Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚρατική αδιαφορία δημιουργεί προβλήματα στον τουρισμό της Θεσσαλονίκης

Κρατική αδιαφορία δημιουργεί προβλήματα στον τουρισμό της Θεσσαλονίκης

Η αμέλεια, η νωχέλεια και ο εμπαιγμός σε βάρος της Θεσσαλονίκης από τις διάφορες (κρατικές και μη) υπηρεσίες έφθασαν στο ζενίθ. Ουδέποτε τα τελευταία χρόνια είχαν να εμφανισθούν τόσο συσσωρευμένα […]

Η αμέλεια, η νωχέλεια και ο εμπαιγμός σε βάρος της Θεσσαλονίκης από τις διάφορες (κρατικές και μη) υπηρεσίες έφθασαν στο ζενίθ<...>. Ουδέποτε τα τελευταία χρόνια είχαν να εμφανισθούν τόσο συσσωρευμένα αρνητικά στοιχεία σε βάρος μας και με άμεσες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Thessaloniki Convention & Visitors BureauTCVB<.> (Γραφείου Συνεδρίων & Επισκεπτών Θεσσαλονίκης) κ. Βασίλειος Μπρόβας.

Παρόλο που η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή της χαρακτηρίζεται την εποχή αυτή από έντονη ξενοδοχειακή κινητικότητα στους τομείς τόσο των νέων επενδύσεων όσο και στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων, η περιοχή αντιμετωπίζει την κρατική αδιαφορία, τόνισε ο κ. Μπρόβας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δημιουργία νέων συνεδριακών χώρων και θα υπάρξει μία νέα ποιοτική αναβάθμιση της συνεδριακής υποδομής της πόλης μας, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γραφείου Συνεδρίων & Επισκεπτών Θεσσαλονίκης. Όμως το τουριστικό τοπίο από πλευράς μελλοντικής προοπτικής είναι αρνητικό και μόνο μία πολύ προσεκτική και γενναία προσπάθεια με διαρθρωτικές αλλαγές, σχεδιασμό μακροοικονομικής πολιτικής και με συνυπολογισμό των επερχόμενων μεταβολών θα βελτιώσει την κατάσταση.

Συνοπτικά και περιληπτικά στην ανακοίνωση του Γραφείου Συνεδρίων & Επισκεπτών Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι:

  • H Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής (ΝΕΤΠ), εδώ στη Θεσσαλονίκη, δεν συνεδρίασε τα τελευταία 2 χρόνια, ούτε μία φορά, με αποτέλεσμα ούτε τουριστική προβολή να γίνεται, αλλά και να χάνονται δεκάδες εκατ. δρχ. από τις δημόσιες επιδοτήσεις. Καθήκον της κάθε ΝΕΤΠ είναι να συντάσσει Πρόγραμμα Προβολής και Διαφήμισης του Νομού, να το υποβάλει στις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΟΤ στην Αθήνα, ο οποίος και το επιδοτεί με ποσοστό 50%.
  • Η μεταφορά της Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΟΤ από τη γωνία Πλ. Αριστοτέλους – Μητροπόλεως στο εκτός Θεσσαλονίκης (οδός προς Γεωργική Σχολή) κτήριο παλιννοστούντων και το επικείμενο κλείσιμο του Γραφείου Πληροφοριών της Πλατείας Αριστοτέλους, τοποθετούν απλά ακόμα μία ταφόπλακα στο απέραντο νεκροταφείο που λέγεται ΕΟΤ.
  • Από πέρυσι τον Οκτώβριο, με το Προεδρικό Διάταγμα 343/11-10-2001, προβλέπονται νέες Διευθύνσεις Τουρισμού Εξωτερικού (ΔΙΤΕΞ) σε διάφορα κράτη, μεταξύ των οποίων στην Νέα Γιουγκοσλαβία με έδρα το Βελιγράδι, στην Τουρκία με έδρα την Κωνσταντινούπολη και στην Κύπρο με έδρα την Λευκωσία, δηλ. σε κράτη από τα οποία δέχεται ο τουρισμός και η αγορά της Θεσσαλονίκης την πιο σημαντική πελατεία. Ούτε εδώ σημειώθηκε καμία πρόοδος ώστε να πολλαπλασιασθεί το ρεύμα της πελατείας προς Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα γενικότερα.
  • Την ίδια αρνητική εικόνα παρατηρούμε και για τα Ολυμπιακά έργα στην πόλη μας, την διάνοιξη του δρόμου προς τα τουριστικά θέρετρα του Θερμαϊκού (Περαία – Ν. Επιβάτες – Αγία Τριάδα- Μηχανιώνα), σωρεία λανθασμένων αποφάσεων (αποξήρανση λίμνης Αγίου Βασιλείου) και πλήρη αποτελμάτωση έργων εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ιαματικός, Θαλασσοθεραπείας, κλπ).

Τέλος, συνεχίζει η ανακοίνωση, αν σ’ όλα αυτά προσθέσουμε και την κατάργηση πολλών αεροπορικών συνδέσεων της Θεσσαλονίκης με το εσωτερικό και το εξωτερικό και άλλους ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες (οικονομική δυσπραγία στη χώρα μας, ισοτιμία ευρώ και δολαρίου) αλλά και τις μελέτες του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (βλ. περί συνεδριακού τουρισμού) στην Αθήνα, ότι η Θεσσαλονίκη λόγω των προνομίων και μονοπωλίων της (!) αποτελεί κίνδυνο για την εν γένει οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τότε εύκολα θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις μας ότι η χρονιά αυτή τουριστικά θα είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024