Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΕυρεία σύσκεψη αρμόδιων φορέων της Κύπρου για τις βίζες

Ευρεία σύσκεψη αρμόδιων φορέων της Κύπρου για τις βίζες

Το θέμα της έκδοσης βίζας για πολίτες που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας ανεξάρτητων κρατών και αραβικές χώρες εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του […]

Το θέμα της έκδοσης βίζας για πολίτες που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας ανεξάρτητων κρατών και αραβικές χώρες εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη<...>, υπό την προεδρία του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Ν. Ρολάνδη, όλων των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών της κυβέρνησης,

Όπως δήλωσε ο κ. Ρολάνδης, μετά το πέρας της σύσκεψης, το σύνολο των τουριστών από τις χώρες αυτές που επισκέπτονται την Κύπρο πλησιάζει τις 200.000, από τους οποίους οι 140.000 προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι διευθετήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία προχωρούν ικανοποιητικά αλλά με αργό ρυθμό διότι υπάρχουν πολλές διατυπώσεις σχετικά με την εξασφάλιση κτηρίων, προσωπικού και εγκατάσταση μηχανογραφικού εξοπλισμού.

Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει για δέκα περίπου χώρες, από τις οποίες οι έξι-επτά στον Αραβικό Κόλπο και 2-3 χώρες όπως η Ουκρανία και Λευκορωσία, διότι δεν υπάρχουν εκεί προξενικές αρχές της Κύπρου και κάποια στιγμή δεν θα είναι δυνατόν να εκδίδονται βίζες στα αεροδρόμια. Να σημειωθεί ότι ο εισερχόμενος τουρισμός από αυτές τις χώρες ανέρχεται σε 50 – 60.000 επισκέπτες, τα έσοδα από τους οποίους ανέρχονται σε 40-50 εκατ. δολάρια ετησίως.

Ο υπουργός σημείωσε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών ανέλαβαν να μελετήσουν λεπτομερώς την κατάσταση και υπολογίζεται ότι θα έχουν απαντήσεις σε 20 περίπου ημέρες, όποτε και θα συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν αυτές οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, ο Ρολάνδης είπε: “Αυτή είναι η προσπάθεια αλλά θα έχουμε κάποιο κόστος διότι πρέπει να υπάρξει προξενική παρουσία σ΄ αυτές τις χώρες, που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, στους προσεχείς μήνες. Αυτή η προξενική παρουσία συνεπάγεται κάποιο κόστος για την Κυπριακή Δημοκρατία. Φυσικά, ένα μέρος αυτού του κόστους θα το παίρνουμε πίσω από τις βίζες που θα εκδίδονται αλλά πρέπει να δούμε το όφελος της ευρύτερης υποδομής. Προχωρούμε λοιπόν μαζί με όλα τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες και πρέπει να πω ότι κινούνται όλοι αρκετά ικανοποιητικά για να πετύχουμε τα χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να συμπληρωθεί αυτό το θέμα. Να υποδείξω ότι πάρα πολλές χώρες έχουν σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή όπως είναι η περίπτωση των υπό ένταξη χωρών αλλά και αρκετές χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να έχουν προβλήματα λόγω αυτής της ανάγκης θεώρησης των διαβατηρίων”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024