Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΓενική απεργία σήμερα, συμμετέχουν τουρισμός, εστίαση, μεταφορές
Τουρισμός και οικονομία

Γενική απεργία σήμερα, συμμετέχουν τουρισμός, εστίαση, μεταφορές

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, στην οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι από το σύνολο των κλάδων. Ακινητοποιημένα τρένα και πλοία, κανονικά γίνονται οι πτήσεις.

“Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, 12 χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν είχαμε καμιά αύξηση στον μισθό μας, παρά μόνο περικοπές που έφτασαν στο 40%, ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους. Κι ενώ η χώρα, υποτίθεται ότι βγήκε από τα μνημόνια, εδώ και τέσσερα χρόνια, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν σκέφτεται να αυξήσει τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά αντίθετα τους στοχοποιεί, στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού”. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ, που συμμετέχει και αυτός στη σημερινή 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
 
“Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στην ακρίβεια και στην απομείωση των μισθών των
εργαζομένων, και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της.  Η απεργία μας αυτή, που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Σήμερα με πληθωρισμό πάνω από 7% -ρεκόρ 25ετίας- είναι η ώρα να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Την κρίση δεν θα πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, ενάντια στις πολιτικές που εξαθλιώνουν καθημερινά τους εργαζόμενους και τους οδηγούν στη φτώχεια”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακινητοποιημένα τα τρένα
Τα τρένα, συμπεριλαμβανομένων και του Προαστιακού, δε θα κινηθούν σήμερα, λόγω της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε τροποποιήσεις στα δρομολόγια που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 έως τις 7 Απριλίου:

Σέρρες – Θεσσαλονίκη

  • 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 3632 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (δε θα πραγματοποιηθούν οι σταθμεύσεις των Σ.Σ. Γαλλικός, Πεδινό, Μεταλλικό, Χέρσος, Στρυμώνας, Σιδηρόκαστρο, Σκοτούσα).
  • 07/04/2022 Η αμαξοστοιχία 3631 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (δε θα πραγματοποιηθούν οι σταθμεύσεις των Σ.Σ. Γαλλικός, Πεδινό, Μεταλλικό, Χέρσος, Στρυμώνας, Σιδηρόκαστρο, Σκοτούσα).

Φλώρινα – Θεσσαλονίκη

  • 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 85 θα πραγματοποιηθεί με τραίνο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα (η επιστροφή του συρμού από Έδεσσα σε Θεσσαλονίκη ως κενό υλικού). Στο τμήμα Έδεσσα – Φλώρινα η αμαξοστοιχία 85 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (δεν θα πραγματοποιηθεί η στάθμευση του Σ.Σ. Άρνισας).
  • 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 3742 καταργείται.

Αθήνα – Χαλκίδα

  • 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 2534 θα πραγματοποιηθεί με τραίνο στο τμήμα Αθήνα – Οινόη (η επιστροφή του συρμού από Οινόη-ΑΙΡ ως κενό υλικού). Στο τμήμα Οινόη – Χαλκίδα η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (δεν θα πραγματοποιηθεί η στάθμευση του Σ.Σ Άγ. Γεώργιος Χαλκίδας).
  • 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 2539 (Χαλκίδα – Οινόη) θα εκτελεστεί με λεωφορείο.

Λειανοκλάδι – Στυλίδα

  • 05/04/2022 Θα πραγματοποιηθούνε κανονικά τα λεωφορεία 11526, 11527, 11528, 11529, 12520, 12521, 14520, 14521.

Πειραιάς – Κιάτο

  • 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 2302 καταργείται. H αμαξοστοιχία 2304 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (θα πραγματοποιηθούν μόνο οι σταθμεύσεις Πειραιάς, Αθήνα, Κάτω Αχαρναί, Λιόσια, Μέγαρα, Κόρινθος, Κιάτο).

