Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξενοδοχία

Έντονη ανησυχία των Κρητών ξενοδόχων λόγω αύξησης του λειτουργικού κόστους και έλλειψης προσωπικού

Τατιάνα Ρόκου - 02 Αύγουστος 2022, 16:15

Αναμένεται ότι η αύξηση του λειτουργικού κόστους θα έχει ιδιαίτερο σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το οποίο θα αποτυπωθεί περισσότερο το 2023.

Την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, συνεχίζοντας τις επισκέψεις του σε όλους τους νομούς της Κρήτης, πραγματοποίησε υβριδικά με επιτυχία την ολομέλεια του μηνός Ιουλίου στο νεότευκτο πολυτελές ξενοδοχείο Myrion Beach Resort & Spa στο Γεράνι Χανίων.


Αρχικά, ο πρόεδρος κ. Γιώργος Σφακιανάκης, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τα μέλη, τους ομιλητές για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τους οικοδεσπότες του ξενοδοχείου για την τιμή να εγκαινιάσει ο Σύλλογος, τη συνεδριακή τους αίθουσα με την διεξαγωγή της ολομέλειας. Τα θέματα που συζητήθηκαν στην ολομέλεια ήταν:

Ο αντιπεριφεριάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Κυριάκος Κώτσογλου, μίλησε για τρέχοντα θέματα που αφορούν στον τουρισμό στην Κρήτη με ιδιαίτερη έμφαση στο ήδη αυξημένο ενεργειακό κόστος και τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατηγική και λειτουργικότητα, δύο όρους που πρέπει να ισορροπήσουν. Επίσης αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα έλλειψης προσωπικού.

Ο κ. Εμμανουήλ Σταματάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, μιλώντας για την τρέχουσα σεζόν δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την κίνηση της σαιζόν, αφού τα ποσοστά κρατήσεων είναι καλύτερα του 2019. Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους στην ενέργεια και την προμήθεια πρώτων υλών. Αναμένεται ότι η αύξηση του λειτουργικού κόστους θα έχει ιδιαίτερο σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το οποίο θα αποτυπωθεί περισσότερο το 2023. Ακολούθως ο κ. Εμμανουήλ Μπαμιάκης, πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη προσωπικού και στις συνέπειες που επιφέρει στην λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και στις συνθήκες εργασίας. Είπε πως πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις, με απαραίτητη τη στήριξη από το κράτος, καθώς επίσης να γίνει μέριμνα για την εκπαίδευση των υπαλλήλων.

Ο κ. Σφακιανάκης δήλωσε σχετικά με τα παραπάνω ότι είναι αναγκαία η στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό και ιδιαίτερα για τους εποχιακά απασχολημένους και ενημέρωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Τουρισμού, επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητη και επιτακτική η ανάγκη το επάγγελμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων να γίνει περισσότερο ελκυστικό δίνοντας έμφαση στη βελτίωση συνθηκών εργασίας, στην περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού και στην οικονομική στήριξη των εργαζομένων καθ’όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Επίσης απαραίτητο είναι να λυθούν άμεσα τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες τουριστικές σχολές και να γίνει ουσιαστική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Είναι απολύτως αναγκαίο να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις που θα καταστήσουν το τουριστικό επάγγελμα ποιο ελκυστικό, “θωρακίζοντας” τον σημαντικότερο και ταχύτατα εξελισσόμενο οικονομικό τομέα της χώρας.

Ακολούθησε ενημέρωση απο τον Rob Wills, ιδιοκτήτη του Consort Travel και εκπρόσωπο του Itaka Poland για την κίνηση από Πολωνία την τρέχουσα σεζόν. Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Κυριακάκης, εκπρόσωπος του Aurinkomaatkat Finland / Airtours Sweden ETC. μίλησε για την κίνηση τρέχουσας σεζόν από τις σκανδιναβικές χώρες με πολύ καλές πληρότητες των ξενοδοχείων και αναφέρθηκε στο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Ο κ. Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, εκδότης των “Χρήμα & Τουρισμός” και money-tourism μίλησε για τις εξελίξεις στον τουρισμό με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν σε θετικές εκτιμήσεις για την τουριστική σεζόν, οι οποίες απομένει να επιβεβαιωθούν, καθώς υπάρχει πλήθος αστάθμητων παραγόντων, όπως τα ανοιχτά θέματα των πρωτοκόλλων και την ακρίβεια που δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό.

Ακολούθησε ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα, κ. Ευτύχιο Πετράκη και συζήτηση μεταξύ των μελών για την πορεία των κρατήσεων της φετινής σεζόν και με ιδιαίτερη έμφαση στην τιμολογιακή πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί ενόψει υπογραφής των συμβολαίων για την επόμενη τουριστική σεζόν. Ολοκληρώνοντας, συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τον Σύλλογο και ανακοινώθηκε η ατζέντα του Συλλόγου για τους επόμενους μήνες.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προέδρου του Συλλόγου, στην οικογένεια Μαυρομάτη, στον συνάδελφο οικοδεσπότη της Ολομέλειας, διευθυντή του ξενοδοχείου κ. Γιώργο Κοζή και το προσωπικό του Myrion Beach Resort & Spa για τη φιλοξενία τους Έγινε ξενάγηση στους χώρους της νέας ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ ακολούθησε δείπνο στο κεντρικό εστιατόριο, προσφορά του ξενοδοχείου.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top