Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣτο 9μηνο η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και στο 6μηνο εκείνου της νόσησης ζητά η ΕΕ
Τουρισμός και δημόσια υγεία

Στο 9μηνο η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και στο 6μηνο εκείνου της νόσησης ζητά η ΕΕ

Οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα για 9 μήνες, σε αντίθεση με τους Έλληνες που μετά τους 7 μήνες θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

“Έγινε μία σύσταση από την Κομισιόν σε όλα τα κράτη – μέλη να ενοποιήσουμε τους χρόνους των πιστοποιητικών. Δηλαδή του πιστοποιητικού εμβολιασμού που είναι στο 9μηνο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και του πιστοποιητικού νόσησης που είναι στο 6μηνο. Η χώρα μας, λόγω του ότι ήθελε να ενισχύσει τον εμβολιασμό, αυτούς τους χρόνους τους είχε συντμήσει, δηλαδή το πιστοποιητικό νόσησης είναι τριμήνου και για του εμβολιασμού λέγαμε από το 7μηνο και μετά λογίζεσαι ως ανεμβολίαστος. Για αυτόν το λόγο έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί- και επειδή είναι και κατεύθυνση που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά σε όλα τα κράτη μέλη- πιθανολογώ ότι θα υπάρξει εισήγηση για εναρμόνιση και των δικών μας πιστοποιητικών. Δηλαδή να είναι 9μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και 6μηνο το πιστοποιητικό νόσησης. Θα τοποθετηθεί η Επιτροπή, αλλά προφανώς θα γίνει ενοποίηση“. Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης στον Τ/Σ ΣΚΑΪ.

Όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης -πλην της Ελλάδας- έχουν αποφασίσει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για εκείνους που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, θα έχει διάρκεια 9 μηνών. Επίσης, για τους νοσήσαντες αποφασίστηκε ότι το πιστοποιητικό ανοσίας θα έχει διάρκεια 6 μηνών. Η ελληνική κυβέρνηση όμως αποφάσισε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης θα ισχύουν αντίστοιχα, για 7 και 3 μήνες.

Έτσι φαίνεται ότι, αυτήν τη στιγμή, υπάρχει το εξής παράδοξο: Οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα για 9 μήνες, σε αντίθεση με τους Έλληνες που μετά τους 7 μήνες θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Αντίστοιχα, οι νοσήσαντες τουρίστες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα για 6 μήνες, ενώ οι Έλληνες μετά την παρέλευση 3 μηνών από τη νόσηση, θα πρέπει να εμβολιάζονται.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι στο πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο, κατά τους θερινούς μήνες, να μη χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικού για είσοδο σε χώρους, όπως ισχύει αυτήν τη στιγμή. Το πιο πιθανό είναι το σχέδιο της αποκλιμάκωσης να συνδυάζεται με τον Μάιο.

“Η μάσκα στον εσωτερικό χώρο εκτιμάται ως ένα σχετικά ήπιο μέτρο. Δεν είναι ένα μέτρο που περιορίζει είτε την κινητικότητα των συμπολιτών μας είτε την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και προστατεύει πολύ από τον ιό. Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να εξετάσουμε την άμεση κατάργηση του μέτρου της μάσκας”, ανέφερε ο υπουργός.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024