Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςΟδικός ΤουρισμόςΕυρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για θέματα οδικής ασφάλειας

Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για θέματα οδικής ασφάλειας

Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, παρουσία και των Γενικών Γραμματέων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, κ.κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη και Αθανάσιου Ανδρεουλάκου πραγματοποιήθηκε προχτές, Τρίτη, η 5η ευρεία […]

Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, παρουσία και των Γενικών Γραμματέων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, κ.κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη και Αθανάσιου Ανδρεουλάκου πραγματοποιήθηκε προχτές, Τρίτη, η 5η ευρεία σύσκεψη<...>για θέματα οδικής ασφάλειας, σε συνέχεια των προηγουμένων συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του έτους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Βασίλειο Τσιατούρα, εκπρόσωποι των Υπουργείων Μεταφορών – Επικοινωνιών, Εθνικής Παιδείας – Θρησκευμάτων, Υγείας – Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και αξιωματικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος «Στρατηγικό Σχέδιο Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας 2006-2010», έγινε ανασκόπηση προηγούμενων αποφάσεων και αναλύθηκε η πορεία και η πρόοδος υλοποίησης τους, αναλύθηκαν και εκτιμήθηκαν οι εξελίξεις επί θεμάτων που είχαν τεθεί σε προηγούμενες συσκέψεις και συζητήθηκε συνολικά η εικόνα της οδικής ασφάλειας στη χώρα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Ειδικότερα συζητήθηκαν: α) η περαιτέρω αναζήτηση και η θεραπεία των αιτιών και συνεπειών του τροχαίου ατυχήματος, β) η διαλειτουργικότητα, δηλ. η γενικευμένη συντονισμένη προσπάθεια όλων των αρμοδίων φορέων με συγκεκριμένες προτεραιότητες και ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας στη χώρα μας και γ) η παρακολούθηση και ο έλεγχος των δράσεων, καθώς και η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος ανειλημμένων υποχρεώσεων των εμπλεκομένων φορέων.

Περαιτέρω συζητήθηκαν διεξοδικά και διατυπώθηκαν απόψεις – προτάσεις για τα ακόλουθα επιμέρους ζητήματα:


  • Η διαμόρφωση συγκεκριμένης κοινής επικοινωνιακής πολιτικής προς τον σκοπό ευαισθητοποίησης των πολιτών, των οδηγών και της κοινής γνώμης γενικότερα για την οδική ασφάλεια.
  • Η κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία, στο πλαίσιο διαμόρφωσης ορθής οδικής αντίληψης των μαθητών.
  • Η σήμανση του οδικού δικτύου, η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για τις διαφημιστικές πινακίδες και η εντατικοποίηση της τροχονομικής αστυνόμευσης με τεχνικά μέσα.
  • Η λειτουργία Κέντρου Οδικών Πληροφοριών, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 108 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999,ΦΕΚ Α-57).
  • Η αυστηροποίηση της αστυνόμευσης των λεωφορειολωρίδων και η γραμμική συνέχεια αυτών (μη διάσπαση του ενιαίου), καθώς και ο επαναχρωματισμός-έντονη σήμανσή τους.
  • Η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων και η λήψη αποφάσεων για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την τροχονομική αστυνόμευση.
  • Όλοι οι εκπρόσωποι των Αρχών-Υπηρεσιών, διατύπωσαν απόψεις και προτάσεις και ως σύνοψη αποφασίσθηκαν:

    • Η απόλυτη εφαρμογή των συμπερασμάτων της παρούσης και των προηγουμένων συσκέψεων.

    • Η επικέντρωση των τροχονομικών ελέγχων κατά προτεραιότητα, σε σημεία του επαρχιακού και δευτερεύοντος οδικού δικτύου που έχουν επισυμβεί θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, καθώς και σε σημεία αυξημένης επικινδυνότητας λόγω έργων ή φθορών του οδοστρώματος, έναντι του λοιπού οδικού δικτύου στο οποίο υπάρχουν διαχωριστικές νησίδες-παραπέτα.

    • Η διενέργεια αυστηρών ελέγχων των τεχνικών ελλείψεων των οχημάτων και ιδίως των ελαστικών των τροχών.

    • Η εντατικοποίηση του ελέγχου καταλληλότητας των σχολικών λεωφορείων.

    • Ο έλεγχος καταλληλότητας των μισθωμένων λεωφορείων που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές.

    • Η ταύτιση των στατιστικών στοιχείων των Υπηρεσιών Τροχαίας με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με σκοπό την απόλυτη αξιοπιστία ως προς τα καταγεγραμμένα μεγέθη. Προς τούτο τα ημερήσια στοιχεία θα χαρακτηρίζονται από προσωρινότητα και θα απαιτείται η παρέλευση 30ημέρου, για την έκβαση της νοσηλείας και την οριστική καταγραφή του αριθμού των θυμάτων.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024