Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΧειμερινόςΟ μαθητικός τουρισμός λύση για την ανάπτυξη του εσωτερικού χειμερινού τουρισμού

Ο μαθητικός τουρισμός λύση για την ανάπτυξη του εσωτερικού χειμερινού τουρισμού

Ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα με στόχους την έμμεση προβολή της διαφοροποίησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, των χιονοδρομικών κέντρων, της ορεινής ενδοχώρας για την δημιουργία ουσιαστικών προοπτικών επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας του 2003…

Ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα με στόχους την έμμεση προβολή της διαφοροποίησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, των χιονοδρομικών<...> κέντρων, της ορεινής ενδοχώρας για την δημιουργία ουσιαστικών προοπτικών επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας του 2003 υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας, Ανάπτυξης και Εξωτερικών που συντονίζεται από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Στις λεπτομέρειες και τους στόχους του προγράμματος “Ευρωπαϊκή Χειμερινή Μαθητική Εβδομάδα”, αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσαν χθες, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Τάσος Χωμενίδης.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να συνυπάρξουν για μια εβδομάδα και να μοιραστούν την εμπειρία του ελληνικού βουνού, συνδυάζοντας διακοπές, αθλητικές δραστηριότητες και μάθηση.

Αν και οι άμεσοι στόχοι του προγράμματος δεν μπορούν παρά να είναι προς το παρόν καθαρά εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ουσιαστικά ανοίγει το θέμα που εδώ και χρόνια απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη μιας καλύτερης χρονικής διασποράς των διακοπών. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα είχε σοβαρότατες θετικές συνέπειες, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στο σύνολο των οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά και στην επιβάρυνση των υποδομών, οι οποίες σήμερα δέχονται σοβαρές πιέσεις για λίγους μήνες και παραμένουν ανενεργές για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όπως ανέφερε ο κ. Χωμενίδης ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να παίξει σοβαρό ρόλο στην χρονική επέκταση των διακοπών. Για παράδειγμα στην Γαλλία περίπου το 10% του πληθυσμού βρίσκεται καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους είτε σε διακοπές είτε σε εκπαιδευτικά ταξίδια.” Ακόμα, όμως, και αν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και το δημόσιο τομέα στην χώρα μας, ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν στην αποδοχή ενός προγράμματος χρονικής διασποράς της αδείας τους, ως “αδύναμος κρίκος” σε αυτή την προσπάθεια θα παρέμεναν οι μαθητικές διακοπές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μας ο υπουργός Παιδείας, δυστυχώς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει προοπτική να εξεταστεί η πιθανότητα χρονικής διαφοροποίησης των μαθητικών διακοπών.

Το σχέδιο του προγράμματος

Στο σχέδιο του προγράμματος “Ευρωπαϊκή Χειμερινή Μαθητική Εβδομάδα” περιλαμβάνονται τα εξής δεδομένα:

  • Η φιλοξενία μαθητών σχολείων της Ελλάδας και μαθητών σχολείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την χιονοδρομική περίοδο 2003 (9 εβδομάδες) στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.
  • Η διαμονή θα είναι πενθήμερη και κατά την διάρκεια της οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν από επαγγελματίες δασκάλους το άθλημα του σκι, να διδάσκονται τα μαθήματα του σχολείου τους από τους συνοδούς καθηγητές τους και παράλληλα να γνωριστούν με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες.
  • Τα τμήματα θα αποτελούνται από μαθητές της τρίτης γυμνασίου.
  • Οι μαθητές θα συνοδεύονται από τους δασκάλους / καθηγητές τους.
  • Οι μαθητές των σχολείων της Ένωσης θα διδάσκονται βασικά στοιχεία του πολιτισμού της Ελλάδας, σύμφωνα και με τα ερεθίσματα που ταυτόχρονα θα τους δίδονται κατά την διάρκεια της φιλοξενίας τους.
  • Τα μαθήματα θα διεξάγονται σε σχολικό συγκρότημα της Αράχωβας.
  • Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν, όπως προαναφέρθηκε, εκτός από τους Έλληνες μαθητές, μαθητές από ευρωπαϊκές χώρες, ενταγμένες ήδη και υπό ένταξη στην ΕΟΚ. Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν 35 μαθητές από κάθε χώρα ( συνολικά από 27 χώρες) και 70 Έλληνες μαθητές, ανά εβδομάδα.

