Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΕξαφανισμένοι φέτος οι Ρώσοι τουρίστες από την Ευρώπη, μικρός ο αντίκτυπος του πολέμου στους 'long-haul' ταξιδιώτες
Τάσεις

Εξαφανισμένοι φέτος οι Ρώσοι τουρίστες από την Ευρώπη, μικρός ο αντίκτυπος του πολέμου στους 'long-haul' ταξιδιώτες

Πάνω από τους από τους μισούς Ρώσους (60%) που ερωτήθηκαν στο τελευταίο βαρόμετρο της ETC δε σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Ο COVID-19 και το υψηλό κόστος που σχετίζεται με ταξίδια είναι οι κύριοι αποτρεπτικοί παράγοντες για τους ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων το καλοκαίρι του 2022.

Σύμφωνα με το τελευταίο Long-Haul Travel Barometer (LHTB) 2/2022 που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC), το οποίο παρέχει πληροφορίες για το αίσθημα των ταξιδιωτών σχετικά με το καλοκαίρι του 2022 (Μάιος-Αύγουστος), η διάθεση για ταξίδια προς Ευρώπη από διάφορες αγορές εξερχόμενου τουρισμού παραμένει κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα. Ωστόσο, έχει βελτιωθεί ελαφρώς σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Παρ’όλο που η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τον ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό τομέα, φαίνεται ότι είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις περισσότερες αγορές μακρινών αποστάσεων -εκτός από την Κίνα και τη Ρωσία- με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (76%) να δηλώνει ότι η σύγκρουση δεν έχει επηρεάσει την πρόθεσή τους για ταξίδι. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ανησυχίες για τον COVID-19, το κόστος που σχετίζεται με τα ταξίδια και η έλλειψη βολικών ταξιδιωτικών συνδέσεων είναι οι κύριοι αποτρεπτικοί παράγοντες για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων αυτό το καλοκαίρι.

Σχολιάζοντας τη νέα έκθεση, ο Luís Araújo, πρόεδρος του ETC, δήλωσε: “Η ETC είναι στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνει ότι το κλίμα για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων βελτιώνεται σταδιακά, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία – αν και με αργό ρυθμό. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν έχει γίνει άλλος ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τα διεθνή ταξίδια προς την Ευρώπη. Η Ευρώπη παραμένει ένας ασφαλής και ελκυστικός ταξιδιωτικός προορισμός. Ωστόσο, οι επιπτώσεις από τη σύγκρουση, όπως το αυξανόμενο κόστος ζωής και το κόστος που σχετίζεται με τα ταξίδια, εμποδίζουν την ανάκαμψη του κλάδου. Η προώθηση της Ευρώπης στις αγορές του εξωτερικού και η αποκατάσταση της διεθνούς κινητικότητας θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη του κλάδου το 2022”.

Ο ρωσικός και ο κινεζικός εξερχόμενος τουεισμός οι πλέον επηρεασμένοι από τη σύγκρουση
Λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία και των επακόλουθων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, η επιθυμία των Ρώσων ταξιδιωτών να επισκεφθούν την Ευρώπη έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ (78p.). Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το συναίσθημα που εκφράστηκε κατά το πρώτο κύμα COVID-19 (87p τον Μάιο-Αύγουστο 2020), όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν τεθεί σε αυστηρό lockdown.

Βραχυπρόθεσμα, περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους που ερωτήθηκαν (60%) δε σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Μεταξύ των λίγων Ρώσων (20%) που έχουν σχέδια να ταξιδέψουν, αλλά όχι στην Ευρώπη, το 9% δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση έχει επηρεάσει αρνητικά το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν την Ευρώπη τους επόμενους μήνες, ενώ το 7% εξακολουθεί να θεωρεί την περιοχή ελκυστικό προορισμό και θα ήθελαν πολύ να τον επισκεφθούν στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη σύγκρουση έχει αποτρέψει τους Κινέζους ταξιδιώτες (19%) από το να επισκεφθούν την Ευρώπη. Ωστόσο, ο πόλεμος δεν είναι το πρωταρχικό μέλημα για τους Κινέζους ταξιδιώτες που αποφεύγουν τον κίνδυνο. Τα πρόσφατα κρούσματα “Όμικρον” και η αυστηρή πολιτική “zero-COVID” εμποδίζουν τα εξερχόμενα ταξίδια (30%). Ωστόσο, το ταξιδιωτικό αίσθημα για επίσκεψη στην Ευρώπη έχει ελαφρώς αυξηθεί (+6p) σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι. Αυτός ο αριθμός παίρνει περαιτέρω βελτίωση προς το τέλος του έτους, όταν υπάρχουν ελπίδες ότι η Κίνα μπορεί να άρει τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια. Η ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών πόλεων έχει ενισχυθεί μεταξύ των κατοίκων της Κίνας σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021, με αξιοσημείωτη αύξηση της διάθεσης για εξερεύνηση ευρωπαϊκών προορισμών πολλών τύπων (π.χ. παράκτιες, μητροπολιτικές, αγροτικές περιοχές κ.λπ.).

Οι Αμερικανοί και οι Καναδοί δεν έχουν ακόμη μετατρέψει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια σε κρατήσεις
Ο δείκτης ταξιδιωτικού κλίματος στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερός από το περασμένο καλοκαίρι (109 p.), ωστόσο, το κλίμα για μια επίσκεψη στην Ευρώπη έχει ελαφρώς επιδεινωθεί (93 p.). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αυτή η τάση σχετίζεται ως επί το πλείστον με ανησυχίες σχετικά με την επίδραση του πληθωρισμού στα προσωπικά οικονομικά και το αυξημένο κόστος μετακίνησης.

Ο Ιούνιος και ο Αύγουστος πιθανό είναι οι πιο δημοφιλείς μήνες για τους Αμερικανούς, που σχεδιάζουν ευρωπαϊκές διακοπές. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς που δήλωσαν την πρόθεσή τους να ταξιδέψουν στην Ευρώπη κατά τη θερινή περίοδο δεν έχουν κλείσει ακόμη τα αεροπορικά τους εισιτήρια, υποδηλώνοντας ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα είναι εξέχων παράγοντας σε αυτήν την αγορά, λόγω οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Οι Καναδοί είναι ομοίως διστακτικοί για το πότε θα κάνουν τις επόμενες ευρωπαϊκές διακοπές τους, με μόνο το 30% να έχει κλείσει τα αεροπορικά εισιτήριά του για το καλοκαίρι του 2022. Οι ερωτηθέντες από τον Καναδά επιθυμούν να επισκεφθούν παράκτιους και μητροπολιτικούς προορισμούς, με τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να κατατάσσονται ως οι πιο δημοφιλείς χώρες για επίσκεψη.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024