Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ τουρισμός ανέκτησε στο α' 5μηνο του 2022 το 46% των επιπέδων του προ πανδημίας
Τάσεις

Ο τουρισμός ανέκτησε στο α' 5μηνο του 2022 το 46% των επιπέδων του προ πανδημίας

Καταγράφηκαν 250 εκατ. διεθνείς αφίξεις τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, από 77 εκατ. αφίξεις από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2021.

Ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να δείχνει σημάδια ισχυρής και σταθερής ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, παρά τις σημαντικές αυξανόμενες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO, ο διεθνής τουρισμός σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, με σχεδόν 250 εκατ. διεθνείς αφίξεις να καταγράφονται. Αν αυτό το νούμερο συγκριθεί με τα 77 εκατ. αφίξεις από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2021, σημαίνει ότι ο κλάδος έχει ανακτήσει σχεδόν το μισό (46%) των επιπέδων πριν από την πανδημία του 2019.

“Η ανάκαμψη του τουρισμού έχει επιταχυνθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, ξεπερνώντας τις προκλήσεις που στέκονται στο δρόμο της”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili. Ταυτόχρονα, ο κ. Pololikashvili συνιστά προσοχή εν όψει των “οικονομικών αντιθέσεων και των γεωπολιτικών προκλήσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κλάδο στο υπόλοιπο του 2022 και μετά”.

Ευρώπη και η Αμερική οδηγούν την ανάκαμψη
Η Ευρώπη υποδέχθηκε πάνω από τετραπλάσιες διεθνείς αφίξεις από ό,τι το πρώτο 5μηνο του 2021 (+350%), ενισχυμένη από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση και την άρση όλων των ταξιδιωτικών περιορισμών σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών. Η Γηραιά Ήπειρος σημείωσε ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις τον Απρίλιο (+458%), αντανακλώντας την περίοδο του Πάσχα. Στην Αμερική, οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν (+112%). Ωστόσο, η ισχυρή ανάκαμψη μετράται έναντι των αδύναμων αποτελεσμάτων το 2021 και οι αφίξεις παραμένουν συνολικά 36% και 40% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και στις δύο περιοχές, αντίστοιχα.

Το ίδιο μοτίβο παρατηρείται και σε άλλες περιοχές. Η ισχυρή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή (+157%) και την Αφρική (+156%) παρέμεινε κατά 54% και 50% κάτω από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα, και η Ασία-Ειρηνικός σχεδόν διπλασίασε τις αφίξεις (+94%), αν και οι αριθμοί ήταν κατά 90% χαμηλότεροι του 2019, καθώς ορισμένα σύνορα παρέμειναν κλειστά για μη απαραίτητα ταξίδια. Εδώ, η πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών φαίνεται στα βελτιωμένα αποτελέσματα τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Εξετάζοντας τις υποπεριφέρειες, αρκετές έχουν ανακτήσει τα ποσοστά τους, στο 70-80% των προπανδημικών επιπέδων τους, με επικεφαλής την Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική, ακολουθούμενη από τη Νότια Μεσόγειο, τη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένοι προορισμοί ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, συμπεριλαμβανομένων των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ, του Αγίου Μάρτεν, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, της Αλβανίας, της Ονδούρας και του Πουέρτο Ρίκο.

Αυξάνονται και οι τουριστικές δαπάνες
Η αύξηση των τουριστικών δαπανών από τις κύριες αγορές εξερχόμενου τουρισμού συνάδει με την παρατηρούμενη ανάκαμψη. Οι διεθνείς δαπάνες των τουριστών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πλέον στο 70-85% των επιπέδων πριν από την πανδημία, ενώ οι δαπάνες από την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019.

Όσον αφορά στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις σε προορισμούς, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών (Δημοκρατία της Μολδαβίας, Σερβία, Σεϋχέλλες, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Αγία Λουκία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Πακιστάν, Σουδάν, Τουρκία, Μπαγκλαντές, Ελ Σαλβαδόρ, Μεξικό, Κροατία και Πορτογαλία) έχουν ανακτήσει πλήρως τα προ πανδημίας επίπεδά τους.

Αψηφώντας τις προκλήσεις τοποθέτησης
Η έντονη ζήτηση κατά τη θερινή περίοδο του Βορείου Ημισφαιρίου αναμένεται να παγιώσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα, ιδίως καθώς περισσότεροι προορισμοί χαλαρώνουν ή αίρουν τους ταξιδιωτικούς τους περιορισμούς. Από τις 22 Ιουλίου, 62 προορισμοί (εκ των οποίων οι 39 στην Ευρώπη) δεν είχαν σε ισχύ περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19, ενώ και ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών στην Ασία άρχισε να χαλαρώνει τους δικούς τους.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), η συνολική μείωση της διεθνούς αεροπορικής χωρητικότητας το 2022 θα περιοριστεί στο 20-25% των θέσεων που προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες σε σύγκριση με το 2019. Αυτή η ανθεκτικότητα αντανακλάται επίσης στα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων. Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας συγκριτικής αξιολόγησης του κλάδου STR, τα παγκόσμια ποσοστά πληρότητας ανέβηκαν στο 66% τον Ιούνιο του 2022, από 43% τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η ισχυρότερη από το αναμενόμενο ζήτηση έχει δημιουργήσει σημαντικές λειτουργικές προκλήσεις και προκλήσεις στο εργατικό δυναμικό του κλάδου, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα επιτόκια, καθώς και οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την ανάκαμψη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, από 6,1% το 2021 σε 3,2% το 2022 και στη συνέχεια σε 2,9% το 2023. Ταυτόχρονα, ο UNWTO συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την παρακολούθηση της πανδημίας, καθώς και για νέες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και τον πιθανό αντίκτυπό τους στα ταξίδια (όπως η ευλογιά των πιθήκων).

Τα περιφερειακά σενάρια για το 2022
Τα μελλοντικά “σενάρια” του UNWTO, που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο του 2022 υποδεικνύουν ότι οι διεθνείς αφίξεις έφτασαν στο 55% έως 70% των προπανδημικών επιπέδων το 2022. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τις εξελισσόμενες συνθήκες, κυρίως τους μεταβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τον συνεχή πληθωρισμό -συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών ενέργειας και τις συνολικές οικονομικές συνθήκες-, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και την κατάσταση της υγείας που σχετίζεται με την πανδημία. Πιο πρόσφατες προκλήσεις, όπως οι ελλείψεις προσωπικού και η σοβαρή συμφόρηση στα αεροδρόμια με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τους αριθμούς του διεθνούς τουρισμού.

“Σενάρια” ανά περιοχή δείχνουν ότι η Ευρώπη και η Αμερική καταγράφουν τα καλύτερα τουριστικά αποτελέσματα το 2022, ενώ η Ασία και ο Ειρηνικός αναμένεται να υστερήσουν, λόγω πιο περιοριστικών ταξιδιωτικών πολιτικών. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 65% ή στο 80% των επιπέδων του 2019 το 2022, ανάλογα με τις διάφορες συνθήκες, ενώ στην Αμερική θα μπορούσαν να φτάσουν στο 63-76% αυτών των επιπέδων.

Στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή οι αφίξεις θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου στο 50-70% των επιπέδων πριν από την πανδημία, ενώ στην Ασία και τον Ειρηνικό θα παραμείνουν στο 30% των επιπέδων του 2019 στο καλύτερο σενάριο, λόγω αυστηρότερων πολιτικών και περιορισμών.

UNWTO Barometer 2022 – 04 July Excerpt

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024