Οι στόχοι

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου οι στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η πολιτική της Ελλάδας είναι πάνω απ΄ όλα πολιτική των πολιτών και της κοινωνίας των πολιτών. Η σύγκλιση δεν έχει μόνο οικονομικό περιεχόμενο αλλά και πολιτιστικό και πολιτισμικό. Σε αυτή την προοπτική, οι προτεινόμενες δράσεις είναι άμεσα συνυφασμένες με την φυσιογνωμία της Ελληνικής Κυβέρνησης και μπορούν να προσδώσουν το ιδιαίτερο χρώμα, που χρειάζεται να έχει η Ελληνική Προεδρία.
  • Επικοινωνιακά, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα το γεγονός ότι θα είναι για ένα εξάμηνο στο επίκεντρο της ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, θεωρούμε ότι θα αποδειχθεί επικοινωνιακά αποτελεσματικό, το να εμπλουτίζεται το πρόγραμμα των Πρωθυπουργών και λοιπών Αξιωματούχων των χωρών της ΕΕ, που θα βρίσκονται στην Ελλάδα, με την επίσκεψή τους στους μαθητές της χώρας τους στο “Σχολείο των Μαθητών της Ευρώπης”.
  • Τέλος, αλλά, όχι λιγότερο σημαντικό, η άμεση και έμμεση διαφήμιση της χώρας και των υποδομών της θα αποβεί χρήσιμη τόσο σε ότι αφορά στην γενικότερη εικόνα μας στην Ευρωπαϊκή Κοινή Γνώμη, όσο και ειδικότερα στην προβολή της φιλοξενίας και των δυνατοτήτων στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας. Aλλωστε, το όλο πρόγραμμα απευθύνεται σε δυνητικούς μελλοντικούς καταναλωτές του τουριστικού προϊόντος και συντείνει στην διαμόρφωση της απαιτούμενης βάσης, που θα τους κατευθύνει ως οικονομικά ενεργούς πολίτες στην χώρα μας.
  • Φορείς και χρηματοδότηση

    Την ευθύνη για την εφαρμογή της πρότασης θα την έχουν από κοινού το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΕΤΑ Α.Ε, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εξωτερικών.

    • Η διαμόρφωση του “μαθησιακού περιεχόμενου”, του προγράμματος θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας, σε στενή συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας των χωρών της Ε.Ε.
    • Η ευθύνη για την πραγματοποίηση των λοιπών δραστηριοτήτων του προγράμματος (μεταφορά, φιλοξενία, αναψυχή, αθλητισμός κλπ), θα βαρύνει την ΕΤΑ Α.Ε που έχει την επιτυχημένη εμπειρία της Χειμερινής μαθητικής εβδομάδας 2002, κατέχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της περιουσίας του ΕΟΤ, μεταξύ των οποίων και το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, και μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο μέρος των δράσεων, που θα αναπτυχθούν κατά την εφαρμογή του προγράμματος. Επιπλέον η ΕΤΑ Α.Ε έχει την δυνατότητα λόγω ευελιξίας, να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του Ιδιωτικού Τομέα, που θα απαιτηθούν για την εφαρμογή του εγχειρήματος.

    Η ΕΤΑ αναλαμβάνοντας ευρύτερες ευθύνες στο οργανωτικό και διαχειριστικό επίπεδο θα επιδιώξει να καταστήσει το πρόγραμμα πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο.

    Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, θα απαιτηθεί η, σε λογικά πλαίσια, αξιοποίηση του θεσμού της χορηγίας.
    Η ΕΤΑ θεωρεί ότι η, από την πλευρά της, συνδρομή είναι απολύτως ενταγμένη στον εταιρικό της σκοπό και ότι το γενικότερο ισοζύγιο κόστους – ωφέλειας για την ίδια θα αποβεί θετικό.

    Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

    Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

    Ετικέτες
    19/04/2024
    18/04/2024
    17/04/2024
    16/04/2024
    15/04/2024
    12/04/2024