Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜέτρα πρόληψης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών της Κεντρικής Μακεδονίας από απορρίμματα
Περιβάλλον

Μέτρα πρόληψης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών της Κεντρικής Μακεδονίας από απορρίμματα

Συνιστάται να αποφεύγεται η κολύμβηση σε περιοχές, όπου υπάρχουν εκβολές χειμάρρων ή αγωγών ομβρίων, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις. Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων στις ακτές κολύμβησης καθώς και η κολύμβηση σε λιμάνια και μόνιμα αγκυροβόλια.

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου επιβάλλεται η εντατικοποίηση των ενεργειών Αρχών, Φορέων και πολιτών και η συνεργασία μεταξύ τους με σκοπό την λήψη μέτρων πρόληψης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών από κάθε είδους απορρίμματα.

Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις στις ακτές κολύμβησης, προκειμένου να προστατεύεται η δημόσια υγεία από τον κίνδυνο διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Επιπλέον, επειδή κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου τα φαινόμενα ρύπανσης της θάλασσας με απορρίμματα παρουσιάζονται οξυμένα και χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν τα παρακάτω ενδεικτικά μέτρα, η λήψη των οποίων θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας με απορρίμματα.

Ενέργειες τοπικών Αρχών (Δήμοι- Δημοτικά Διαμερίσματα):

  1. Τοποθέτηση κατά μήκος των ακτών σε επίκαιρα και εμφανή σημεία ευανάγνωστων αποτρεπτικών πινακίδων όσον αφορά στην απόρριψη απορριμμάτων στις παραλίες.
  2. Τοποθέτηση δοχείων απορριμμάτων ικανού αριθμού και χωρητικότητας κατά μήκος των παραλιακών ακτών.
  3. Τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους κατά μήκος των ακτών πριν υπερπληρωθούν αυτοί, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα απορρίμματα παρασύρονται με την επίδραση των ανέμων στην θάλασσα.
  4. Καθαρισμός των ρεμάτων και χειμάρρων που οδηγούν στην θάλασσα, από πάσης φύσεως απορρίμματα (επιπλέοντα φυσικά υλικά και ξύλα, άχρηστα υλικά, πλαστικά σκουπίδια κ.λπ.).
  5. Τακτικός έλεγχος και συντήρηση των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων υγιεινής (αποδυτήρια, αποχωρητήρια, ντουζ κ.λπ.) στις πολυσύχναστες πλαζ.
  6. Ενθάρρυνση πρωτοβουλιών πολιτών για τη συγκρότηση ομάδων καθαρισμού ακτών και θαλάσσιων χώρων από απορρίμματα.
  7. Συνεχής έλεγχος για παράνομη διάθεση λυμάτων ή αποβλήτων ιδιωτών σε θάλασσα και ακτές.

Σε ό,τι αφορά στην καταλληλότητα του θαλασσινού νερού των ακτών κολύμβησης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, γίνεται γνωστό ότι με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης που εκδόθηκε με βάση αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων θαλασσινών νερών, κατά την κολυμβητική περίοδο 2022 η κολύμβηση επιτρέπεται:

α) Από την παραλία Περαίας ως την ακτή ΠΙΚΠΑ Αγ. Τριάδας

β) Στην παραλία Αγγελοχωρίου
γ) Στην κοινοτική ακτή (πλαζ) Μηχανιώνας
δ) Στην ακτή Τουρμπαλί Μηχανιώνας
ε) Από την κοινοτική πλαζ Επανομής και μέχρι τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης
στ) Από την ακτή “Μηλιές” Σταυρού έως την κοινοτική ακτή Σταυρού ρέμα “Δυτικό κανάλι” (αριστερά του λιμένα ) και σε όλο το μήκος των ακτών ανατολικά (περιοχές Σταυρού, Βρασνών, Ασπροβάλτας) μέχρι τα όρια της Π.Ε.Θεσσαλονίκης
ζ) Στην ακτή Αρετσού του Δήμου Καλαμαριάς

Συνιστάται να αποφεύγεται η κολύμβηση σε περιοχές, όπου υπάρχουν εκβολές χειμάρρων ή αγωγών ομβρίων, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις. Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων στις ακτές κολύμβησης καθώς και η κολύμβηση σε λιμάνια και μόνιμα αγκυροβόλια.

Οι Δήμοι των περιοχών κολύμβησης υποχρεούνται:
α) Να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καθαριότητα των ακτών και την τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων.
β) Να ορίσουν υπεύθυνο για την τήρηση της καθαριότητας των ακτών και την επισήμανση των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες.
γ) Να φροντίσουν για τον εξοπλισμό των ακτών με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις υγιεινής (αποχωρητήρια – αποδυτήρια-ντουζ- παροχή πόσιμου νερού – δοχεία συλλογής απορριμμάτων κ.λπ.)
δ) Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης στις περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων ώστε οι πινακίδες να μην αφαιρούνται ή καταστρέφονται.

Όπως κάθε χρόνο η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου του 2022 πραγματοποιεί δειγματοληψίες από τις ακτές κολύμβησης της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών κολύμβησης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024