Ρώσοι ταξιδιώτες τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο ήταν, κατά σειρά συνολικών κρατήσεων, η Τουρκία, τα ΗΑΕ, οι Μαλδίβες, η Ταϊλάνδη, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Αρμενία, οι Σεϋχέλλες, Σρι Λάνκα, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Μεξικό, Ισπανία, Αζερμπαϊτζάν, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ, Ιταλία και Ουζμπεκιστάν.

Ταυτόχρονα με την κατάρρευση των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών, η ισχυρή ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών εσωτερικού σταμάτησε αμέσως. Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, οι κρατήσεις ρωσικών πτήσεων εσωτερικού για τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο ήταν 25% πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Ωστόσο, οι νέες κρατήσεις μειώθηκαν κατά 77%, που αναλύθηκαν σε εβδομαδιαία βάση.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top