Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Κύπρος

Πέντε υπουργοί αναζητούν λύσεις για την visa Shengen

Θοδωρής Κουμέλης - 20 Δεκέμβριος 2002, 00:00

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Νίκος Α. Ρολάνδης, προήδρευσε εχθές σύσκεψης της εξ Υπουργών Επιτροπής πέντε υπουργείων για το θέμα της Έκδοσης Θεωρήσεων Εισόδου...

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου  Νίκος Α. Ρολάνδης, προήδρευσε εχθές σύσκεψης της εξ Υπουργών Επιτροπής<...>

πέντε υπουργείων για το θέμα της Έκδοσης Θεωρήσεων Εισόδου (visa) στους Ρώσους υπηκόους.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι συνεχίζεται η οργανωτική εργασία σχετικά με το θέμα αυτό και που αφορά εκτός της Ρωσίας άλλες χώρες που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών καθώς επίσης και τις Αραβικές χώρες.

“Μιλούμε για ένα τουριστικό ρεύμα της τάξης των 170.000 - 180.000 τουριστών. Κατά συνέπεια, το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Έτσι, λόγω τουρισμού, αυτή η Επιτροπή τελεί υπό την προεδρία του δικού μας Υπουργείου. Η εργασία προχωρεί σταδιακά.” σημείωσε ο κ. Ρολάνδης.
Η επιτροπή εξετάζει μια σειρά από θέματα που αφορούν: στις κτηριακές εγκαταστάσεις, στη στελέχωση, στον τρόπο μεταφοράς με ειδικό ταχυδρομείο των διαβατηρίων, στις ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις που πρέπει να υπάρξουν, στη σύνδεση με οργανωτές ταξιδίων, στο λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και σε αρκετά άλλα εξειδικευμένα θέματα.

“Είναι εδώ όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες γι΄ αυτό το θέμα, δηλαδή συνολικά πέντε Υπουργεία. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί περί τις 15 Ιανουαρίου 2003. Κάθε Υπηρεσία αναλαμβάνει το δικό της τομέα ευθύνης και, μέχρι τώρα, προχωρούμε αρκετά ικανοποιητικά” δήλωσε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τις θεωρήσεις εισόδου, ο κ. Ρολάνδης διευκρίνισε: “Είναι υποχρεωτικό. Αυτές οι βίζες δεν μπορούν να εκδίδονται στα αεροδρόμιά μας, όπως γινόταν στο παρελθόν, σε κάποιες περιπτώσεις, ούτε καν στο αεροδρόμιο της χώρας προέλευσης. Η βίζα πρέπει να εκδίδεται από κανονικό προξενικό γραφείο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε οι Επίτιμοι Πρόξενοι μπορούν να εκδίδουν βίζες”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το πόσο στοιχίζει η visa, ο κ. Ρολάνδης είπε: “Υπάρχει ένα μίνιμουμ ποσό, το οποίο καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και που είναι 15 ευρώ. Από εκεί και πέρα θα υπάρχει και κάποιο άλλο ποσό, ελπίζω όχι πολύ υψηλό, και είναι μέσα στα υπό διερεύνηση θέματα, το οποίο θα χρεώνει ο οργανωτής ταξιδίων για τη δική του υπηρεσία. Τα 15 ευρώ θα τα παίρνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Έτσι, δημιουργούμε και κάποιο ταμείο, το οποίο δικαιολογεί και τα έξοδα που θα έχουμε. Το ποσό που θα χρεώνουν οι οργανωτές ταξιδίων προσπαθούμε να το θέσουμε κάτω από κάποιον έλεγχο. Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε στη σημερινή σύσκεψη”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top