Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςΟδικός ΤουρισμόςΠρακτικές συμβουλές για διακοπές χωρίς απρόοπτα από την ΕΛΠΑ

Πρακτικές συμβουλές για διακοπές χωρίς απρόοπτα από την ΕΛΠΑ

Με τις διακοπές των κατοίκων των αστικών κέντρων στην ελληνική επαρχία να κορυφώνονται στις ερχόμενες εβδομάδες, το Τμήμα Οδικής Βοήθεια της ΕΛΠΑ-ΟΒΕΛΠΑ βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση για την εξυπηρέτηση των […]

Με τις διακοπές των κατοίκων των αστικών κέντρων στην ελληνική επαρχία να κορυφώνονται στις ερχόμενες εβδομάδες, το Τμήμα Οδικής Βοήθεια της ΕΛΠΑ-ΟΒΕΛΠΑ βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση για την εξυπηρέτηση των οδηγών<...>στη διάρκεια των αυξημένων μετακινήσεων. Έχοντας καταγράψει τα προβλήματα, που παρουσιάζονται σε σημαντικό αριθμό αυτοκινήτων στη διάρκεια των θερινών διακοπών, οι τεχνικοί της ΟΒΕΛΠΑ υπενθυμίζουν στους οδηγούς τις συνηθέστερες βλάβες και τα …απρόοπτα, προκειμένου οι οδηγοί να αποφύγουν την ταλαιπωρία «εν μέσω θέρους».

Έλεγχοι πριν το ταξίδι για αποφυγή απρόοπτης βλάβης
Ο έλεγχος στα φρένα, στα υγρά του τιμονιού, λαδιού κινητήρα, υγρών καθαριστήρων και ψυκτικού υγρού, πιέσεων ελαστικών είναι απαραίτητος! Μη λησμονείτε ότι πέρα από την ταλαιπωρία, οι επισκευές «εκτός έδρας» θα σας κοστίσουν ακριβότερα!

Στο δρόμο…
-Ξεκινήστε ξεκούραστοι το ταξίδι: Περισσότερα από τα 4 στα 10 ατυχήματα στη διάρκεια των διακοπών, οφείλονται στην κούραση του οδηγού! Μοιράστε την απόσταση του ταξιδιού με διαλλείματα για ξεκούραση κάθε 2-3 ώρες, στη διάρκεια των οποίων αποφύγετε τα βαριά γεύματα και το αλκοόλ. Προτιμάτε κρύο νερό, φυσικούς χυμούς, φρούτα και καφέ.

Ζώνες – μεταφορά παιδιών – φορτίο:
Μη ξεχνάτε πως οι ζώνες είναι υποχρεωτικές για όλους τους επιβάτες, όπως επίσης και η μεταφορά παιδιών σε ειδικά καθίσματα, τα οποία από το Μάιο πρέπει να είναι προδιαγραφών UN ECE Regulation 44.03 ή και 44.04. Καθίσματα με προηγούμενες προδιαγραφές (44.01- 02) πρέπει να αντικατασταθούν. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη φόρτωση του αυτοκινήτου, ώστε να μην επηρεάζει τη συμπεριφορά στο δρόμο και να είναι ασφαλισμένο, ώστε να μην προκαλέσει παρενέργειες σε περίπτωση ατυχήματος.

Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης-ΛΕΑ: Δεν επιτρέπεται να οδηγούμε στις ΛΕΑ που υπάρχουν στην Αττική Οδό και τους Εθνικούς δρόμους. Στις ΛΕΑ επιτρέπεται στάθμευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (βλάβη κα). Στις ΛΕΑ καταγράφονται διαρκώς -και δυστυχώς, πολύ σοβαρά δυστυχήματα!

Πονοκέφαλος – κακή διάθεση στη διάρκεια του ταξιδιού: Αφήστε να οδηγήσει άλλος αν αισθανθείτε αδιαθεσία ή πονοκέφαλο. Τέτοια περιστατικά μειώνουν σημαντικά την αντίδραση του οδηγού, που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος όπως καταγράφεται στα στοιχεία!

