Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜικρή πτώση του τουρισμού στην Χαλκιδική

Μικρή πτώση του τουρισμού στην Χαλκιδική

Με βάση τα στοιχεία Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2002 η πτώση στην Χαλκιδική δεν είναι μεγάλη και με δεδομένο τις κρατήσεις για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο η συνολική πτώση θα […]

Με βάση τα στοιχεία Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2002 η πτώση στην Χαλκιδική<.> δεν είναι μεγάλη και με δεδομένο τις<...> κρατήσεις για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο η συνολική πτώση θα είναι μονοψήφιος αριθμός, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Μάκη Αθανασόπουλο.

Συγκεκριμένα το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου η Χαλκιδική παρουσίασε πτώση της τάξεως του -12%. Αναλυτικά, η τουριστική κίνηση το μήνα Μάιο ήταν μειωμένη κατά 15%, ενώ τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο περιορίσθηκε στο 10%. Τέλος Ιουλίου, τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής είχαν μέση πληρότητα 70%-75%.

Όμως αν ληφθούν υπόψη οι κρατήσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι τελικά η πτώση θα είναι κοντά στο 5%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του αριθμού των Γερμανών τουριστών, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν στην πρώτη θέση των ξένων επισκεπτών, ενώ μειωμένος είναι και ο αριθμός των Βρετανών. Ο κυριότερος λόγος των λιγότερων αφίξεων των Γερμανών και Βρετανών θεωρείται η οικονομική ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα συνεχισθεί και την ερχόμενη χρονιά.

Τονίζεται ότι, για φέτος, τα 180 μέλη της Ένωσης προχώρησαν σε εκπτώσεις 10%-15% για τους ξένους τουρίστες, ενώ κράτησαν σταθερές τις τιμές για τους Έλληνες.

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος για την περίοδο από το Δεκέμβριο 2002 μέχρι τον Απρίλιο του 2003, θα διατεθούν 180 εκατ. δρχ., για τη συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, προβολή δια άλλων μέσων αλλά και τη λειτουργία των δύο γραφείων δημοσίων σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί, σε Γερμανία και Αγγλία.

Στο κρίσιμο θέμα της προβολής, ο κ. Αθανασόπουλος καυτηρίασε την ολιγωρία που επιδεικνύει η πολιτεία, καθώς το ποσό των 45 εκατ. δρχ. που είχε εγκρίνει ο ΕΟΤ, ακόμη δεν έχει διατεθεί, ενώ σε επίπεδο Περιφέρειας -παρότι υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων από το ΠΕΠ- δεν έχει γίνει το παραμικρό. Μάλιστα, ακόμη δεν έχει καταλήξει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στο πώς θα μπορούσαν να ενταχθούν δράσεις στο ΠΕΠ, καθώς ο προηγούμενος γεν. γραμματέας υποστήριζε ότι θα έπρεπε να συσταθεί ενδιάμεσος φορέας και ο τωρινός προτείνει την απευθείας χρηματοδότηση, από τον ΕΟΤ Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, για την “αξιοπρεπή” προβολή του νομού απαιτείται ετησίως δαπάνη της τάξης των 600-700 εκατ. Δραχμών. Πολύ θετικά αποτελέσματα θα είχε και η δημιουργία γραφείων δημοσίων σχέσεων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, πιστεύει ο κ. Αθανασόπουλος.

Πάντως, η Ένωση (180 μέλη, με μονάδες με 28.000 κλίνες, που αντιστοιχούν στο 80% της συνολικής δυναμικότητας του νομού) έχει ήδη προγραμματίσει τη συμμετοχή της – από το Σεπτέμβριο του 2002 ως τον Απρίλιο του 2003- σε περίπου 17 διεθνείς εκθέσεις, σε Παρίσι, Λονδίνο, Βιέννη, Ουτρέχτη, Ζυρίχη, Πράγα, Μιλάνο, Μόναχο, Βερολίνο, Βουδαπέστη, Μόσχα κ.ά.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024