Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜειωμένη η ανταγωνιστικότητα της χώρας στη διεθνή συνεδριακή αγορά

Μειωμένη η ανταγωνιστικότητα της χώρας στη διεθνή συνεδριακή αγορά

Η έλλειψη Convention Bureaux και Συνεδριακών Κέντρων μεγάλης χωρητικότητας μειώνει αισθητά της ανταγωνιστικότητα της χώρας μας στη διεθνή συνεδριακή αγορά επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΠΟΣ Δ. Μάντζιος στη διάρκεια συνέντευξης […]

Η έλλειψη Convention Bureaux και Συνεδριακών Κέντρων μεγάλης χωρητικότητας μειώνει αισθητά της ανταγωνιστικότητα της χώρας μας<...> στη διεθνή συνεδριακή αγορά επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΠΟΣ Δ. Μάντζιος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μάντζιος η Ελλάδα κατατάσσεται σε πολύ χαμηλότερη θέση για το 2001 και συγκεκριμένα στην 20η, σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς της Μεσογείου όπως η Ισπανία και η Ιταλία (6η) ή η Πορτογαλία (16η). Αντίθετα, συμβαίνει το δυσάρεστο γεγονός η πόλη που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Αθήνα, να μη συγκαταλέγεται ούτε ανάμεσα στις 25 πρώτες συνεδριακές πόλεις, σύμφωνα με την κατάταξη του ICCA, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχε αυξηθεί η ζήτηση για την διοργάνωση των διεθνών εκδηλώσεων, όχι μόνο για την πρωτεύουσα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Ο πρόεδρος του ΣΕΠΟΣ τόνισε ακόμα ότι για το 2003 η Αθήνα έχει αναλάβει τη διοργάνωση μόνο 5 μεγάλων διεθνών συνεδρίων, αναφέροντας ότι το 2001 σε όλη την Ελλάδα έγιναν μόνο 45 διεθνή συνέδρια, ενώ το 2000 και το 1999 πραγματοποιήθηκαν 37 και 55 διεθνή συνέδρια αντίστοιχα.

Όσον αφορά στην ίδρυση του Convention Bureau της Αθήνας “δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα ακόμα και τα πάντα βρίσκονται στα “υπόψη””, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζιος., επισημαίνοντας ότι το Δεκέμβρη του 2001 ο ΣΕΠΟΣ είχε διαβιβάσει στον τότε πρόεδρο και τον νομικό σύμβουλο του ΕΟΤ καταστατική και οικονομοτεχνική μελέτη για τη δημιουργία Convention Bureau, την οποία είχε επιμεληθεί ο γ.γ. του Συνδέσμου Ζ. Καπλανίδης, σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους του εξωτερικού. Ο ΣΕΠΟΣ τότε είχε αναγγείλει την ίδρυση του Convention Bureau της Αθήνας, την οποία σταμάτησε διότι εν τω μεταξύ έγινε σχετική αναγγελία ίδρυσης από τον υπουργό Ανάπτυξης. Στην συνέχεια, επειδή ο ΕΟΤ δεν μπορούσε, όπως ειπώθηκε από τον Οργανισμό, να αναλάβει τη διαδικασία, η υπόθεση ανατέθηκε στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, η οποία προκήρυξε και ανέθεσε νέα μελέτη για την ίδρυση του C.Β. Αθήνας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι όταν γενικός γραμματέας του ΕΟΤ ήταν ο Ε. Γιαννακόπουλος είχε προκηρύξει σχετική μελέτη, που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το κόστος της οποίας ήταν 50 εκατ. δρχ.

Για την έλλειψη Συνεδριακών Κέντρων μεγάλης χωρητικότητας ο κ. Μάντζιος είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 53 συνεδριακά κέντρα, ελάχιστα όμως μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλα συνέδρια, γεγονός που οδηγεί στο να χάνονται σημαντικές ευκαιρίες.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι το 2001 λόγω της έλλειψης κατάλληλης υποδομής χάθηκαν για την Ελλάδα 11 συνέδρια με μέσο όρο 5.000 συνέδρους το καθένα, δηλ. 55.000 σύνεδροι, ο αριθμός των οποίων μαζί με τα συνοδά μέλη ανέρχεται σε 70.000 περίπου και αντιστοιχούν από άποψη εσόδων με το χάσιμο 500.000-600.000 τουριστών.

