Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςTo κτίριο του ΣΙΛΟ και όμοροι χώροι του ΟΛΠ παραχωρήθηκαν για την ανέγερση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων
Πολιτισμός

To κτίριο του ΣΙΛΟ και όμοροι χώροι του ΟΛΠ παραχωρήθηκαν για την ανέγερση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων

Το έργο χρηματοδοτείται από τις πιστώσεις που έχει εξασφαλίσει το ΥΠΠΟΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 77.563.212 ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσής του είναι το τέλος του 2025.

Το κτίριο του ΣΙΛΟ και οι όμοροι χώροι του, συνολικής έκτασης 13,761 τ.μ. παραχωρήθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την ΟΛΠ ΑΕ σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, του προέδρου της ΟΛΠ ΑΕ Yu Zenggang και του πρέσβη της Κίνας Xiao Junzheng. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου και ο εκτελών χρέη διευθύντος συμβούλου της ΟΛΠ ΑΕ Zhang Anming. Στο κτίριο του ΣΙΛΟ και στον περιβάλλοντα χώρο του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει προγραμματίσει την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το έργο χρηματοδοτείται από τις πιστώσεις που έχει εξασφαλίσει το ΥΠΠΟΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 77.563.212 ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσής του είναι το τέλος του 2025.

Η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης έως και τις 12/2/2052 με συμβολικό αντάλλαγμα. Η εν λόγω παραχώρηση είναι μία επιπλέον στοχευμένη ενέργεια από πλευράς της ΟΛΠ ΑΕ εντός του πλαισίου της ολοκληρωμένης στρατηγικής της, σύμφωνα με την οποία η Εταιρεία παράλληλα με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής της δραστηριότητας μεριμνά συστηματικά για την επίτευξη οφέλους και δημιουργία περαιτέρω αξίας στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. Περαιτέρω, η προσφορά γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του Λιμένος, η οποία βασίζεται στον διάλογο με την πόλη και τις κοινότητες που εξυπηρετεί. Στο Μουσείο, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες προβλέπεται και εκθεσιακός χώρος για τη φιλοξενία εναλίων κινεζικών αρχαιοτήτων.

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ ΑΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του και τη χαρά του για την παραχώρηση του κτιρίου του ΣΙΛΟ και της όμορης έκτασης, δηλώνοντας: “Η ΟΛΠ ΑΕ επιλέγει να αδράχνει σταθερά κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται και ενέχει όφελος για την ελληνική κοινωνία. Η ανακατασκευή ενός παλιού και ιστορικού κτιρίου εντός του Λιμένα και η αξιοποίησή του σε ένα κτίριο έκθεσης εναλίων αρχαιοτήτων αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την περιοχή, αλλά και το κτίριο αυτό. Με μεγάλη προσδοκία αναμένουμε να δούμε το Μουσείο και την πολιτιστική αυτή ακτή να γίνονται πραγματικότητα. Είμαστε βέβαιοι πως θα αναδειχθούν σε σημείο υψηλού ενδιαφέροντος εντός του Λιμένα, ανοικτό για όλους, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ θα αναβαθμίσει περαιτέρω και τον ρόλο της Ελλάδας ως διεθνή πολιτιστικό προορισμό“.

Όπως δήλωσε η κα Μενδώνη, “η ημέρα αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της δημιουργίας του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Η ίδρυση του Μουσείου στον χώρο του Λιμανιού ενδυναμώνει την πολιτιστική και αναπτυξιακή φυσιογνωμία του Πειραιά, αλλά συγχρόνως προσδίδει προστιθέμενη αξία στην επένδυση της ΟΛΠ ΑΕ. Το κτίριο του ΣΙΛΟ, αναγεννημένο ως Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων -ένα από τα ελάχιστα διεθνώς μουσεία στο είδος του- θα αναδείξει τον αρχαιολογικό πλούτο των ελληνικών θαλασσών, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως τουριστικός πόλος και αναπτυξιακός πόρος για την πόλη του Πειραιά.

Οι σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα του Πολιτισμού ήταν και παραμένουν στενές. Και οι δύο χώρες είναι υπερδυνάμεις στον τομέα αυτόν, η Κίνα στην Ανατολή και η Ελλάδα στη Δύση. Η Ελλάδα και η Κίνα, συνεργάζονται στις ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες βάσει ισχύοντος πρωτοκόλλου. Η δική μας υπογραφή επικυρώνει με τον πιο σαφή τρόπο αυτή την συνεργασία. Με την Κίνα μας ενώνει η συμμετοχή των χωρών μας στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΟΛΠ ΑΕ, τον πρόεδρό της Yu Zenggang και ιδιαίτερα τον Πρέσβη της Κίνας Xiao Junzheng για τη συνεργασία μας για την ευόδωση αυτού του σχεδίου”.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ γνωμοδότησε θετικά επί των αρχιτεκτονικών, στατικών και ηλεκρομηχανολογικών προμελετών και της μουσειογραφικής προμελέτης, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, καθώς και της τροποποίησης του κτηριολογικού προγράμματος.

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα φιλοξενήσει ευρήματα ανελκυσθέντα από όλες τις ελληνικές θάλασσες: Αγάλματα, τμήματα γλυπτών, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα εξοπλισμού πλοίων, οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη καλλωπισμού, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, εργαλεία και ποικίλα αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις.

Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, σε χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές δράσεις (αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πολυμέσα), εργαστήρια συντήρησης, χώρους παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (υποδοχή, βεστιάριο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρείο), γραφεία διοίκησης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024