Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Προορισμός

WTTC: Στο 5,5% ετησίως η ανάπτυξη του τουριστικού ΑΕΠ στην Τουρκία την επόμενη 10ετία

Κωνσταντίνα Τζιούπη - 18 Μάιος 2022, 13:34

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 15,5% σε σχεδόν 68,5 δισ. δολ., που αντιστοιχεί στο 8,3% της οικονομίας της χώρας, ενώ η απασχόληση στον κλάδο αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% και να φτάσει σε περισσότερες από 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας.


Η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), Economic Impact Report (EIR) για την Τουρκία (EIR) αποκαλύπτει ότι το τουριστικό ΑΕΠ της γειτονικής χώρας προβλέπεται να αυξάνεται με μέσο ρυθμό 5,5% ετησίως την επόμενη δεκαετία, πάνω από το διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης (2,5%) της συνολικής οικονομίας της χώρας.

Η πρόβλεψη του WTTC δείχνει ότι έως το 2032, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της Τουρκίας θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν τα 117 δισ. δολ. περίπου, που αντιπροσωπεύει το 11% της συνολικής οικονομίας. Ο κλάδος αναμένεται επίσης να δημιουργήσει περισσότερες από 716.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 15,5% σε σχεδόν 68,5 δισ. δολ., που αντιστοιχεί στο 8,3% της οικονομίας της χώρας, ενώ η απασχόληση στον κλάδο αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% και να φτάσει σε περισσότερες από 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τις κρατήσεις πτήσεων από την εταιρεία-συνεργάτη του WTTC, ForwardKeys, δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου του 2022 η Τουρκία πρόκειται να είναι ο τέταρτος πιο δημοφιλής ευρωπαϊκός προορισμός μεταξύ των ταξιδιωτών που αναζητούν τον ήλιο και οι οποίοι θα κατευθύνονται σε πόλεις-προορισμούς, όπως η Κωνσταντινούπολη και η παραλίες της Αττάλειας, της Αλικαρνασσού και του Νταλαμάν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κρατήσεις πτήσεων ξεπερνούν ήδη τα επίπεδα πριν από την πανδημία, με τις κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται κατά 101%.

Άλλες αγορές εξερχόμενου τουρισμού ξεπερνούν επίσης τα επίπεδα του 2019, με τις κρατήσεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιρλανδία να αυξάνονται κατά 57%, 28% και 18% αντίστοιχα.

Η Julia Simpson, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Το μέλλον φαίνεται λαμπρό για τον τουρκικό τουριστικό τομέα, καθώς η συνεισφορά του στο ΑΕΠ θα ξεπεράσει αυτό της εθνικής οικονομίας για τα επόμενα 10 χρόνια, δημιουργώντας σχεδόν 3/4 του εκατομμυρίου νέες θέσεις εργασίας. Τα δεδομένα κρατήσεων πτήσεων από τον συνεργάτη μας ForwardKeys δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτός ο δημοφιλής προορισμός πρόκειται να απολαύσει μια κορυφαία καλοκαιρινή σεζόν. Πριν από την πανδημία, η οικονομία της Τουρκίας εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τον διεθνή τουρισμό, επομένως η ανάκαμψή της είναι κρίσιμη τόσο για την οικονομία όσο και για τις θέσεις εργασίας”.

Η συνεισφορά του τομέα Ταξιδιών & Τουρισμού της Τουρκίας στο ΑΕΠ ήταν 11% (78,2 δισ. δολ.) το 2019, υποχωρώντας σε μόλις 5,1% (36,9 δισ. δολ.) το 2020, που αντιπροσωπεύει μια οδυνηρή απώλεια κατά 52,8%. Ο τομέας υποστήριξε επίσης σχεδόν 2,6 εκατ. θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, πριν υποστεί πτώση 18%, πέφτοντας στα 2,1 εκατομμύρια.

Η τελευταία αναφορά EIR του WTTC αποκαλύπτει επίσης ότι το 2021 άρχισε η ανάκαμψη για τον τουρκικό τουριστικό κλάδο. Πέρυσι, η συνεισφορά του στο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 60,6% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 59,3 δισ. δολ. Ο κλάδος σημείωσε επίσης ανάκαμψη σχεδόν 300.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό, που αντιπροσωπεύει αύξηση 14%, φτάνοντας πάνω από 2,4 εκατομμύρια.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top