Σημειώνεται, ότι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα μετατρέψιμο Συνεδριακό Κέντρο στην Ελλάδα είναι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (14.690 άτομα), το οποίο όμως αφενός έχει μεγάλο κόστος μετατροπής, αφετέρου συχνά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των συνέδρων, αφού η διάταξή του δεν επιτρέπει να διασπαστεί σε μικρότερες συνεδριακές αίθουσες .

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΟΣ στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 292 ξενοδοχεία που διαθέτουν 1029 συνεδριακές αίθουσες με μέγιστη αθροιστική χωρητικότητα 135.479 άτομα και 53 συνεδριακά κέντρα δυναμικότητας 218 αιθουσών με μέγιστη αθροιστική χωρητικότητα 50.041 άτομα. Τονίστηκε ακόμα ότι σήμερα τα περισσότερα συνέδρια στη χώρα μας είναι μικρότερα των 1000 ατόμων. Ο κ. Μάντζιος είπε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2005 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου στο πρώην ανατολικό αερολιμένα του Ελληνικού, για το οποίο ο ΣΕΠΟΣ έχει θεωρεί ότι πρέπει να έχει δυναμικότητα 7.000-8.000 ατόμων.

Σχετικά με την έλλειψη διαφήμισης ο κ. Μάντζιος τόνισε ότι αν και ο υφυπουργός Τουρισμού Δ. Γεωργακόπουλος είχε εξαγγείλει ότι θα διατεθούν 800.000.000 δρχ. για την προβολή του συνεδριακού τουρισμού τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΟΣ υπογράμμισε ακόμα ότι αν και ο αναπτυξιακός νόμος και το Γ΄ ΚΠΣ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία συνεδριακών κέντρων, προσφέροντας σημαντικά κίνητρα και επιχορηγήσεις εξαιτίας, της μεγάλης γραφειοκρατίας, που αποτρέπει τους επιχειρηματίες να μπουν στη διαδικασία να ζητήσουν χρηματοδότηση, μόνο τρία έργα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του ΕΠΑΝ.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των επαγγελματιών διοργανωτών συνεδρίων είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από άτομα που διοργανώνουν συνέδρια χωρίς να έχουν ουδεμία σχέση με τον τομέα. Η πάταξη όμως του αθέμιτου ανταγωνισμού που είναι πολύ επιζήμιος τόσο για την οικονομία όσο και για τη συνεδριακή εικόνα της Ελλάδας, είναι σχεδόν αδύνατη, λόγω της έλλειψης ειδικής νομοθεσίας για την κατοχύρωση του επαγγέλματος. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη επίσημου μητρώου συνεδρίων διότι θα συμβάλλει σημαντικά, εκτός από την πάταξη της παραοικονομίας, στην καταγραφή των τάσεων της αγοράς, πάνω στις οποίες θα πρέπει να βασίζονται οι στρατηγικές marketing του συνεδριακού προϊόντος προκειμένου να είναι αποτελεσματικό.

Tέλος τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΠΟΣ αναφέρθηκαν στις δράσεις του όσον αφορά στις προτάσεις λύσεων και ασκήσεις πιέσεων για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου όσο και σε γενικότερες δράσεις όπως την συμμετοχή του στο επιχειρηματικό σχήμα της ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ – ΘΗΤΑ ΙΝΤΕΡΚΑΤ ΑΤΕ για τη δημιουργία το Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου Αθηνών, την έκδοση τριών συνεδριακών οδηγών από το 2000 και την έκδοση τέταρτου το 2002, την έκδοση των οδηγών αυτών σε CD-Rom, την εκδοση επιτραπέζιου ημερολόγιου, τη συμμετοχή σε συνεδριακές εκθέσεις του εξωτερικού (Confex, EIBTM) κ.α.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024