Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Καταδίκη της Ιταλίας από την Ε.Ε. για διακρίσεις στην είσοδο σε μουσεία και μνημεία

Κάλη Δάφνη - 17 Ιανουάριος 2003, 00:00

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ιταλία καταδικάστηκε για τις διαφορετικές προνομιακές τιμές<...>

που επέβαλε στην είσοδο πολιτιστικών και αρχαιολογικών χώρων για τους κατοίκους της Ιταλίας προκαλώντας έτσι διακρίσεις.

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο όταν έγιναν παράπονα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διακρίσεις ανάλογα με τον τόπο κατοικίας ή ανάλογα με την εθνικότητα σε σχέση με το κόστος της εισόδου στα ιταλικά μουσεία. Ακόμα, και το διαφορετικό κόστος για τα άτομα που είναι πάνω από 60 ή 65 ετών θεωρήθηκε διάκριση.

Αρχικά, σύμφωνα με τον νόμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στην Ιταλία μια τυπική επισήμανση να συμμορφωθεί με την αρχή της ισότητας και των μη διακρίσεων.

Η ιταλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Επιτροπή για την άμεση αλλαγή στην νομοθεσία της, που θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες με ηλικία άνω από 60 ή 65 χρόνων, στους οποίους μάλιστα θα μπορούσε να δοθεί και δωρεάν είσοδος στα ιταλικά μουσεία, κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσε προνόμιο μόνο των Ιταλών πολιτών.

Αυτή η αλλαγή στη νομοθεσία αφορούσε μόνο τα εθνικά μουσεία και όχι τα δημοτικά και τα υπόλοιπα μνημεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Φλωρεντίας, της Πάντοβα, της Βενετίας και άλλων. Η Ε.Ε. έλαβε έτσι την απόφαση να απαγορεύονται οι εθνικές νομοθεσίες που αφορούν στο κόστος των εισιτηρίων των μνημείων των κρατών μελών και ορίζουν διακρίσεις που επηρεάζουν μόνο τους ξένους τουρίστες. Επιπλέον, με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, όλες οι διακρίσεις που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα απαγορεύονται.

Η Ιταλία δεν αρνήθηκε αυτή τη διάκριση αλλά θέλησε να την αιτιολογήσει, παρουσιάζοντας το σκεπτικό με το οποίο είχε επιβάλει το νόμο. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν δέχθηκε τα επιχειρήματα της Ιταλίας και αποφάνθηκε ότι παραβίασε το νόμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ίση μεταχείριση, επιτρέποντας διακρίσεις και θέτοντας τιμές τέτοιες που ήταν προς όφελος μόνο ορισμένων κατηγοριών πολιτών και συγκεκριμένα αυτών με ιταλική υπηκοότητα που έχουν ηλικία άνω των 60 ή 65 ετών και κατοικούν κοντά στα μνημεία.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top