Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Προβληματισμός για την φορολόγηση των ξενοδοχείων που εφαρμόζουν το all inclusive

Βίκυ Καραντζαβέλου - 21 November 2002, 00:00

Η Ένωση Eλευθέρων Eπαγγελματιών Pόδου, που έχει εναντιωθεί στην ευρεία εφαρμογή του συστήματος all inclusive από ξενοδοχεία της Ρόδου, ανακοίνωσε ότι δίνει<...>

ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της φορολόγησης των προσφερομένων υπηρεσιών από τα ξενοδοχεία.

Η ένωση έχει στα χέρια της απόφαση του πρώην υφυπουργού οικονομικών Γ. Δρυ σχετικά με την φορολόγηση του all inclusive από την οποία διαφαίνεται το πρόβλημα.

Η απόφαση σχετικά με την φορολόγηση και το ΦΠΑ από υπηρεσίες all inclusive αναφέρει ότι “Kατά τη χρήση του έτους 1996 ορισμένες επιχειρήσεις εφαρμόζοντας το σύστημα all inclusive εισέπραξαν από τουριστικά πρακτορεία για τους πελάτες που τους έστειλαν καθορισμένη συνολική αμοιβή ανά πελάτη, για σύνολο υπηρεσιών που αναφέρονται παραπάνω. Δεδομένου όμως ότι, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, στο χαμηλό συντελεστή ΦΠA (8%) υπάγονται μόνον η διαμονή και η διατροφή που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, η χρήση των λοιπών εγκαταστάσεων καθώς και των λοιπών υπηρεσιών που τυχόν παρέχουν οι επιχειρήσεις αυτές υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠA (18%), δημιουργήθηκε πρόβλημα ως προς τον προσδιορισμό των εσόδων κατά ασκούμενη δραστηριότητα και ως προς την εκ του λόγου τούτου απόδοση του ΦΠA με τον οικείο συντελεστή ΦΠA κάθε μίας από αυτές. Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων αυτών έγινε δεκτό και μόνον για τη χρήση 1996 ο ΦΠA να αποδοθεί με βάση ειδική μέθοδο υπολογισμού των εσόδων που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠA (18%). H μέθοδος αυτή προσδιορισμού βασίστηκε στο ποσοστό που προέκυπτε από τα πραγματικά δεδομένα των πέντε προηγουμένων ετών κατά συντελεστή ΦΠA επί των φορολογητέων εσόδων της χρήσης κατά την οποία εφαρμόστηκε το σύστημα all inclusive. Επειδή πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν συνάψει συμβάσεις all inclusive για τη χρήση 1997 και πιθανώς να συνάψουν και σε επόμενα έτη, επειδή <>bη απεριόριστη χρήση τόσο των καταναλώσεων αλκοολούχων ποτών όσο και των εγκαταστάσεων που διαθέτουν οι ίδιες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στους πελάτες των πρακτορείων είναι δύσκολο να υπολογιστεί, ώστε να είναι δυνατός ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας κατά υπηρεσία και κατά συντελεστή ΦΠA και προκειμένου να διευκολυνθούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ως προς τον υπολογισμό και την απόδοση του ΦΠA γίνεται δεκτό όπως ένα ποσοστό 20% επί των ακαθαρίστων εσόδων που προκύπτουν από τις συμβάσεις all inclusive να υπάγεται σε συντελεστή ΦΠA 18%.”

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top