ΠΝΟ: ‘Σταθερή απασχόληση με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αμοιβής σε ένα ποιοτικό, ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον’
“Όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας ανεξάρτητα από ειδικότητες και διαχωρισμούς, επιθυμούν και επιδιώκουν σταθερή απασχόληση με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αμοιβής σε ένα ποιοτικό, ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον. Αυτοί εξάλλου είναι και οι άξονες πάνω στους οποίους εγκρίθηκε από το πρόσφατο Γενικό μας Συμβούλιο ο Προγραμματισμός της δράσης μας για το 2022”, σημειώνει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). “Επιβάλλεται η κατάργηση του Ν. 4150/2013 με τον οποίο και μειώθηκαν και αποψιλώθηκαν οι οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων και η ταυτόχρονη και παράλληλη τροποποίηση του ΠΔ 177/74, ώστε με αντικειμενικά κριτήρια να επανακαθοριστεί ο αριθμός κάθε ειδικότητας, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων ώστε να επιτυγχάνεται πλήρως η ασφάλεια των δρομολογίων, των επιβατών και του πληρώματος. Ο εκσυγχρονισμός του εδεσματολογίου ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μελών του πληρώματος είναι απόλυτα επιβεβλημένος χωρίς καθυστερήσεις. Η επανεξέταση των συνθέσεων των ταχυπλόων, (ΠΔ 381/2001), με ρητή πρόβλεψη και καθιέρωση των διπλών πληρωμάτων, ώστε να τηρούνται πιστά τα όρια και οι ώρες απασχόλησης, τόσο σε ημερήσια όσο και σε εβδομαδιαία βάση, είναι κύρια υποχρέωση της Πολειτείας.

Απαιτείται η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση και καταπολέμηση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας με ταυτόχρονη καθιέρωση πάγιου συστήματος οικονομικής ενίσχυσης και προστασίας των ανέργων ναυτικών με άμεση αύξηση του προβλεπόμενου επιδόματος ανεργίας και εξασφάλισης δωρεάν περίθαλψης στους ίδιους και στις οικογένειες τους.

Εμμένουμε στις θέσεις μας για διατήρηση, αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα και της δωρεάν εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης με άμεση κάλυψη των ελλείψεων εκπαιδευτικού και λοιπού αναγκαίου προσωπικού.

Στις προτεραιότητες και στα αιτήματά μας είναι η άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των συναδέλφων μας που υπηρετούν στα ποντοπόρα πλοία εξαιτίας των περιορισμών που επικρατούν λόγω COVID-19, η οποία ταλαιπωρία έχει οξυνθεί και εγκυμονεί ταυτόχρονα και κινδύνους από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέτρα επίσης απαιτούνται και για την καθημερινή διευκόλυνση και ταχεία εξυπηρέτηση των απαιτούμενων επαφών και συναλλαγών μας, με τις διάφορες Υπηρεσίες του ΓΕΝΕ, ΚΕΣΕΝ, ΜΗΤΡΩΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΣΩΣΤΙΚΑ, καθώς επίσης και η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την στελέχωση του Οίκου Ναύτου, τόσο σε ιατρικό όσο και σε λοιπό προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό, για την άμεση και κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση και την αναβαθμισμένη φροντίδα και των συναδέλφων μας, εν ενεργεία και συνταξιούχων και των οικογενειών τους.

Η έγκαιρη έναρξη των διαπραγματεύσεων, για την ανανέωση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ιδιαίτερο βάρος στις ΣΣΕ των Φορτηγών Πλοίων, που έχουν να ανανεωθούν από το 2010, και ταυτόχρονα η συνεχής παρακολούθηση και έλεγχος της πιστής τήρησης και εφαρμογής των Συμβάσεων και της κείμενης νομοθεσίας, είναι οι άμεσες προτεραιότητες μας.

Πρέπει επιτέλους να καταργηθεί η άδικη φορολόγηση των συναδέλφων μας όλων των ειδικοτήτων, όπως συμβαίνει με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που σέβονται τους ναυτικούς τους.

Η Πολιτεία δεν πρέπει να λησμονεί ότι απαιτείται και η άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των συνταξιούχων συναδέλφων μας από τις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων κυρίων και επικουρικών, που υπέστησαν, με διασφάλιση του θεσμού των εφάπαξ και της απρόσκοπτης συνέχισης καταβολής τους“.

Τέλος, η Ομοσπονδία τονίζει με έμφαση ότι “σαφώς και δεν αποδέχεται και απορρίπτει όχι μόνο την σωρεία των αντεργατικών νόμων που επιβλήθηκαν ειδικά για τον κλάδο μας, αλλά και όλους τους αντεργατικούς νόμους που αφορούν την Εργατική Τάξη της Χώρας μας, (Ν.4717/2020, Ν.4770/2020, Ν.4808/2021), και είναι συμπαραταγμένη και αλληλέγγυα σε κάθε προσπάθεια και ενέργεια για την κατάργησή τους.

Η ΠΝΟ ενώνει τη φωνή της και τις δυνάμεις της με το σύνολο των λοιπών εργαζομένων και συνταξιούχων της Χώρας και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι παραμένει στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των συμφερόντων των συναδέλφων μας”.

