Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαInternet και MobileΗ Νίσυρος εντάσσεται στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO
Τουρισμός υπαίθρου

Η Νίσυρος εντάσσεται στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO

Εντός του Αυγούστου θα ξεκινήσει την λειτουργία του, στο λιμάνι του νησιού, ειδικό γραφείο πληροφοριών για το γεωπάρκο του Λακκιού, που εκτός από το νησί της Νισύρου (με επίκεντρο το ηφαίστειο) περιλαμβάνει τις γύρω νησίδες Στρογγύλη, Περγούσα, Παχειά και Κανδηλούσα.

Στο δίκτυο των παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO ετοιμάζεται να ενταχθεί η Νίσυρος και οι γύρω νησίδες και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει αρκετά βήματα.

“Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε αυτά που πρέπει και αναμένουμε τον Οκτώβριο να φτάσουν στη Νίσυρο οι κριτές της UNESCO για την απόφασή τους”, δηλώνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο δήμαρχος Νισύρου, κ. Χριστοφής Κορωναίος. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο και βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και εντός του Αυγούστου θα ξεκινήσει την λειτουργία του, στο λιμάνι του νησιού, ειδικό γραφείο πληροφοριών για το γεωπάρκο του Λακκιού, που εκτός από το νησί της Νισύρου (με επίκεντρο το ηφαίστειο) περιλαμβάνει τις γύρω νησίδες Στρογγύλη, Περγούσα, Παχειά και Κανδηλούσα.

Από την πλευρά του Δήμου Νισύρου δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθεια αυτή και αναμένονται θετικά αποτελέσματα τον Οκτώβριο όπως δηλώνει ο κ. Κορωναίος εκφράζοντας την αισιοδοξία του

Στο πλαίσιο της προσπάθειας προετοιμασίας ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε ο ψηφιακός οδηγός του Υδροθερμικού Πεδίου Λακκιού του υποψήφιου Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO της Νισύρου, αναβαθμίζοντας σημαντικά την εμπειρία των επισκεπτών στους περίφημους ηφαιστειακούς κρατήρες του νησιού.

Ένα mobile application συμβατό με Android και iOS, που συνδυάζει ξενάγηση και διαδραστικότητα με την μοναδική γεωλογική κληρονομιά του ενεργού ηφαιστειακού πεδίου, είναι πλέον διαθέσιμο όχι μόνο στους εκατοντάδες επισκέπτες που δέχεται το Γεωπάρκο ημερησίως, αλλά και στο ενδιαφερόμενο ευρύ κοινό.

Η πρωτότυπη offline ψηφιακή εφαρμογή (Νisyros Volcano app) για κινητά, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Νισύρου (ΔΗ.Κ.Ε.Ν.) με την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και τους συνεργάτες της, με επικεφαλής την αναπλ. καθηγήτρια κα Παρασκευή Νομικού. Ο σύγχρονος και επικαιροποιημένος ψηφιακός οδηγός αναδεικνύει με επιστημονική πληρότητα την περιπατητική διαδρομή στο Λακκί, εστιάζοντας σε τρία σημεία ενδιαφέροντος αναδεικνύοντας τους υδροθερμικούς κρατήρες.

Οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, ταυτόχρονα ή μη με την ξενάγησή τους,  στους κρατήρες μέσα από εντυπωσιακό οπτικοακουστικό υλικό (υψηλής ποιότητας φωτογραφίες, πανοράματα 360o, λήψεις drone, 2D & 3D ψηφιακούς – διαδραστικούς χάρτες υψηλής ανάλυσης) συνοδευόμενο από επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για την εξέλιξη και την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Νισύρου.

Ένας πρωτοπόρος ψηφιακός οδηγός με ιδιαίτερα μοντέρνο και φιλικό προς το χρήστη σχεδιασμό έρχεται να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Γεωπάρκου της Νισύρου στην ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αλλά και την ουσιαστική ενημέρωση των κατοίκων και των τουριστών, καθώς και να καλύψει το υπάρχον αξιοσημείωτο γνωστικό κενό σχετικά με την σπουδαιότητα και την αξία της γεωποικιλότητας που διαθέτει αυτός ο μοναδικός τόπος.

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν σε Google Play Store και App Store.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024