Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Συμφώνησαν οι υπουργοί Μεταφορών για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό

Κάλη Δάφνη - 09 Δεκέμβριος 2002, 00:00

Επιτεύχθηκε συμφωνία στο Συμβούλιο υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού. Ειδικότερα, με τη συμφωνία αυτή προβλέπεται ένα Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας στην Ευρώπη...

Επιτεύχθηκε συμφωνία στο Συμβούλιο υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού. Ειδικότερα, με τη συμφωνία αυτή προβλέπεται<...>

ένα Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας στην Ευρώπη που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των καθυστερήσεων των πτήσεων των αεροσκαφών.
Με παρεμβάσεις του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστου Βερελή, έγιναν δεκτές όλες οι ελληνικές προτάσεις που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία των στρατιωτικών επιχειρήσεων και ασκήσεων αφενός και αφετέρου ολόκληρο το FIR Αθηνών εντάσσεται στο υπό δημιουργία Ευρωπαϊκό σχήμα.

«Βοηθάμε σε μια μέγιστη αλλαγή στις αεροπορικές μεταφορές στην Ευρώπη, η οποία θα ωφελήσει τους επιβάτες και τις αεροπορικές εταιρείες καθώς θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες πτήσεων και θα αυξήσει την ασφάλεια» είπε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη για θέματα Μεταφορών και Ενέργειας Loyola de Palacio, μετά την επίτευξη συμφωνίας από το Συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών . «Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Ουρανός δεν θα είναι πια ένα συνονθύλευμα διαφορετικών συστημάτων, αλλά, ένα γνήσιο συνεκτικό σύνολο προς όφελος όλων των Ευρωπαίων. Ελπίζω τώρα ότι θα  υπάρξει μια οριστική υιοθέτηση στους επόμενους μήνες, ώστε να εκπληρωθεί η αναληφθείσα υποχρέωση για εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2004.  Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η εργασία των οποίων είναι κρίσιμη για ένα ασφαλή και αποδοτικό ενιαίο ευρωπαϊκό ουρανό».

Αυτό το πακέτο των προτάσεων για τη διαχείριση της αεροπορικής κυκλοφορίας σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ένα Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2004. Καθορίζει τους στόχους του Ενιαίου Ευρωπαϊκού ουρανού και των λειτουργικών αρχών του, βασισμένων σε έξι κύριες γραμμές δράσεις: κοινή διαχείριση του εναέριου χώρου, καθιέρωση εθνικών εποπτικών αρχών, βαθμιαία ολοκλήρωση της πολιτικής και στρατιωτικής διαχείρισης, θεσμική σύμπραξη μεταξύ της Ε.Ε. και του Eurocontrol, εισαγωγή της κατάλληλης σύγχρονης τεχνολογίας και καλύτερος συντονισμός της πολιτικής των ανθρώπινων πόρων στον τομέα ελέγχου κυκλοφορίας.

Με σκοπό την επιτάχυνση της δημιουργίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, η συμφωνία καλύπτει, επίσης, τρεις προτάσεις που αφορούν τα πρώτα συγκεκριμένα μέτρα:  παροχή των υπηρεσιών της αεροναυσιπλοϊας, οργάνωση και χρήση του εναέριου χώρου και συμβατότητα του εξοπλισμού.

Η Ευρώπη απολαμβάνει ένα υψηλό επίπεδο αεροπορικής ασφάλειας. Εντούτοις, η σταθερή αύξηση της αεροπορικής κίνησης θέτει πιέσεις στον τομέα της ασφάλειας και αυτό έχει επιπτώσεις όσον αφορά στις καθυστερήσεις. Τα τεχνικά μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της διαχείρισης  του εναέριου χώρου τα τελευταία έτη έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετη χωρητικότητα, αλλά αυτή συχνά ξεπερνιέται από την αύξηση της κυκλοφορίας. Ο Ευρωπαίοι τώρα απαιτούν καλύτερη ποιότητα στις υπηρεσίες αερομεταφορών, ειδικά όσον αφορά στην ακρίβεια, δεδομένου ότι δεν είναι πλέον εξαίρεση το γεγονός ότι οι πτήσεις καθυστερούν περισσότερο από μισή ώρα.

Η εφαρμογή του Ενιαίου Ουρανού θα καταστήσει δυνατή την αποφυγή και τη διαχείριση κρίσεων περισσότερο αποτελεσματικά, χάρις σε μια καλύτερη διαχείριση της αεροπορικής κίνησης και εναρμόνιση των διαδικασιών και τεχνολογιών καθώς και καλύτερη συνεργασία μεταξύ όλων των συμμέτοχων, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών. Αυτή είναι μια επιπλέον εγγύηση για βελτιωμένη ασφάλεια

Αναμένεται, τέλος, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος.
Τις σχετικές διαπραγματεύσεις θα αναλάβει η Ελληνική Προεδρία στο πλαίσιο συναπόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top