Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςCar RentalsΧτύπημα στα Rent-a-Car o νόμος 4530/2018 του Υπουργείου Μεταφορών, λέει ο ΣΤΕΕΑΕ
Ενοικίαση αυτοκινήτων

Χτύπημα στα Rent-a-Car o νόμος 4530/2018 του Υπουργείου Μεταφορών, λέει ο ΣΤΕΕΑΕ

Η διάταξη για την ‘απαιτούμενη Άδεια Οδήγησης’ κάνει διάκριση σε βάρος των επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων, αφού μόνο σε αυτές έχει εφαρμογή.

Ακόμη και στο σημείο να αρνούνται ενοικιάσεις αυτοκινήτων σε τουρίστες εκτός ΕΕ έχουν φτάσει επιχειρήσεις Rent-a-Car λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί με τον πρόσφατο νόμο 4530/2018 του Υπουργείου Μεταφορών.

Πράγματι, σε διάταξη του (άρθρο 31, παρ.2) ορίζονται βαριά πρόστιμα – που φτάνουν μέχρι και σε κατάσχεση οχήματος! – για την περίπτωση που θα ενοικιαστεί αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα σε άτομο που δεν έχει την “απαιτούμενη άδεια οδήγησης”.  Μάλιστα, το πρόστιμο επιβάλλεται εξίσου και στην επιχείρηση και στον οδηγό.

Και ενώ σκοπός της διάταξης είναι να αποτρέψει, αλλά και να τιμωρήσει όσους οδηγούν / ενοικιάζουν οχήματα χωρίς την κατάλληλη κατηγορία άδειας (‘Α’ για μοτοσικλέτα, ‘Β’ για αυτοκίνητο κ.ο.κ.), η έλλειψη διευκρινίσεων εκ μέρους του υπουργείου έχει οδηγήσει σε παρερμηνεία και επιβολή βαριών προστίμων σε περιπτώσεις που –κακώς– ο οδηγός δεν είχε Διεθνή Άδεια Οδήγησης”, αναφέρει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΤΕΕΑΕ).

“Όμως, η έλλειψη Διεθνούς Άδειας είναι τυπική παράβαση: η ικανότητα για οδήγηση πιστοποιείται μόνο από την Εθνική Άδεια, μόνη της δεν έχει καμία ισχύ, απλά πρέπει να συνοδεύει την Εθνική, γιατί έτσι ορίζουν διεθνείς διακρατικές συμφωνίες και ο ΚΟΚ προβλέπει σημαντικά ηπιότερες κυρώσεις.

Δε θα πρέπει δε να παρακάμψουμε το γεγονός ότι η διάταξη για την ‘απαιτούμενη Άδεια Οδήγησης’ κάνει διάκριση σε βάρος των επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων, αφού μόνο σε αυτές έχει εφαρμογή. Δηλαδή, αν ιδιώτης δώσει σε φίλο, συγγενή κ.λπ. να οδηγήσει τη μοτοσικλέτα του χωρίς να έχει δίπλωμα ‘Α’ Κατηγορίας, τότε δεν εφαρμόζονται τα πρόστιμα του ν.4530/2018, άρθρο 31, παρ.2.

Και αυτό το θέμα είναι σοβαρό, αλλά τώρα εκείνο που προέχει είναι το Υπουργείο Μεταφορών να δείξει ευαισθησία και να διευκρινίσει άμεσα ότι η επίμαχη διάταξη του ν. 4530/2018, άρθρο 31, παρ.2 δεν αφορά στη Διεθνή Άδεια Οδήγησης. Η καλοκαιρινή σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και δεν μπορούμε ως χώρα να διακινδυνέψουμε την καλή εικόνα μας με τουρίστες που γυρνώντας στην πατρίδα τους θα τη δυσφημίσουν”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024