Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Συνέδρια

Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη - Επιστημονικό συμπόσιο στη Σκιάθο με συμμετοχή φοιτητών από Ελλάδα και εξωτερικό

Τατιάνα Ρόκου - 12 Μάιος 2022, 14:03

Επιστημονικό συμπόσιο της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή φοιτητών από Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Τσεχία, Φλόριντα, Κίνα, Μοζαμβίκη, Αφγανιστάν.


Η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από 12 έως 15 Μαΐου 2022 στη Σκιάθο, μια πνευματική βιωματική περιήγηση στα μέρη όπου εμπνεύστηκε και συνέγραψε ένας εκ των μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Το εκπαιδευτικό αυτό περιηγητικό συμπόσιο τελεί υπό την επιστημονική καθοδήγηση της έγκριτης καθηγήτριας της Συγκριτικής Θρησκευτικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Ε.Κ.Π.Α., κας Κίρκης Κεφαλέα και διοργανώνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Σκιάθου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Για την όλη διοργάνωση ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής, κ. Χρήστος Καραγιάννης, δήλωσε: “Μέσα από μία βιωματική εμπειρία στο απαράμιλλου φυσικού κάλλους περιβάλλον της Σκιάθου, οι φοιτητές θα γνωρίσουν και θα εντρυφήσουν σε μία από τις εμβληματικές μορφές της Ελληνικής Λογοτεχνίας, έναν συγγραφέα βαθιά θρησκευόμενο, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ δηλώνοντας απερίφραστα ότι θα συνεχίσει να διοργανώνει και να υποστηρίζει ανάλογες πρωτοβουλίες που συνάδουν με την εξωστρέφεια των θεολογικών γραμμάτων εκφράζει θερμές ευχαριστίες στομ δήμαρχο Σκιάθου κ. Θεόδωρο Τζούμα για την ουσιαστική αρωγή στην επιτυχή πραγματοποίηση αυτού του πνευματικού συμποσίου και απονέμει τον αδιαμφισβήτητα δίκαιο έπαινο τόσο στην καθηγήτρια κα Κίρκη Κεφαλέα όσο και στους συνεργάτες της και στους συμμετέχοντες”.

Η πραγματοποίηση του επιστημονικού συμποσίου στη Σκιάθο με τη συμμετοχή φοιτητών από Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Τσεχία, Φλόριντα, Κίνα, Μοζαμβίκη, Αφγανιστάν είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προβολή της ιστορίας, του πολιτισμού αλλά και της φυσικής ομορφιάς του νησιού, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη μετά covid εποχή για τον τουρισμό. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν στο νησί και στα μέρη όπου έζησε και εμπνεύστηκε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης με αναφορές στα κείμενα του σπουδαίου λογοτέχνη.

Από την πλευρά της η κα Κεφαλέα τόνισε ότι καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κανείς έναν συγγραφέα είναι να διεισδύσει στον κόσμο του και να περιηγηθεί στα μέρη που έχει ζήσει και έχει εμπνευστεί. Το νησί ως τόπος είναι ένα συχνό μοτίβο στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι από τους συγγραφείς όπου η Σκιάθος, ο τόπος που γεννήθηκε, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συγγραφικής του ταυτότητας και έχει αποτελέσει πολύ συχνά σημείο αναφοράς στο πεζογραφικό του, αλλά και στο ποιητικό του έργο.

“Η συνεργασία του Δήμου Σκιάθου με το ΕΚΠΑ, ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, είναι ιδιαίτερα τιμητική. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, κ. Χρήστο Καραγιάννη, και ιδιαίτερα την κ. Κίρκη Κεφαλέα, καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την εξαιρετική αυτή ιδέα της διοργάνωσης του Συμποσίου για τον Παπαδιαμάντη, στα λογοτεχνικά βήματα του οποίου, συνδιοργανώσαμε ένα ταξίδι λογοτεχνικής τοπογραφίας, μια βιωματική εμπειρία του έργου του, στο δια βίου πηγής έμπνευσης νησί του, τη Σκιάθο”, δήλωσε ο κ. Τζούμας.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top