Παράνομη κρίθηκε η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας – κανονικά οι πτήσεις
Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις την Τετάρτη καθώς η σηεμρινή απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. “Μόλις βγήκε επίσημα απόφαση από το δικαστήριο ότι η απεργία κρίθηκε παράνομη, χωρίς να έχουμε ακόμη το σκεπτικό. Αυτό αφορά εμάς, η αγωγή είχε γίνει από το κράτος προς τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και η απεργία κρίθηκε παράνομη. Οπότε οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά σα να μην συνέβη τίποτα”, αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Σίμος, μέλος του ΔΣ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

ΠΑΣΕΝΤ: “Αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων για να μην αποκλείεται το σύνολο των εργαζομένων από ενισχυτικά προγράμματα”
Σε απόγνωση η καθημερινότητα των εργαζομένων που μετρούν ήδη 12 χρόνια οικονομικής αφαίμαξης. Οι διαδοχικές κρίσεις, τόσο η κρίση των μνημονίων αλλά και του COVID-19 τους έχουν εξαθλιώσει οικονομικά, δημιουργώντας ασφυκτικούς όρους διαβίωσης γι’αυτούς και τις οικογένειές τους”, σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργασομένων στη Ναυτιολία & τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ). “Τα τελευταία 12 χρόνια οι εργαζόμενοι ζουν με μείωση ή καθήλωση των μισθών τους, με ανενεργές τις περισσότερες Σ.Σ.Ε, πάγωμα τριετιών, υπερφορολόγηση των εισοδημάτων, χειροτέρευση των όρων εργασίας, αποκαθήλωση του συνόλου σχεδόν του εργατικού δίκαιου. Η ανεργία, η ευέλικτη απασχόληση, δημιούργησαν προβλήματα επιβίωσης, ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης. Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Κοινωνική Πρόνοια, Δημόσιες Συγκοινωνίες, Λιμάνια, Αεροδρόμια, ιδιωτικοποιήθηκαν και τα κοινωνικά αγαθά έγιναν εμπόρευμα προς κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη διαβίωση των μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, των νέων.

Με πρόσχημα τη διαχείριση της πανδημίας του COVID-19, η κυβέρνηση βρήκε την αφορμή για να αποτελειώσει ότι είχε απομείνει. Υλοποιείται η πλήρης διάλυση της Δημόσιας Υγείας προς όφελος της ιδιωτικής, στη Παιδεία έχουμε επιστροφή σε αντιλήψεις και πρακτικές του Μεσαίωνα, επικίνδυνες για το μέλλον των παιδιών μας”.

Ο ΠΑΣΕΝΤ, σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρει τις διεκδίσεις του:

  • “Υπογραφή των Σ.Σ.Ε. και να κηρυχθούν υποχρεωτικές
  • Κατάργηση της ΠΥΣ 6/12 – Αυξήσεις, ενεργοποίηση του επιδόματος τριετιών
  • Καμία απόλυση μετά τη λήξη των Αναστολών και του προγράμματος Συν-Εργασία
  • Πραγματική αποκατάσταση και ενίσχυση του ΣΕΠΕ
  • Εντατικοί έλεγχοι των Επιθεωρήσεων στο πλάι των εργαζομένων.
  • Μέτρα ενίσχυσης για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια
  • Αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων για να μην αποκλείεται το σύνολο των εργαζομένων από τα διάφορα ενισχυτικά προγράμματα
  • Μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση μισθού
  • Λεφτά στην υγεία και στη παιδεία. Με προσλήψεις να καλυφθούν τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία και στα σχολεία.
  • Απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να δοθεί τέλος στην απίστευτη και απάνθρωπη ταλαιπωρία που βιώνουν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, από την έλλειψη προσωπικού και τις απαράδεκτες επιλογές του υπουργείου που μας ταλαιπωρούν καθημερινά.
  • Ενίσχυση των μέτρων προστασίας της μητρότητας και πραγματικοί έλεγχοι για την εφαρμογή τους, να σταματήσει η ανεξήγητη και παράλογη εξαίρεση των εργαζομένων γυναικών στη ναυτιλία από τη παροχή του 6μηνου του ΟΑΕΔ.
  • Κατάργηση του ΓΕΜΗΣΟΕ- Όχι στην αστυνόμευση της συνδικαλιστικής δράσης
  • Μέτρα ρύθμισης και ελέγχου της τηλεργασίας
  • Όχι στον πόλεμο, καμιά εμπόλεμη εμπλοκή της χώρας μας”.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024