Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΟ βιώσιμος τουρισμός της Κρήτης στο επίκεντρο του 1st Sustainable Hospitality Forum
Συνέδρια

Ο βιώσιμος τουρισμός της Κρήτης στο επίκεντρο του 1st Sustainable Hospitality Forum

“Η φιλοξενία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον, ειδικά σε περιπτώσεις όπως της Κρήτης. Η βιωσιμότητα της κρητικής φιλοξενίας πρέπει να ενισχυθεί με ανταγωνιστικότητα, νομιμότητα και συνέργειες” είπε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου.

Mε επιτυχία διεξήχθη στο Aldemar Knossos Royal, το 1ο Φόρουμ για τη Βιώσιμη Φιλοξενία – 1st Sustainable Hospitality Forum, που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου με την επιστημονική καθοδήγηση του CSR Hellas. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το “παρών” έδωσαν ο κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογγιάννης, συντονιστής Παραγωγικών Τομών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Νίκος Χρονάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, και άλλοι επίτιμοι καλεσμένοι, καθώς και πλήθος φορέων και επαγγελματιών.

Ρόλο γενικού συντονιστή του φόρουμ είχε ο κ. Άγγελος Βλάχος, σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, ο οποίος εξήρε το υψηλό επίπεδο και τη σημασία αυτής πρωτοπορίας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, που δεν αρκείται σε ρόλο παρατηρητή των τεκταινόμενων στο χώρο της φιλοξενίας αλλά χαράζει δρόμους συμπράξεων και εξέλιξης. Η φιλοξενία ως ο κεντρικός πυλώνας του ελληνικού ΑΕΠ, αποτελεί και κεντρικό πυλώνα της βιώσιμης και πράσινης μετάβασης, αφού ο διεθνοποιημένος χαρακτήρας της τη συνδέει με το σύνολο της Ευρώπης που στην πλειοψηφία της είναι πολύ πιο μπροστά στα ζητήματα αυτά.

Ο κ. Μανώλης Μανούσος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και απένειμε εκ μέρος της Ένωσης τιμητική διάκριση στους κ.κ. Χάρη Θεοχάρη και Μιχάλη Βλατάκη. Ο κ. Θεοχάρης, από τη θέση του υπουργού Τουρισμού κατά τη διάρκεια της θητείας του, όχι μόνο δεν κάμφθηκε από τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, αλλά έβαλε πλάτη για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου που βρέθηκαν ακόμη και κοντά στη χρεοκοπία. Με συνεχείς παρεμβάσεις και επικοινωνίες με τα συναρμόδια υπουργεία, έδινε πάντα τη διαβεβαίωση ότι ήταν εκεί για τους επαγγελματίες της φιλοξενίας, τον δομικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, τον πρωταθλητή του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Ο κ. Βλατάκης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όχι μόνο, στήριξε και συσπείρωσε τους επαγγελματίες του κλάδου γύρω από τον κοινό στόχο της ανάδειξης της Κρητικής Φιλοξενίας.

Ακολούθησαν οι εργασίες του πρώτου πάνελ με θέμα “Ο δρόμος προς ένα βιώσιμο μέλλον: πως σχεδιάζουμε το νέο μοντέλο βιώσιμης φιλοξενίας”. Το πάνελ ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Stefan Crets, Executive Director του CSR Europe ο οποίος έθεσε τη βάση για την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στο επιχειρηματικό μοντέλο και την διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά στον αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην εταιρική διακυβέρνηση.

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του πλαισίου και την εφαρμογή νέων κανόνων χρηματοδότησης, αξιολόγησης και υποστήριξης για τη μετάβαση των επιχειρήσεων και τις προτεραιότητες που θέτει το κανονιστικό πλαίσιο. Στο ζήτημα αυτό τοποθετήθηκαν οι: κ.κ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος του CSR Hellas, Παντελής Τζωρτζάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ιωάννης Καλλιάς, διευθύνων σύμβουλο της TUV Austria Hellas, Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Γιώργος Κοσιώρης, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, διευθύντρια Εργαστηρίου Βιωσιμότητας και Τμήματος Βιοοικονομίας του Πανεπιστημίου Πειραιά. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, του Money & Tourism – Χρήμα & Τουρισμός.

Στο δεύτερο πάνελ, τοποθετήθηκαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με τη δύναμη των κριτηρίων ESG για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων παρουσιάζοντας τις δικές τους καλές πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Στη συζήτηση αυτή συμμετείχαν οι κ.κ.: Άγις Πιστιόλας, πρόεδρος ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Κυριάκος Κώτσογλου, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μπάμπης Φωσκολάκης, μέλος Δ.Σ. ΕΞΗ και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου PHĀEA RESORTS και ο Άρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Zero Energy Buildings. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Νίκος Υποφάντης, δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ.

Το “κλείσιμο” του φόρουμ έκανε ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου. Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες τόνισε: “Θέσαμε τις βάσεις για έναν διάλογο που δεν πρέπει να γίνεται χωρίς εμάς τους επαγγελματίες της φιλοξενίας. Η φιλοξενία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον, ειδικά σε περιπτώσεις όπως της Κρήτης. Η βιωσιμότητά της όμως δεν μπορεί να αρκείται σε παρεμβάσεις μόνο στους δύο αυτούς τομείς. Πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της, η νομιμότητα και οι συνέργειες, αφού περιφερειακές οικονομίες, όπως αυτή της Κρήτης, εξαρτώνται από αυτό που ονομάζουμε εταιρική διακυβέρνηση. Σε όλα όσα ακούστηκαν κομβικός είναι ο ρόλος των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και η σωστή καθοδήγηση από έμπειρους και αναγνωρισμένους συμβούλους”.

Με το πέρας της ημερίδας η ΕΞΗ παρέθεσε γεύμα στους δημοσιογράφους τουρισμού του Ηρακλείου, τους οποίους και βράβευσε για την πολυετή και συστηματική στήριξή τους στον κλάδο της φιλοξενίας. Η συμβολή τους στην ανάδειξη της φιλοξενίας ως πρωταρχικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας είναι καίρια και πολύτιμη.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024