Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ πληθωρισμός δεν πτοεί τους Ευρωπαίους – το 20% θα κάνει πάνω από 3 ταξίδια
Τάσεις

Ο πληθωρισμός δεν πτοεί τους Ευρωπαίους – το 20% θα κάνει πάνω από 3 ταξίδια

Ο πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος ταξιδιού έχουν γίνει η κύρια ανησυχία μεταξύ των παραθεριστών σε όλη την Ευρώπη. Το 73% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να κάνει διακοπές μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2022. Το 38% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να ταξιδέψει δύο φορές, ενώ το 20% σχεδιάζει να κάνει περισσότερα από τρία ταξίδια.

Η διάθεση για ταξίδια μεταξύ των Ευρωπαίων παραμένει ισχυρή, με το 73% να σχεδιάζει να ξεκινήσει διακοπές μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2022 παρά τις διάφορες ανησυχίες, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η ρωσο-ουκρανική κρίση και η συνεχιζόμενη πανδημία. Το ενδιαφέρον για επίσκεψη σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς (58%) έχει αυξηθεί σημαντικά (+7%) από το περασμένο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, το 31% των ερωτηθέντων θα κατευθυνθεί σε μια γειτονική ευρωπαϊκή χώρα και το 27% σε μια μη γειτονική χώρα.

Οι κορυφαίοι δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί παραμένουν η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία (από 10% η καθεμία), ακολουθούμενοι από την Ελλάδα (7%) και την Κροατία (6%), η οποία μπαίνει για πρώτη φορά στην πρώτη πεντάδα. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (41%) ή τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο (42%), με τους περισσότερους να προτιμούν διαμονές μεταξύ 4-9 διανυκτερεύσεων. Ο ευχάριστος καιρός, οι ελκυστικές προσφορές και τα λιγότερα πλήθη είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή ενός προορισμού διακοπών, ενώ ο χρόνος στη φύση (19%), η τοπική γαστρονομία και οι τοπικές λιχουδιές (16%) και η “εμβάπτιση” στον τρόπο ζωής ενός προορισμού (16%) είναι αυτά τα οποία προσδοκούν οι ταξιδιώτες.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την πρόσφατη έρευνα “Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 12 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), η οποία παρέχει πληροφορίες για τις βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές προθέσεις και προτιμήσεις των Ευρωπαίων. Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τον ταξιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη να ανακάμπτει δυνατά, παρέχοντας αισιοδοξία για ένα συναρπαστικό καλοκαίρι για ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις προκλήσεις που παραμένουν στους επόμενους μήνες. Εκτός από την αύξηση του πληθωρισμού, υπάρχει έντονη έλλειψη προσωπικού σε ολόκληρο τον κλάδο, στον απόηχο της πανδημίας. Αυτό το πρόβλημα είναι ίσως πιο ορατό στους συγκοινωνιακούς κόμβους, οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Η ανάπτυξη της χωρητικότητας είναι επιτακτική και πάλι. Η ETC καλεί την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προβληματιστούν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων και να υποστηρίξουν τον κλάδο”.

Η ταξιδιωτική εμπιστοσύνη αυξάνεται παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό
Η ανασφάλεια για τα προσωπικά οικονομικά μεταξύ των Ευρωπαίων έχει αυξηθεί κατά 7% από το περασμένο καλοκαίρι (13% το καλοκαίρι του 2022, έναντι 6% το καλοκαίρι του 2021). Στην πραγματικότητα, ο πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος μετακίνησης έχουν γίνει η κύρια ανησυχία για το 18% των παραθεριστών. Ως αποτέλεσμα, οι ευκαιρίες και οι ελκυστικές προσφορές είναι πιο σημαντικές για τους Ευρωπαίους όταν επιλέγουν τον επόμενο προορισμό διακοπών τους (15% τον Μάιο του 2022, έναντι 6% τον Μάιο του 2021).

Παρά τις ανησυχίες αυτές, η ταξιδιωτική εμπιστοσύνη αυξάνεται, με το 53% των ερωτηθέντων να έχουν κλείσει πλήρως ή εν μέρει το επόμενο ταξίδι τους. Από εκείνους τους ερωτηθέντες που είναι ανοιχτοί σε ταξίδια τους επόμενους μήνες, το 34% θα κάνει ένα ταξίδι, ενώ το 38% σχεδιάζει να ταξιδέψει δύο φορές. Συγκεκριμένα, το 20% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να κάνει περισσότερα από τρία ταξίδια.

Παρά αυτή την αυξημένη εμπιστοσύνη, το “παράθυρο” κρατήσεων παραμένει στενό, καθώς σχεδόν τα μισά από τα ταξίδια (49%) που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο δεν έχουν ακόμη κλειστεί πλήρως. Αυτό υποδηλώνει ότι πολλοί περιμένουν για προσφορές της τελευταίας στιγμής, που θα είναι οικονομικά πιο αποδοτικές.

Η ταξιδιωτική διάθεση παραμένει παρά τον COVID-19 και τη ρωσο-ουκρανική κρίση
Καθώς ο COVID-19 έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή, πάνω από το 1/3 των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι τα ταξιδιωτικά τους σχέδια δεν επηρεάζονται από τον ιό – το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2020. Η επιθυμία για αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο της (τώρα 55%, έναντι 67% τον Μάρτιο του 2022). Η ανυπομονησία για ταξίδια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι εντονότερη μεταξύ των ατόμων ηλικίας 55+ (79%), πιθανώς για να αναπληρώσει δύο χρόνια σχετικής αδράνειας διακοπών, που προκλήθηκε από την πανδημία.

Αν και οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν έχουν επηρεάσει το μεγαλύτερο ποσοστό (44%) των Ευρωπαίων με ταξιδιωτικά σχέδια, ένα αξιοσημείωτο 31% έχει τροποποιήσει τα ταξίδιά του λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ μόνο το 4% έχει ακυρώσει εντελώς τις διακοπές του. Συνολικά, το ταξιδιωτικό αίσθημα παραμένει ανθεκτικό, μπροστά στη συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024