Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Σε ποιοτική αναβάθμιση στοχεύει το νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση

Θοδωρής Κουμέλης - 11 Δεκέμβριος 2002, 00:00

Η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της τουριστικής μας πολιτικής δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος σχετικά με το νομοσχέδιο περί τουριστικής εκπαίδευσης...

Η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της τουριστικής μας πολιτικής δήλωσε ο υπουργός<...>

Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος σχετικά με το νομοσχέδιο περί τουριστικής εκπαίδευσης που συζητήθηκε χθες στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. “Στη σημερινή εποχή του έντονου ανταγωνισμού διεθνώς, η μάχη της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού τουρισμού θα κριθεί στην ποιότητα και στην ποικιλομορφία. Με το σημερινό νομοσχέδιό μας για την τουριστική εκπαίδευση και τον τουρισμό γενικότερα προωθούμε αυτό το στόχο” τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

  • Με το σχέδιο νόμου ο μέχρι σήμερα Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης - μετονομάζονται σε Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης. Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου ο ΟΤΕΚ θα είναι ο οργανισμός που θα έχει την κύρια ευθύνη για την παροχή τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • Ο ΟΤΕΚ στο πλαίσιο των σκοπών του θα παρέχει εκπαίδευση: Σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, όπου με το νόμο επιχειρείται η ουσιαστική και όχι τύποις αναβάθμισή τους. Έτσι, λοιπόν, δημιουργείται μια καινούργια δομή των σχολών αυτών με θεσμοθετημένα όργανα διοίκησης (διευθυντής, συντονιστικό συμβούλιο, προϊστάμενος τμήματος, συνέλευση τμήματος) με θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο απαιτείται να έχει ιδιαίτερα αυξημένα τυπικά προσόντα, με ειδικό εκλεκτορικό σώμα για την διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στην επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού των ανώτερων σχολών, με ρυθμίσεις για τα συγγράμματα, τα προγράμματα σπουδών, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις εκπαιδευτικών κ.λπ. Σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο ΟΤΕΚ θα μπορεί να ιδρύει και να λειτουργεί Τ.Ε.Ε. Α΄ και Β΄ κύκλου σε ειδικότητες του τουριστικού τομέα. Μέχρι σήμερα οι Σ.Τ.Ε. είχαν τη δυνατότητα να ιδρύουν μόνο Τ.Ε.Ε. Α΄ κύκλου. Σε επίπεδο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο ΟΤΕΚ θα μπορεί να ιδρύει και να λειτουργεί Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ι.Ε.Κ.. Μέχρι σήμερα αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε με αποτέλεσμα τα μεταλυκειακά τμήματα των Σ.Τ.Ε. να λειτουργούν με διατάξεις που αφορούσαν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης ο ΟΤΕΚ θα μπορεί να ιδρύει Κ.Ε.Κ. και να λειτουργεί τμήματα μετεκπαίδευσης εργαζομένων στον τουριστικό τομέα.
  • Επίσης, ο ΟΤΕΚ θα έχε ι υπό την ευθύνη του τις σχολές ξεναγών.
  • Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου παρέχεται στον ΟΤΕΚ η δυνατότητα να ιδρύει τμήματα εξειδίκευσης και επιμόρφωσης των αποφοίτων του αλλά και αποφοίτων άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τα τμήματα αυτά προβλέπεται για πρώτη φορά ότι μπορούν να είναι και ξενόγλωσσα, αφού ο τουρισμός είναι ο τομέας στον οποίο η γνώση της ξένης γλώσσας είναι αναγκαία προϋπόθεση για κάθε θέση εργασίας.
  • Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στον ΟΤΕΚ να ιδρύει γραφεία διασύνδεσης της τουριστικής εκπαίδευσης με την τουριστική αγορά,  ώστε να διασφαλιστεί αφενός ότι οι απόφοιτοι θα μπορούν ευκολότερα να προσανατολιστούν στην εύρεση εργασίας αφετέρου δε ότι οι ειδικότητες που θα λειτουργούν στα διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης θα είναι συμβατές με τις ανάγκες τις αγοράς εργασίας.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top