Τελευταία νέα

ΙΝΚΑ: Travel Card or Travel Trap

Την προσοχή των καταναλωτών στη νέα κάρτα Travel Card, που υπόσχεται διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της Ελλάδας πληρώνοντας όσο ένα πρωϊνό, εφιστά το ΙΝΚΑ/Υπηρεσία Προστασίας Τουριστών με σχετική ανακοίνωσή του […]

Την προσοχή των καταναλωτών στη νέα κάρτα Travel Card, που υπόσχεται διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της Ελλάδας πληρώνοντας όσο ένα πρωϊνό, εφιστά το<...> ΙΝΚΑ/Υπηρεσία Προστασίας Τουριστών με σχετική ανακοίνωσή του με τον τίτλο “Ταξιδιωτική Κάρτα ή Ταξιδιωτική Παγίδα”;

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά από σχετική έρευνα του ΙΝΚΑ διαπιστώθηκε ότι:

  1. Η εν λόγω κάρτα πωλείται χωρίς να δίνεται στον καταναλωτή η δυνατότητα να ενημερωθεί εκ των προτέρων, ούτε για τους όρους της χρήσης της, ούτε για τα ξενοδοχεία (και τις αντίστοιχες τιμές τους) τα οποία καλύπτει, ούτε για τυχόν άλλες υπηρεσίες που παρέχει. Το σύνολο των πληροφοριών που αναφέρονται στις υπηρεσίες και τους όρους χρήσης τους, βρίσκεται εσώκλειστο στην συσκευασία του προϊόντος, την οποία ο καταναλωτής μπορεί να ανοίξει μόνον εφ` όσον αγοράσει το προϊόν (αξίας 50 ευρώ). Η αναφερόμενη στην συσκευασία διεύθυνση της ιστοσελίδας της εταιρίας δεν είναι ενεργή, μάλιστα, από τα αρχεία του Ελληνικού hostmaster φαίνεται ότι – τουλάχιστον μέχρι σήμερα – η εταιρεία δεν έχει υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις για τη χρήση αυτής της διεύθυνσης. Καμία άλλη πηγή αναλυτικής πληροφόρησης για το προϊόν δεν αναφέρεται επάνω στην συσκευασία του ή στις διαφημιστικές καταχωρήσεις στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
  2. Ο ισχυρισμός ότι η κάρτα προσφέρει “… διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της Ελλάδας πληρώνοντας όσο ένα πρωϊνό” είναι ψευδής και παραπλανητικός.
    Στον – εσώκλειστο – κατάλογο που συνοδεύει την κάρτα, περιλαμβάνονται 240 ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα. Οι αναγραφόμενες τιμές (που κυμαίνονται ανάλογα με το κατάλυμα μεταξύ 7,5 και 40 ευρώ) χαρακτηρίζονται τιμές κατ` άτομο χωρίς άλλες διευκρινήσεις.
    Ωστόσο, στο κεφάλαιο “Αναλυτικοί Όροι και Κανονισμοί Travel Card”, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται:
  • Ο κάτοχος της κάρτας έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να κρατήσει δίκλινο δωμάτιο ή έστω, ακόμη και όταν είναι μόνος του, να πληρώσει για δύο άτομα – πράγμα που σημαίνει ότι το ελάχιστο κόστος του δωματίου είναι το διπλάσιο της αναγραφόμενης τιμής.
  • Ο κάτοχος της κάρτας και ο συνοδός του θα πρέπει επίσης, υποχρεωτικά, να επιβαρυνθούν το πρωϊνό, η τιμή του οποίου δεν αναφέρεται για κανένα από τα ξενοδοχεία του καταλόγου.

    Συνεπώς, αν θεωρήσουμε ότι το μέσο κόστος του προσφερόμενου πρωϊνού είναι 10 ευρώ, δωμάτιο με αναγραφόμενη – στον κατάλογο Travel Card – τιμή δωματίου πχ 12 ευρώ, γίνεται 2Χ12+2Χ10=44 ευρώ. Αυτή την τιμή θα πληρώσει ο κάτοχος της κάρτας ακόμη κι αν χρησιμοποιήσει το δωμάτιο μόνος του.

    Σε δειγματοληπτική έρευνα του ΙΝΚΑ στα αναφερόμενα ξενοδοχεία διαπιστώθηκε ότι η τελική επιβάρυνση του κατόχου της κάρτας, σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ανάλογη αυτής που θα πλήρωνε ακόμη κι αν δεν την είχε ή ακόμη και χαμηλότερη.

  • Η διάρκεια χρήσης της κάρτας είναι εξάμηνη. Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της ισχύος γράφεται επάνω στην κάρτα και – σύμφωνα με τους “Αναλυτικούς όρους…” αναφέρεται και στην κλειστή συσκευασία. Ωστόσο στις κάρτες που προμηθεύτηκε το ΙΝΚΑ στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, καμία αναφορά στην περίοδο ισχύος της κάρτας δεν γινόταν στις συσκευασίες. Αντίθετα, όταν ανοίχτηκαν οι συσκευασίες, διαπιστώθηκε ότι η αναφερόμενη ημερομηνία έναρξης είχε ήδη παρέλθει κατά περίπου 50 ημέρες.
  • Ο αριθμός των ξενοδοχείων είναι ιδιαίτερα περιορισμένος (240 συνολικά, από τα οποία τα περισσότερα λειτουργούν εποχικά μόνο) και ανισομερώς κατανεμημένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 12 καταλύματα περιλαμβάνονται απ` όλη την Αττική, ενώ κανένα από τον νομό Θεσσαλονίκης.
  • Ένα πλήθος άλλων λεπτομερειών που αναφέρονται στις παρεχόμενες υπηρεσίες της Travelcard και τους όρους παροχής τους, είναι άξιο σχολιασμού, πράγμα που θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η διεξαγόμενη έρευνα.
  • Το ΙΝΚΑ ερευνά με προσοχή το εν λόγω προϊόν και θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Εν τω μεταξύ καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

    Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
    Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

    Ετικέτες
    18/04/2024
    17/04/2024
    16/04/2024
    15/04/2024
    12/04/2024
    11/04/2024