Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΑρνητική αξιολόγηση στις ελληνικές τράπεζες από τη Moody’s λόγω Thomas Cook
Τουρισμός και οικονομία

Αρνητική αξιολόγηση στις ελληνικές τράπεζες από τη Moody’s λόγω Thomas Cook

Η Moody’s θεωρεί ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, μετά την κατάρρευση της Thomas Cook δύσκολα θα εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, προς τις ελληνικές τράπεζες, των οποίων το 10,8% του χαρτοφυλακίου τους είναι τέτοια δάνεια.

O αμερικανικός Οίκος Moody’s έδωσε αρνητική αξιολόγηση (Credit negative) για τα ελληνικά εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, καθώς η έκθεσή τους σε δάνεια στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης ανέρχεται στο 10,8% του χαρτοφυλακίου τους. Υπό αυτήν την έννοια η Moody’s θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις αυτές μετά τη χρεωκοπία της Thomas Cook δύσκολα θα εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

“Στις 23 Σεπτεμβρίου, η Thomas Cook Group plc υπέβαλε αίτηση για αναγκαστική εκκαθάριση, μια αρνητική πιστοληπτική ικανότητα για τις βουλγαρικές, ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, καθώς η κατάρρευση της ταξιδιωτικής εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποδυναμώσει τις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων στους σημαντικούς για τις χώρες αυτές τομείς του τουρισμού και άλλους συναφείς, οδηγώντας σε μεγαλύτερες πιστωτικές ζημίες και απώλεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων”, δήλωσε η Moody’s.

“Κάθε ξενοδοχείο έχει ξεχωριστή σύμβαση με τον Thomas Cook, αλλά σύμφωνα με αναφορές, η εταιρεία θα χρωστά σημαντικά ποσά σε ξενοδοχεία για τις διαμονές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις έκανε τις πληρωμές της 60-90 ημέρες μετά τα ταξίδια”.

Η Moody’s ανέφερε επίσης ότι η Thomas Cook απασχολούσε περίπου 1.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, σύμφωνα με ειδησεογραφικές αναφορές και αντιπροσώπευε περίπου 3 εκατ. τουριστικές αφίξεις ετησίως ή περίπου το 9% των συνολικών αφίξεων της χώρας, από τα 44 εκατομμύρια το 2018, για την Ελλάδα. Η Thomas Cook είχε ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην Κρήτη και την Κω, όπου περίπου το 70% και το 25% των ξενοδοχείων των δύο νησιών αντίστοιχα, είχαν συμβόλαια με την εταιρεία.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024