Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Real estate

'Οργασμός' αγοραπωλησιών στον ξενοδοχειακό κλάδο φέτος το καλοκαίρι

Βίκυ Καραντζαβέλου - 01 Αύγουστος 2022, 11:05

Τα νέα funds που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας στοχεύουν στην κτηματαγορά τόσο μέσω αγορών ακινήτων από ιδιώτες, αλλά και μέσω απόκτησης ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων μέσω εξαγοράς των δανείων τους.


Μεγάλη η διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες, κυρίως σε ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας από 10 έως 30 δωμάτια, ξενοδοχειακές μονάδες ή/και τουριστικά καταλύματα που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση, καταγράφει το Πανελλαδικό Κτηματομεσιτικό Δίκτυο E-Real Estates.“Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών, είτε ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, είτε μικρότερων οικογενειακών μονάδων, αλλά δύσκολα θα βρίσκαμε τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα. Η αυξημένη διαθεσιμότητα καταγράφει μια τάση στον συγκεκριμένο κλάδο που μεταφράζεται σε μεγαλύτερα νούμερα διαθεσιμότητας διότι ένα μεγάλο μέρος ξενοδοχειακών μονάδων που διατίθενται προς πώληση δεν αναρτώνται σε ιστοσελίδες αγγελιών για ευνόητους λόγους”, αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates σε δημοσίευμα του Reporter.gr.

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ξενοδοχειακών μονάδων που διατίθενται προς πώληση τη φετινή χρονιά, σε σχέση με πέρυσι, καταγράφεται μικρότερη διαθεσιμότητα μονάδων σε χειμερινούς προορισμούς, όπως το Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα και σε χωριά του Πηλίου (π.χ. Πορταριά, Ζαγορά). Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμό και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα, που ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, λειτουργούσαν σε εμβληματικά κτίρια.


Σύμφωνα με το E-Real Estates, η διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών μονάδων και ιδιαίτερα μικρών - οικογενειακών μονάδων που θα διατίθενται προς πώληση θα αυξηθούν μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά αποτελέσματα από τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι καθώς και τις οικονομικές εκκρεμότητες του εκάστοτε επιχειρηματία είτε λόγω της επιστρεπτέας προκαταβολής, των δανείων, τις λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, το ενεργειακό κόστος που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα, συρρικνώνουν τα εισοδήματα και αυξάνουν τα έξοδα.

Ξένα funds κυρίως οι αγοραστές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του Reporter.gr, “τα νέα funds που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας στοχεύουν στην κτηματαγορά τόσο μέσω αγορών ακινήτων από ιδιώτες αλλά και μέσω απόκτησης ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων μέσω ‘ροζ’ δανείων. Δηλαδή, επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου – ξενοδοχειακές μονάδες που δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται στο όριο πλέον να γίνουν ‘κόκκινες’. Τα funds διαπραγματεύονται είτε την εξαγορά του δανείου και των υποθηκών μέσω ‘haircut’ των απαιτήσεων μεταφέροντας πλέον την οφειλή – απαιτήσεις στο δικό τους χαρτοφυλάκιο, όπου ο δανειολήπτης πλέον θα είναι υπόχρεος σ‘αυτούς για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, είτε μέσω επαναχρηματοδότησης των εταιρειών με εγγύηση τις μετοχές και τα περιουσιακά τους στοιχεία ή/και μέσω συνδυασμού, εξαγορά δανείου μέσω ‘haircut’ των απαιτήσεων και ταυτόχρονη επαναχρηματοδότηση.

Την επιλογή της επαναχρηματοδότησης ή/και την εξαγορά του δανείου σε fund επιλέγουν πλέον αρκετοί ξενοδόχοι μεγάλων μονάδων σε top τουριστικούς προορισμούς λόγω των οικονομικών προβλημάτων που άφησε η πανδημική κρίση, η επιστρεπτέα προκαταβολή, των δανείων, τις λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, το ενεργειακό κόστος που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα, συρρικνώνουν τα εισοδήματα και αυξάνουν τα έξοδα.

Ο λόγος που επιλέγουν ‘ροζ’ δάνεια είναι ότι έχουν την δυνατότητα να εξετάσουν το συγκεκριμένο δάνειο με τις εξασφαλίσεις που το διέπουν, καθώς και την μελλοντική ανάπτυξης της επιχείρησης ή/και την μελλοντική αύξηση των αξίων των asset που διαθέτει.

Παράλληλα, ένας βασικός παράγοντας που επιλέγουν τα ‘ροζ’ δάνεια, είναι ότι γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ‘κόκκινων’ δανείων του παρελθόντος, αφορούν επιχειρήσεις – στεγαστικά δάνεια που «έσκασαν» εν μέσω μνημονιακών χρόνων, επιχειρήσεις ή/και στεγαστικά δάνεια ακινήτων που σε μεγάλο ποσοστό ήταν υπερκοστολογημένα και παράλληλα υπερδανειοδοτημένα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι επιχειρήσεις ή/και τα ιδιωτικά δάνεια με εξασφαλίσεις που είναι ‘ροζ’, είναι λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού και η ενεργειακή κρίση. Σε αντίθεση με το παρελθόν τα νέα funds που εγκαταστίθονται στη χώρα μας, στοχεύουν πλέον σε επιχειρήσεις ή/και ιδιωτικά δάνεια που τα asset τους ή/και το επιχειρείν τους, διαθέτουν, είτε επιχειρηματικό μέλλον, είτε τα asset τους έχουν επενδυτική αξία”.Πρόσφατα, ένα fund πορτογαλικών και τουρκικών κεφαλαίων ψάχνει να αγοράσει ακίνητο στην περιοχή πέριξ του Συντάγματος και έως το Hilton. Όπως αναφέρει το Real Estate Daily Secret, “στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα συγκρότημα με πολυτελείς VIP σουίτες στους ορόφους του κτιρίου και Private Club στο κάτω μέρος, με γυμναστήριο, αλλά και club restaurant, που να λειτουργεί έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ακίνητο να έχει και αυλή ή κήπο, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εστίασης. Το budget, που διαθέτουν οι υποψήφιοι επενδυτές, φτάνει έως και τα 6 εκατ. ευρώ”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top