Η ελληνική τουριστική εκπαίδευση πρέπει να ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και όχι του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζει η<...>
Ακαδημία Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΑΤΕΜ) σε ανακοίνωσή της όπου εκφράζονται οι θέσεις της για το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ.
Η ΑΤΕΜ υπογραμμίζει ότι από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεώς της, αλλά και από τους βασικούς σκοπούς του Καταστατικού της έθεσε την τουριστική εκπαίδευση στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της. Το ενδιαφέρον της, μάλιστα, το έδειξε έμπρακτα πρόσφατα με τη διοργάνωση στις 18 Νοεμβρίου 2002 στο ξενοδοχείο St. Georges Lycabettus ημερίδας αφιερωμένης στην ελληνική τουριστική εκπαίδευση, με τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων –πλην των ΣΤΕ. (κεντρική υπηρεσία) που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση– με σημαντικά συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν στον τουριστικό και οικονομικό Τύπο.
Ένα δεκαπενθήμερο περίπου μετά, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο υπουργός Ανάπτυξης ΄Ακης Τσοχατζόπουλος, έδωσε στη δημοσιότητα ένα νομοσχέδιο με τίτλο «Τουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις», το οποίο εμφάνισε -και έτσι το παρουσίασε ο τουριστικός τύπος- ως «Nομοσχέδιο αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα» και αφορά το ΝΠΔΔ με την επωνυμία ‘Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης‘ (ΣΤΕ) μέσω 36 άρθρων, που αφορούν στο σύνολο των μέχρι σήμερα σχολών που υπάγονταν στις ΣΤΕ.
«Δυο τρεις ημέρες μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου», αναφέρει η ανακοίνωση, «υπήρξαν αντιδράσεις:
Η ΑΤΕΜ έχει την άποψη, ότι τέτοιας σοβαρότητας θέματα για τον τουρισμό μας συνολικά, δεν μπορούν και δεν πρέπει να προτείνονται, παρά μόνον όταν έχει προηγηθεί:
Καταλήγοντας η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η ΑΤΕΜ πέρα και πάνω απ΄ όλα πιστεύει και υποστηρίζει ότι το 2003 η Ελληνική Τουριστική Εκπαίδευση δεν μπορεί, παρά να ανήκει στην αρμοδιότητα ενός και μόνου υπουργείου με ενιαία μορφή. Και αυτό ασφαλώς είναι το υπουργείο Παιδείας (και όχι το υπουργείο Ανάπτυξης), όπως συμβαίνει σε όλον το σύγχρονο αναπτυγμένο τουριστικά κόσμο.