Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνεχίζονται οι ενστάσεις του TCVB για τις μελέτες του ΙΤΕΠ

Συνεχίζονται οι ενστάσεις του TCVB για τις μελέτες του ΙΤΕΠ

Οι ενστάσεις του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (TCVB) για τις πρόσφατες μελέτες του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή τη μελέτη για τον […]

Οι ενστάσεις του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (TCVB<.>) για τις πρόσφατες μελέτες του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων<...> (ΙΤΕΠ<.>) οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή τη μελέτη για τον Συνεδριακό Τουρισμό που εκπόνησε ο κ. Λουκής Αθανάσιος συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και αυτή τη φορά αφορμή είναι τα ‘μονοπώλια’ της Θεσσαλονίκης στα οποία αναφέρεται η νέα μελέτη του ΙΤΕΠ ‘Ελληνική Οικονομία και Τουρισμός’.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του TCVB κ. Βασίλειος Μπρόβας απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον γενικό διευθυντή του ΙΤΕΠ κ. Π. Παυλόπουλο επισημαίνοντας τα εξής:

“Στις 5 τρέχοντος μηνός σας αποστείλαμε σχετικό έγγραφο διαμαρτυρίας μας συνοδευόμενο από Παρατηρήσεις μας όσον αφορά στην “μελέτη” του ΙΤΕΠ υπό του κ. Λουκή Αθανασίου.

Στο καινούργιο σας τεύχος (αρ. 13-Μαϊος 2002) που μόλις παραλάβαμε με θέμα: “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ” και στις σελίδες 68 και 69, επικαλούμενος την ως άνω “μελέτη” επαναλαμβάνετε και πάλι τον προφανή ΚΙΝΔΥΝΟ να παρεμποδίζεται η γενικότερη ανάπτυξη της χώρας εξ’ αιτίας των “μονοπωλίων” της Θεσσαλονίκης.

Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο, το επίσημο αυτό τεύχος του ΙΤΕΠ, να παραπέμπει, να αντιγράφει και να υιοθετεί απόψεις τρίτων που χαρακτηρίζονται από αιχμές και προκαταλήψεις – και φυσικά χωρίς ίχνος επιστημονικής δεοντολογίας- κατά της Θεσσαλονίκης.

Ποια “ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ” εννοείτε τέλος πάντων;

1) μήπως ότι ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ εδρεύει στην Θεσσαλονίκη και αυτό λόγω “πολιτικών σκοπιμοτήτων” όπως αναφέρετε;

α) δεν γνωρίζετε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το έτος 1926 από τον Νικόλαο Γερμανό και αποτελεί “γέννημα-θρέμμα” της πόλης;

β) δεν ακούσατε ποτέ τον θετικό διεθνή απόηχο της ΔΕΘ λόγω των δραστηριοτήτων της και ότι ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της χώρας εξαγγέλλει την οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης τις ημέρες της λειτουργίας της;

γ) συμβάλλει δηλαδή -σύμφωνα με την δική σας λογική και το απύθμενο θράσος όσων υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις- ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της χώρας και ολόκληρη η Κυβέρνηση με την ενίσχυση του θεσμού αυτού και την παρουσία τους για να τιμήσουν την ΔΕΘ και την πόλη μας στην δημιουργία κινδύνων και εμποδίων στην εν γένει οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας;

Θυσιάζει ο Πρωθυπουργός της χώρας το εθνικό στο τοπικό συμφέρον;

δ) Αν δεν υπήρχε μέσα στη Δ.Ε.Θ. το μεγάλο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελίδης και τα μεγάλα περίπτερα π.χ. 8, 13, 15, κλπ. δεν θα είχε αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής το 2003 στη Θεσσαλονίκη.

2) να σας αναφέρουμε εμείς όμως κάποια άλλα “μονοπώλια” της Θεσσαλονίκης.
Ότι:

α) μετά την απογύμνωση της λόγω Ολυμπιακής Αεροπορίας που μας διέκοψε πέρυσι τον Σεπτέμβριο τις πτήσεις από και προς Θεσσαλονίκη με Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Παρίσι, Βουκουρέστι, Τίρανα, Κωνσταντινούπολη και άλλες έξι πτήσεις εσωτερικού υποχρεώνει τους βορειοελλαδίτες να ταξιδεύουν μέσω Αθηνών και να ενισχύουν με το σπατόσημό τους την HOCHTIEF (και αυτά λίγες ημέρες μετά την απόφαση της LUFTHANSA να διακόψει τις πτήσεις με το Μόναχο).
Για μία συνεδριούπολη η αεροπορική σύνδεση της ή μη με τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα είναι θέμα ζωής ή θανάτου αντιστοίχως και αυτό το τόσο μεγάλης σημασίας θέμα για κάθε συνεδριούπολη αποσιωπάται από τη μελέτη του ΙΤΕΠ.
Είναι δυνατόν να αναπτυχθεί οπουδήποτε στον κόσμο συνεδριακός τουρισμός όταν κόβονται οι πτήσεις με -τουλάχιστον- τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα;

β) στερείται βασικών έργων υποδομής (μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, Εγνατία οδός, αποπεράτωση αεροδρομίου, συγκοινωνιακός κόμβος, βιολογικός καθαρισμός Θερμαϊκού, κλπ.).

ΑΥΤΑ τα “μονοπώλια” διατηρεί η Θεσσαλονίκη, μονοπώλια της στέρησης, της απογύμνωσης και της απομόνωσής της, που δρουν ανασταλτικά στην τουριστική, στην συνεδριακή και εν γένει στην οικονομική της ανάπτυξη.

Τέλος, θέλουμε να ελπίζουμε ότι το ΙΤΕΠ θα πάψει επιτέλους στις “μελέτες” του να ασχολείται του λοιπού με τα “μονοπώλια” της Θεσσαλονίκης, ώστε να μην προβούμε σε εντελώς ανεπιθύμητες για εμάς, αλλά αναγκαίες, άλλου είδους συμπεριφορές και διαδικασίες”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024