Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαIATA: 'Οι επιβάτες επιστρέφουν, αλλά τα αεροδρόμια δηλώνουν ανεπάρκεια στην αυξανόμενη ζήτηση'
Αερομεταφορές

IATA: 'Οι επιβάτες επιστρέφουν, αλλά τα αεροδρόμια δηλώνουν ανεπάρκεια στην αυξανόμενη ζήτηση'

Η συνολική κίνηση τον Μάρτιο του 2022 (μετρούμενη σε έσοδα/χλμ.επιβατών ή RPK) αυξήθηκε κατά 76% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021. Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία στη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών ήταν αρκετά περιορισμένες συνολικά, ενώ οι επιπτώσεις λόγω Omicron περιορίζονται στις ασιατικές εγχώριες αγορές.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ανακοίνωσε τα στοιχεία επιβατών για τον Μάρτιο του 2022, που δείχνουν ότι η ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών συνεχίζεται. Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία στη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών ήταν αρκετά περιορισμένες συνολικά, ενώ οι επιπτώσεις που σχετίζονται με τη μετάλλαξη Omicron συνέχισαν να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ασιατικές εγχώριες αγορές.

  • Η συνολική κίνηση τον Μάρτιο του 2022 (μετρούμενη σε έσοδα/χλμ. επιβατών ή RPK) αυξήθηκε κατά 76% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021. Αν και ήταν χαμηλότερη από την άνοδο κατά 115,9% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, ο Μάρτιος ήταν ο πλησιέστερος σε σχέση με το 2019, επίπεδα προ πανδημίας, στο -41%.
  • Η εγχώρια κίνηση τον Μάρτιο του 2022 αυξήθηκε κατά 11,7% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, πολύ κάτω από την ετήσια βελτίωση κατά 59,4% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο. Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των περιορισμών στην Κίνα, που σχετίζονται με τη μετάλλαξη Omicron. Τα εγχώρια RPK του Μαρτίου μειώθηκαν κατά 23,2% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019.
  • Τα διεθνή RPK αυξήθηκαν 285,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021, υπερβαίνοντας το κέρδος κατά 259,2% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Οι περισσότερες περιοχές του κόσμου αύξησαν την απόδοσή τους σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με επικεφαλής τους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς. Τα διεθνή RPK τον Μάρτιο του 2022 μειώθηκαν κατά 51,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019.

“Με τα εμπόδια στα ταξίδια να μειώνονται στα περισσότερα μέρη του κόσμου, βλέπουμε επιτέλους να υλοποιείται η πολυαναμενόμενη άνοδος της ζήτησης. Δυστυχώς, βλέπουμε επίσης μεγάλες καθυστερήσεις σε πολλά αεροδρόμια, με ανεπαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αριθμών επιβατών. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως για να αποφευχθεί μείωση του ενθουσιασμού των καταναλωτών για αεροπορικά ταξίδια“, δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

2022 vs 2019
Η ισχυρή ανάπτυξη του Μαρτίου στους περισσότερους δείκτες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, βοηθά την επιβατική ζήτηση να καλύψει τα επίπεδα του 2019. Τα συνολικά RPK τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 41,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, μια βελτίωση σε σύγκριση με το -45,5% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019. Η εγχώρια ανάκαμψη συνεχίζει να ξεπερνά αυτή των διεθνών αγορών, παρά την οπισθοδρόμηση στην Κίνα.

“Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών είναι εξαιρετικά νέα για την παγκόσμια οικονομία, για φίλους και οικογένειες των οποίων οι αναγκαστικοί χωρισμοί τερματίζονται και για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εξαρτώνται από τις αεροπορικές μεταφορές για τα προς το ζην. Δυστυχώς, ορισμένες κυβερνητικές ενέργειες αναδεικνύονται βασικά εμπόδια για την ανάκαμψη. Αυτό αποδεικνύεται με εντυπωσιακό τρόπο στην Ολλανδία. Στο Αεροδρόμιο Schiphol επετράπη από τον ρυθμιστικό φορέα της Ολλανδίας να απαλλαγεί από τις εξοφλήσεις στις αεροπορικές εταιρείες και τους καταναλωτές για απώλειες λόγω COVID-19 με αύξηση κατά 37% στις αερολιμενικές χρεώσεις τα επόμενα τρία χρόνια. Ταυτόχρονα, το αεροδρόμιο ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν κρατήσεις και νέες πωλήσεις αυτή την εβδομάδα, με τεράστια ταλαιπωρία για τους επιβάτες, ισχυριζόμενοι ότι υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό του αεροδρομίου, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών ασφαλείας που παρέχονται από την κυβέρνηση. Και η ίδια η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους των επιβατών κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως, με δηλωμένο σκοπό την αποθάρρυνση των ταξιδιών.

Βλέποντας την ολλανδική κυβέρνηση να εργάζεται για την ‘απο-συνδεσιμότητα’, την αποτυχία να παρέχει κρίσιμους επιχειρησιακούς πόρους στο αεροδρόμιο και να επιτρέπει την αύξηση των τιμών στο κομβικό αεροδρόμιο της χώρας, αποτελεί ένα καταστροφικό τριπλό χτύπημα. Αυτές οι ενέργειες θα κοστίσουν θέσεις εργασίας. Θα βλάψουν τους καταναλωτές που ήδη παλεύουν με τον πληθωρισμό των τιμών και θα εξαντλήσουν τους πόρους που χρειάζονται οι αεροπορικές εταιρείες για να επιτύχουν τη δέσμευσή τους για την αειφορία ‘Net Zero’. Η ολλανδική κυβέρνηση έχει ξεχάσει ένα βασικό μάθημα από την κρίση του COVID-19, το οποίο είναι ότι η ποιότητα ζωής όλων πλήττεται χωρίς αποτελεσματική αεροπορική σύνδεση. Πρέπει να αντιστρέψει την πορεία του και άλλοι δεν πρέπει να ακολουθήσουν το τρομερό παράδειγμά τους. Για να διασφαλιστεί η ανάκαμψη και τα οικονομικά και κοινωνικά της οφέλη, η άμεση προτεραιότητα είναι να έχουν οι κυβερνήσεις σχέδια για την κάλυψη της αναμενόμενης ζήτησης αυτό το καλοκαίρι. Πολλοί άνθρωποι περίμεναν δύο χρόνια για καλοκαιρινές διακοπές – δεν πρέπει να καταστραφούν λόγω έλλειψης προετοιμασίας”, είπε ο Walsh.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024