Προσπεράσματα: Δεν επιχειρούμε ΠΟΤΕ «τυφλό προσπέρασμα», καθώς οι δρόμοι –κυρίως οι επαρχιακοί, κρύβουν διαρκείς παγίδες!!! Προσπερνάμε πάντα με ασφάλεια και μόνο όταν είμαστε 100% σίγουροι ότι μπορούμε «βγαίνουμε» από το προσπέρασμα!

Τρακτέρ στην επαρχία: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους επαρχιακούς δρόμους, διότι πολλά ατυχήματα καταγράφονται από την κίνηση των τρακτέρ στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους!!!

Προσοχή στη φύση: Πολλές είναι οι πυρκαγιές που οφείλονται στα αναμμένα τσιγάρα ή άλλα αντικείμενα που πετάμε από το αυτοκίνητο…

Οι συνηθισμένες βλάβες

  • Κλατάρισμα ελαστικού / ελαστικών: Οι υψηλές θερμοκρασίες της ελληνικής ασφάλτου, επιταχύνουν σημαντικά τις φθορές των ελαστικών, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους. Ειδικά για τα φθαρμένα και υπο-φουσκωμένα λάστιχα, τα οποία αποδεικνύονται αδύναμα να ανταποκριθούν στις θερινές κακουχίες. Αποτέλεσμα: Κλαταρίσματα και ολική καταστροφή ενός ή περισσότερων ελαστικών, αν αυτά είναι φθαρμένα ή δεν έχουν τις σωστές πιέσεις που συνιστά ο κατασκευαστής.
  • Υπερθέρμανση κινητήρα: Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την έλλειψη συντήρησης του συστήματος ψύξης (απώλεια υγρού, φθαρμένες, σωληνώσεις, φραγμένο-βρόμικο ψυγείο, βλάβη θερμοστάτη-ανεμιστήρα ψύξης κ.α.) προκαλούν την υπερθέρμανση του κινητήρα. Αποτέλεσμα: Ταλαιπωρία και σημαντική ζημιά αν το σύστημα ψύξης δεν λειτουργεί σωστά.
  • Δυνατός ήλιος: Ο δυνατός ήλιος κουράζει όλους στην οδήγηση. Γι αυτό έχετε καθαρά τα τζάμια του αυτοκινήτου –μέσα-έξω και φορέσετε τα κατάλληλα γυαλιά για την οδήγηση. Αποφεύγετε να φοράτε φωτο-χρωμικά που σκουραίνουν στο δυνατό ήλιο ή και σκούρα γυαλιά.
  • Κλειδιά / κοντρόλ συναγερμών: Συνηθισμένο φαινόμενο για αρκετούς οδηγούς, που χάνουν τα κλειδιά τους ή/και το κοντρόλ συναγερμού στην… αμμουδιά κάποιας παραλίας, ή μπαίνουν στη θάλασσα… μαζί με αυτά! Αποτέλεσμα: Μεγάλη ταλαιπωρία μέχρι να βρεθούν τα εφεδρικά ή ανταλλακτικά.
  • Σε περίπτωση βλάβης-ακινητοποίησης: Επειδή σε τέτοια περίπτωση (π.χ σε ακινητοποίηση από κλατάρισμα ελαστικού) έχουν καταγραφεί σοβαρά δυστυχήματα, προσπαθήστε να αφήσετε το αυτοκίνητο σε σημείο που να μην εμποδίζει την κυκλοφορία, ώστε να φαίνεται από μακριά για τους άλλους οδηγούς. Αν δεν είναι αυτό εφικτό, βάλτε κάποιον επιβάτη σε αρκετή απόσταση πριν να προειδοποιεί τους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων ότι πιο κάτω υπάρχει ακινητοποιημένο όχημα, ενώ τοποθετείστε αρκετά μέτρα πριν, το προειδοποιητικό τρίγωνο ένδειξης βλάβης !! Αν το αυτοκίνητο μπορεί να μετακινηθεί, με τη βοήθεια των επιβατών ή και άλλων οδηγών, μετακινείστε το σε ασφαλές μέρος ώστε να μη κινδυνεύετε να πέσει επάνω διερχόμενο όχημα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξετε ελαστικό: Μην ρισκάρετε να το αλλάξετε στη μέση του δρόμου! Μετακινείστε το αυτοκίνητο σε ασφαλές σημείο για τα περαιτέρω.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024