Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτο υπουργείο Παιδείας πρέπει να υπάγονται οι ΣΤΕ

Στο υπουργείο Παιδείας πρέπει να υπάγονται οι ΣΤΕ

Η ελληνική τουριστική εκπαίδευση πρέπει να ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και όχι του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζει η Ακαδημία Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΑΤΕΜ)…

Η ελληνική τουριστική εκπαίδευση πρέπει να ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και όχι του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζει η<...> Ακαδημία Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΑΤΕΜ) σε ανακοίνωσή της όπου εκφράζονται οι θέσεις της για το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ.

Η ΑΤΕΜ υπογραμμίζει ότι από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεώς της, αλλά και από τους βασικούς σκοπούς του Καταστατικού της έθεσε την τουριστική εκπαίδευση στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της. Το ενδιαφέρον της, μάλιστα, το έδειξε έμπρακτα πρόσφατα με τη διοργάνωση στις 18 Νοεμβρίου 2002 στο ξενοδοχείο St. Georges Lycabettus ημερίδας αφιερωμένης στην ελληνική τουριστική εκπαίδευση, με τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων –πλην των ΣΤΕ. (κεντρική υπηρεσία) που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση– με σημαντικά συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν στον τουριστικό και οικονομικό Τύπο.

Ένα δεκαπενθήμερο περίπου μετά, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο υπουργός Ανάπτυξης ΄Ακης Τσοχατζόπουλος, έδωσε στη δημοσιότητα ένα νομοσχέδιο με τίτλο «Τουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις», το οποίο εμφάνισε -και έτσι το παρουσίασε ο τουριστικός τύπος- ως «Nομοσχέδιο αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα» και αφορά το ΝΠΔΔ με την επωνυμία ‘Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης‘ (ΣΤΕ) μέσω 36 άρθρων, που αφορούν στο σύνολο των μέχρι σήμερα σχολών που υπάγονταν στις ΣΤΕ.

«Δυο τρεις ημέρες μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου», αναφέρει η ανακοίνωση, «υπήρξαν αντιδράσεις:

  • Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΣΤΕ αντέδρασε με απεργία -με δήθεν αιτιολογία την παραχώρηση του ξενοδοχείου της Αναβύσσου στα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ), διότι διακυβεύεται η επόμενη εκπαιδευτική χρονιά » -παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργού για σχετική συμφωνία με τους εργαζομένους.
  • Ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένος σαφής, ξεκάθαρος στόχος που θα συγκεντρώνει όλες τις δράσεις και τα επίπεδα εκπαίδευσης στο νομοσχέδιο, έτσι όπως τα αντιλαμβάνεται η σημερινή αγορά εργασίας στον τόπο μας, ενώ επισήμανε την έλλειψη ισοτιμίας των ανώτερων σχολών με αυτές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα προβλήματα σε σχέση με τα προσόντα του προσωπικού και ακόμη αντέδρασε στην εκποίηση της περιουσίας των Σχολών και μεταβίβασή τους στα ΕΤΑ.
  • Αρκετοί επιστήμονες, ερευνητές, αρθρογράφοι και σχολιαστές τόνισαν το αδιέξοδο που προτείνει το νομοσχέδιο –ειδικά για τις ανώτερες σχολές ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΑΝ– και το ότι στο νομοσχέδιο τον πρώτο λόγο φαίνεται να έχει η κατάρτιση και όχι η εκπαίδευση στελεχών, ιδίως όταν πρόκειται για αναβαθμισμένες σχολές όπως προτείνεται.

Η ΑΤΕΜ έχει την άποψη, ότι τέτοιας σοβαρότητας θέματα για τον τουρισμό μας συνολικά, δεν μπορούν και δεν πρέπει να προτείνονται, παρά μόνον όταν έχει προηγηθεί:

  • α) γόνιμος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της εκπαίδευσης,
  • β) εκτενής συζήτηση με τους κύριους κλαδικούς συνδικαλιστικούς φορείς του ελληνικού τουρισμού,
  • γ) έρευνα των δεδομένων παραγωγής στελεχών και εργαζομένων από όλες τις τουριστικές σχολές της χώρας».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η ΑΤΕΜ πέρα και πάνω απ΄ όλα πιστεύει και υποστηρίζει ότι το 2003 η Ελληνική Τουριστική Εκπαίδευση δεν μπορεί, παρά να ανήκει στην αρμοδιότητα ενός και μόνου υπουργείου με ενιαία μορφή. Και αυτό ασφαλώς είναι το υπουργείο Παιδείας (και όχι το υπουργείο Ανάπτυξης), όπως συμβαίνει σε όλον το σύγχρονο αναπτυγμένο τουριστικά κόσμο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024