Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Βιβλιοπαρουσίαση

Χειροποίητη Κρήτη: Ένα concept book για την έννοια του αυθεντικού

Βίκυ Καραντζαβέλου - 05 Ιούλιος 2022, 13:04

Ο δίγλωσσος περιηγητικός τόμος της ταξιδιωτικής δημοσιογράφου Ισαβέλλας Ζαμπετάκη παρουσιάζει 26 τέχνες, καθώς και τέσσερις διαδρομές σε σημεία του νησιού όπου μπορεί κανείς να διακρίνει το στοιχείο του χειροποίητου στο σήμερα και στο χθες.


Η τέχνη του χειροποίητου παίρνει πολλές μορφές στους κάμπους και τα βουνά της Κρήτης: από τα υφαντά, τα κεραμικά και τα μαχαίρια μέχρι το ελαιόλαδο, το κρασί και τη γραβιέρα. Eπιφυλάσσει εκπλήξεις, όπως το κοπανέλι, ο αλάδανος και οι ζαχαρωτές μαντινάδες, ενώ συνδέεται στενά με παραδόσεις που μετρούν αιώνες ζωής.Κοπανέλι, Γαβαλοχώρι (© Περιφέρεια Κρήτης).

Η “Χειροποίητη Κρήτη”, ένα concept book της ταξιδιωτικής δημοσιογράφου κας Ισαβέλλας Ζαμπετάκη, πραγματεύεται την έννοια του αυθεντικού μέσα από κείμενα και εικόνες του κ. Γιώργου Αναστασάκη. Ο δίγλωσσος περιηγητικός τόμος παρουσιάζει 26 τέχνες καθώς και τέσσερις διαδρομές σε σημεία του νησιού όπου μπορεί κανείς να διακρίνει το στοιχείο του χειροποίητου στο σήμερα και στο χθες: από τους αμπελώνες και τα λαξευτά πατητήρια του Ηρακλείου, μέχρι τα οροπέδια και τους ανεμόμυλους του Λασιθίου. Και από τους καλλιτέχνες και τους βοσκούς των Ανωγείων, μέχρι τις φάμπρικες ελαιολάδου και τα ενετικά υπέρθυρα των χωριών του Αποκόρωνα.


Από αριστερά: λυχναράκι, Λασίθι, κεραμική (Μαργαρίτες) και κρασί, Χανιά (© Περιφέρεια Κρήτης).

Οι τέχνες και οι τόποι που παρουσιάζονται στην πρωτότυπη αυτή περιηγητική έκδοση έχουν στόχο να εμπνεύσουν τον αναγνώστη να αναζητήσει τους πολλούς χειροποίητους θησαυρούς του νησιού.


Στιβάνια, Ανώγεια (© Περιφέρεια Κρήτης).

Η “Χειροποίητη Κρήτη” υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 30 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Η πρώτη έκδοση απευθύνεται στους επαγγελματίες του τουρισμού, με στόχο να ενισχύσει την στροφή προς τις βιωματικές και αυθεντικές εμπειρίες στην ενδοχώρα του νησιού.
Στη φωτογραφία, το εξώφυλο του βιβλίου και παρασκευή γραβιέρας στα Σφακιά (αριστερά) και κατασκευή λύρας στο Ρέθυμνο (δεξιά) (© Περιφέρεια Κρήτης).


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top