Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΗ Επίτροπος κα Kuneva χαιρετίζει το ψήφισμα του Κοινοβουλίου για τη χρονομεριστική μίσθωση
Καλύτερη προστασία των παραθεριστών

Η Επίτροπος κα Kuneva χαιρετίζει το ψήφισμα του Κοινοβουλίου για τη χρονομεριστική μίσθωση

Οι καταναλωτές σε όλη την ΕΕ θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία για τις διακοπές τους –όταν θα αγοράζουν και θα μεταπωλούν πακέτα διακοπών χρονομεριστικής μίσθωσης ή πακέτα διακοπών τύπου χρονομεριστικής μίσθωσης σε…

Οι καταναλωτές σε όλη την ΕΕ θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία για τις διακοπές τους –όταν θα αγοράζουν και θα μεταπωλούν πακέτα<...> διακοπών χρονομεριστικής μίσθωσης ή πακέτα διακοπών τύπου χρονομεριστικής μίσθωσης σε κρουαζιερόπλοια, ποταμόπλοια, τροχόσπιτα και “κλαμπ διακοπών με τιμή προσφοράς”- στο πλαίσιο των νέων κανόνων που ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος της νέας οδηγίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή στον τομέα των χρονομεριστικών μισθώσεων (αξίας μεγαλύτερης των 10,5 δισ. ευρώ και με 40.000 απασχολούμενους σε όλη την ΕΕ) και η καταπολέμηση απατεώνων εμπόρων που δημιουργούν προβλήματα στους καταναλωτές και δυσφημίζουν τους νόμιμους φορείς. Έως σήμερα, οι κανόνες για τη χρονομεριστική μίσθωση παρείχαν στους καταναλωτές βασικά δικαιώματα όσον αφορά την παροχή σαφών πληροφοριών, το δικαίωμα υπαναχώρησης και αλλαγής γνώμης και την απαγόρευση καταβολής προκαταβολής. Η νέα οδηγία, την οποία υπερψήφισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποσκοπεί να καλύψει κενά των υφιστάμενων κανόνων. Κυρίως, θα επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας του 1994 για τη χρονομεριστική μίσθωση, ώστε να καλύπτει νέα προϊόντα που έχουν εμφανιστεί στην αγορά – όπως τα κλαμπ διακοπών με τιμή προσφοράς και οι τύπου χρονομεριστικής μίσθωσης διακοπές σε κρουαζιερόπλοια, ποταμόπλοια και τροχόσπιτα. Επεκτείνει επίσης την προστασία σε σημαντικούς τομείς, όπως τα κλαμπ μεταπώλησης και ανταλλαγής χρονομεριδίων. Σκοπός των νέων κανόνων είναι να εξασφαλίζεται η ίση και σωστή προστασία των καταναλωτών σε όλη την ΕΕ και η δημιουργία ισότιμων όρων στην αγορά της χρονομεριστικής μίσθωσης και ορισμένων άλλων προϊόντων που αφορούν τις διακοπές.

Η αρμόδια για τους καταναλωτές Επίτροπος κα Meglena Kuneva, δήλωσε: “Χαιρετίζω θερμά την υποστήριξη του Κοινοβουλίου για την οδηγία αυτή, η οποία θα παρέχει στους καταναλωτές σιγουριά όταν συνάπτουν συμφωνίες για τις διακοπές που ονειρεύονται. Οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή προστασία για τους καταναλωτές στη σύγχρονη αγορά διακοπών και θα καλύψουν τα νομοθετικά κενά για τους απατεώνες εμπόρους”.

Τι είναι η χρονομεριστική μίσθωση;
Χρονομεριστική μίσθωση είναι το δικαίωμα παραμονής επί μια χρονική περίοδο (π.χ. μία ή περισσότερες εβδομάδες) σε ένα κατάλυμα διακοπών, για καθορισμένη περίοδο του έτους, επί τρία έτη ή περισσότερο.

Οι διακοπές σε καταλύματα χρονομεριστικής μίσθωσης είναι πολύ δημοφιλείς σε πολλές χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα το ΗΒ, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία παρουσιάζουν το μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών που κάνουν διακοπές σε καταλύματα χρονομεριστικής μίσθωσης. Στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γαλλία ο εθνικός κλάδος χρονομεριστικής μίσθωσης είναι σημαντικός. Σε χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία φαίνεται να αυξάνεται η ζήτηση για διακοπές υπό καθεστώς χρονομεριστικής μίσθωσης.

Η ισχύουσα οδηγία του 1994 προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών με τους εξής τρόπους:
– Παρέχοντας στους αγοραστές το δικαίωμα πληροφόρησης μέσω φυλλαδίων πριν από τη υπογραφή της σύμβασης.
– Προσπαθώντας να αποτρέψει τις «πωλήσεις υπό πίεση» μέσω της πρόβλεψης προθεσμίας υπαναχώρησης (δικαίωμα υπαναχώρησης) διαρκείας τουλάχιστον 10 ημερών.
– Απαγορεύοντας στους φορείς εκμετάλλευσης να λαμβάνουν προκαταβολή από τους αγοραστές κατά την προθεσμία υπαναχώρησης.

Γιατί η Επιτροπή αναθεώρησε την τρέχουσα νομοθεσία;
Μετά την έκδοση της οδηγίας το 1994, ακολούθησαν σημαντικές εξελίξεις στην αγορά. Αναπτύχθηκαν νέα προϊόντα και συμβάσεις που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας. Επομένως, οι καταναλωτές που τα αγοράζουν δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα ή επίπεδα προστασίας. Για παράδειγμα, τα νέα προϊόντα ενδέχεται να παρέχουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί διαφορετικά είδη καταλύματος (π.χ. κρουαζιερόπλοια, τροχόσπιτα ή ποταμόπλοια) ή συμβάσεις που διαρκούν λιγότερο από τρία χρόνια. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα συστήματα μεταπώλησης και ανταλλαγής της χρονομεριστικής μίσθωσης δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα νομοθεσία.

Τι θα καλύπτει η νέα οδηγία;
Η νέα οδηγία θα αντικαταστήσει την παλαιά εισάγοντας ένα σύγχρονο, απλοποιημένο και συνεκτικό πλαίσιο που θα καλύπτει τη χρονομεριστική μίσθωση, τα μακροπρόθεσμα προϊόντα διακοπών, καθώς και την ανταλλαγή και τη μεταπώληση. Με την οδηγία το πεδίο των υφιστάμενων κανόνων θα επεκταθεί και θα καλύπτει τα εξής:
– Πιο βραχυπρόθεσμες συμβάσεις: θα καλύπτονται πλέον οι συμβάσεις με διάρκεια μικρότερη από τρία χρόνια.
– Κινητά καταλύματα: οι κανόνες θα καλύπτουν συμβάσεις για χρονομεριστική μίσθωση σε καταλύματα όπως ποταμόπλοια, τροχόσπιτα ή κρουαζιερόπλοια.
– Μακροπρόθεσμα προϊόντα διακοπών: σ`αυτά περιλαμβάνονται λέσχες διακοπών με τιμή προσφοράς, στις οποίες οι καταναλωτές πληρώνουν για παράδειγμα 3.000 ευρώ για να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης σε ένα δικτυακό τόπο όπου πληροφορούνται σχετικά με “τεράστιες εκπτώσεις”, συχνά παραπλανητικές, για καταλύματα διακοπών, πτήσεις και μισθώσεις αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι έμποροι δεν θα μπορούν να ζητούν ολόκληρη την πληρωμή για την εγγραφή σΆ αυτές τις λέσχες εκ των προτέρων. Αντ`αυτού οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν ετήσιες δόσεις.
– Μεταπώληση των προϊόντων χρονομεριστικής μίσθωσης: εμπορικοί παράγοντες πλησιάζουν πολλούς ιδιοκτήτες χρονομεριδίων και ζητούν αμοιβή ως αντάλλαγμα για την πώληση του χρονομεριδίου τους.
– Ανταλλαγή προϊόντων χρονομεριστικής μίσθωσης: ορισμένοι ιδιοκτήτες χρονομεριδίων πληρώνουν ένα πρόσθετο τέλος για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε λέσχη ανταλλαγής όπου μπορούν να ανταλλάξουν την εβδομάδα τους π.χ. στα Κανάρια Νησιά με μία εβδομάδα στις Aλπεις. Οι πρόσθετες απαιτήσεις πληροφόρησης αναμένεται να εξασφαλίζουν μια ρεαλιστική εικόνα της προσφοράς ώστε να μην απογοητεύεται ο καταναλωτής.

Η έλλειψη νομοθεσίας σχετικά με τα μακροπρόθεσμα προϊόντα διακοπών και τα συστήματα μεταπώλησης και ανταλλαγής σημαίνει ότι αυτά δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία σχετικά με τις περιόδους υπαναχώρησης, τις προκαταβολές και την πληροφόρηση των καταναλωτών. Συνεπώς, οι καταναλωτές που υπογράφουν υπό πίεση έχουν ελάχιστα περιθώρια να αλλάξουν γνώμη. Η νέα οδηγία αναμένεται να ενισχύσει τα δικαιώματα των καταναλωτών για τη χρονομεριστική μίσθωση και τα μακροπρόθεσμα προϊόντα διακοπών και να δημιουργήσει συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού για τους πωλητές αυτών των προϊόντων.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024